Зовнішня та безпекова політика як тема для дебатів

Аналітика
Перегляди: 2559
17 квітня 2019

Підготував:
Петро БУРКОВСЬКИЙ, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи"

Президент України є головним суб’єктом прийняття зовнішньополітичних рішень та відповідає за втілення державної політики національної безпеки та оборони. В умовах війни з Російською Федерацією ефективне втілення цих повноважень стає запорукою збереження незалежності та відновлення територіальної цілісності України. У зв’язку з цим виникає нагальна потреба зрозуміти, як два основних кандидати на посаду Президента збираються втілювати ці повноваження і якою мірою вони будуть враховувати думку громадян України.

Отже, станом на серпень 2018 р., згідно з опитуванням, проведеним Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із Київським міжнародним інститутом соціології, більшість громадян (72% були переконані, що Україна перебуває під значним зовнішнім впливом (в тому числі 26% вважають, що такий вплив є вирішальним).

До суб’єктів найбільш значущих зовнішніх впливів опитані віднесли США (54%), Європейський Союз (46%) Росію (39%) та МВФ (29% ). При цьому, громадяни розділилися щодо оцінки впливу різних країн:

Країна/організація

Частка громадян, які вважають вплив позитивним

Частка громадян, які вважають вплив негативним

ЄС

55%

29%

США

44%

36%

Росія

8%

75%

МВФ

24%

53%

Міжнародних організацій (ООН, ОБСЄ, Рада Європи)

42%

23%

 

Абсолютна більшість населення (60%) вважає, що Україні важливо продовжувати проєвропейські реформи, навіть якщо ЄС не надаватиме державі перспективу членства.

Коли мова йде про переваги вступу України до ЄС, громадяни, в першу чергу очікують підвищення життєвого рівня (38%), сприяння боротьбі з корупцією (27%) та вільне пересування людей за кордон (26%). Кожен п’ятий громадянин сподівається, що членство України в ЄС сприятиме більш вільному доступ молоді до навчання у європейських університетах (21%). Натомість, 26% опитаних українців вважають, що жодних переваг Україна від членства в ЄС не матиме.

Водночас серед негативних очікувань стосовно членства в ЄС переважають: еміграція українців за кордон (46%), приплив іноземців і мігрантів (26%), розпродаж країни (24%), погіршення стосунків з Росією та країнами СНД (18%), падіння життєвого рівня  (16%) та безробіття (16%).

Станом на серпень 2018 р. приблизно 42% українців вважали членство в НАТО найкращою гарантією національної безпеки. Водночас підтримка позаблоковості України становила 35%. Підтримка військового союзу з Росією та іншими країнами СНД впала до 6%.

Громадяни, які підтримують вступ до НАТО, головним аргументом на користь такої інтеграції назвали «гарантію безпеки Україні» (76% прихильників Альянсу), та здатність Україні в рамках НАТО «протистояти агресії Росії і повернути окуповані території» (34%) і «модернізувати українську армію» (32%).

Для тих, хто виступає проти НАТО, головним побоюванням є «втягування України у військові дії НАТО (47% тих, хто проголосував би проти вступу України до НАТО) та сприйняття НАТО як «агресивного імперіалістичного блоку» (38%).  

 

Зовнішньополітичний блок питань

  1. Які зовнішньополітичні цілі ставить перед собою кандидат на  наступні 5 років? Які основні засоби кандидат розглядає на шляху досягнення поставлених цілей? Кого кандидат залучатиме для розробки зовнішньополітичних рішень? Якими підходами керуватиметься кандидат при призначенні послів України?  
  2. Які актуальні зовнішні загрози інтересам та суверенітету України бачить кандидат? Які, на його думку, мають бути шляхи подолання (зменшення, пристосування) цих загроз?
  3. З якими країнами/організаціями кандидат збирається розвивати та поглиблювати стосунки, з якими країнами кандидат збирається переглядати відносини? Які шляхи бачить кандидат для подолання напруженості із країнами, що виникла протягом останніх п’яти років (крім Росії)?
  4. Яким чином кандидат збирається вибудовувати стосунки України з ЄС у наступні 5 років?
  5. Яким чином кандидат збирається вибудовувати стосунки з НАТО у наступні 5 років?
  6. Яким чином кандидат збирається вибудовувати стосунки України з Росією у наступні 5 років?
  7. Якими будуть пріоритети роботи України в рамках ООН, ОБСЄ та Ради Європи у наступні 5 років? Яке ставлення кандидата до участі України у миротворчих місіях ООН?
  8. Як кандидат визначає пріоритетні напрямки просування економічних інтересів України у світі? Які галузеві та регіональні ринки матимуть найважливіше значення у наступні 5 років?
  9. Які засоби кандидат збирається застосовувати для зниження темпів еміграції українців за кордон? Які рішення кандидат буде приймати для захисту прав українців за кордоном?
  10.  Якою є позиція кандидата стосовно регулювання імміграції іноземців в Україну? Якою буде його політика надання притулку для іноземців та їх натуралізації в Україні?

 

Безпековий блок питань

  1. Які найбільші виклики стоять перед Україною у різних вимірах національної безпеки (військова, економічна, енергетична, соціальна, екологічна, інформаційна, кібербезпека) і які рішення кандидат пропонує для відповіді на них?
  2. Які цілі стосовно звільнення тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу ставить кандидат перед собою та усім сектором безпеки та оборони України?
  3. Який, на думку кандидата, є найкращий шлях гарантування безпеки України: ставка на власні сили чи приєднання до існуючих договорів колективної безпеки?
  4. Які завдання оборонної реформи ставить кандидат на наступні 5 років? Яким чином кандидат збирається досягати заявлені цілі?
  5. Які завдання реформування сектору безпеки ставить кандидат на наступні 5 років? Як кандидат бачить проблеми на шляху реформування сектору безпеки і які засоби їх подолання він пропонує?
  6. Які вимоги та критерії застосовуватиме кандидат під час прийняття кадрових рішень щодо оновлення керівництва Міністерства оборони, Генерального штабу України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України?
  7. Які законодавчі акти буде пропонувати кандидат Верховній Раді для зміцнення обороноздатності та національної безпеки України? Яким чином кандидат збирається узгоджувати безпекову та оборонну політику із Кабінетом міністрів України?


Ця «Пам'ятка для дебатів між кандидатами у президенти»   підготовлена Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва в рамках проекту «Національний екзит-пол 2019», що здійснюється за фінансової підтримки Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні, Представництва Європейського Союзу в Україні, Міжнародного фонду «Відродження», Посольства Канади в Україні.

 

Останні новини з категорії Аналітика

Як відновлюються села Новобасанської громади на Чернігівщині

Як відновлюються села Чернігівщини впродовж двох років після деокупації – фоторепортаж Дмитра Шолоха у співавторстві з Романом Коржовим
15 квітня 2024

Голос України в Одесі: переорієнтація одеського медіапростору у воєнний час

Сучасний прогрес українізації одеського медіапростору аналізує Станіслава Воронкіна
8 квітня 2024

Як швидко розмінувати Україну? Скільки потрібно «псів Патронів»?

Масштаби розмінування звільнених територій України, проблеми в процесі їх очищення, а також міжнародну допомогу в цій сфері аналізують Л. Бє...
5 квітня 2024

Невиправдані помилки Лули шкодять його міжнародній репутації

Президент Бразилії Луїз Інасіу Лула да Сілва відновив міжнародну репутацію країни, але його провокативні жести ускладнюють досягнення основн...
4 квітня 2024