Національний екзит-пол: президентські вибори 2019. 2-й тур

Події
Перегляди: 39965
9 квітня 2019

Контролюймо чесність виборів разом!


21 квітня 2019 р. Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, Київський міжнародний інститут соціології та Український центр економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова проведуть «Національний екзит-пол 2019». Консорціум, у складі вищезгаданих організацій проведе 21 квітня, у день другого туру виборів Президента України, опитування на виході з виборчих дільниць.

Головна мета проекту — забезпечити ефективний громадський контроль за чесністю виборів. Реалізація проекту проходитиме під контролем Наглядової Ради, до якої увійшли лідери громадських організацій, провідні українські журналісти та експерти.

Оприлюднення результатів Національного екзит-полу 2019 відбудеться 21 квітня 2019 р. в Укрінформі (вул. Богдана Хмельницького, 8/16 ) за таким планом:

14:00 – прес-конференція, присвячена поточному звітуванню про перебіг процесу опитування респондентів на виході з виборчих дільниць, ймовірним проблемам та складнощам, що можуть виникнути у інтерв’юерів під час збору даних.

19:45 – прес-конференція, на якій оприлюднять результати опитування (станом на 18:00).

22:00 – прес-конференція, на якій оприлюднять оновлені дані (станом на 20:00).

Національний екзит-пол під час президентських виборів 2019 здійснюється за фінансової підтримки міжнародних донорів: Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні, Представництва Європейського Союзу в Україні, Міжнародного фонду «Відродження», Посольства Канади в Україні.

За оприлюдненням результатів Національного екзит-полу 2019 можна буде стежити на таких інтернет-ресурсах:

  1. Сайт Національного екзит-полу –  http://dif-exitpoll.org.ua/   
  2. Сайт Фонду «Демократичні ініціатива» імені Ілька Кучеріва – https://dif.org.ua/
  3. Сторінка «Демініціатив» на Facebook – https://www.facebook.com/deminitiatives  
  4. Сторінка «Демініціатив» на Тwitter – https://twitter.com/dem_initiatives
  5. Cайт Київського міжнародного інституту соціології – https://www.kiis.com.ua/
  6. Сайт Центру Разумкова – http://razumkov.org.ua/
  7. В ефірі та на сайтах інформаційних партнерів.

 

За додатковою інформацією звертайтесь до прес-секретаря проекту «Національний екзит-пол 2019» Юрія Горбаня за тел.: +38 050 311 71 81 або e-mail: gorban@dif.org.ua

 

Методологія опитування

Польовий етап дослідження «Національний екзит-пол 2019» здійснюватимуть дві провідні українські соціологічні компанії – Київський міжнародний інститут соціології та Український центр економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова.

Вибірка

Генеральна сукупність екзит-полу – виборці, які проголосували на виборчих дільницях на території України (крім спеціальних дільниць – лікарні, тюрми, військові частини, закордонні дільниці, та за винятком окупованих територій). Вибірка буде репрезентативною для України в цілому й для її 4 регіонів (Захід, Центр, Схід, Південь).

Вибірка є двоетапна. На першому етапі у кожній області обирається кількість дільниць у відповідності до відсотку виборців у цій області. Самі дільниці обирають випадковим чином. На другому етапі опитуються виборці на виході з виборчих дільниць з певним кроком відбору.

Результати декілька разів на день передають в центральний офіс соціологічних компаній.

Результати опитування будуть представлені в загальнонаціональному масштабі та в розрізі чотирьох регіонів:

Західний регіонЗакарпатська, Волинська, Рівненська, Львівська, Івано-Франківська, Тернопільська, Чернівецька та Хмельницька області;

Центральний регіон – Житомирська, Вінницька, Кіровоградська, Черкаська, Полтавська, Сумська, Чернігівська, Київська області та місто Київ;

Південний регіон – Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька і Дніпропетровська області;

Східний регіон – Харківська область, Донецька і Луганська області (підконтрольні українській владі).

Кількість виборчих дільниць – 300 (по 150 для кожної соціологічної компанії).

Обсяг вибірки – близько 13 000 респондентів (залежно від явки виборців).

Кількість інтерв’юерів – на кожній виборчій дільниці працюватиме 2–3 особи, усього буде задіяно близько 750 інтерв'юерів, які пройдуть спеціальне навчання. Інтерв’юери матимуть спеціальні бейджи із символікою Національного екзит-полу.

 

Похибка вибірки

Статистична похибка вибірки з врахуванням дизайн-ефекту не перевищуватиме 1,3%, але є ще систематичні похибки, які залежать від різних факторів (щирість респондентів, погодні умови тощо). Виходячи з досвіду попередніх екзит-полів, що були проведені за такою самою методологією, ми припускаємо, що похибка вибірки не перевищить 3%.

 

Метод збору даних і опитувальник

Застосовуватиметься методика «таємного голосування», оскільки вона зменшує кількість відмов і суттєво підвищує надійність даних екзит-полу. Суть методики полягає в тому, що під час проведення анонімного опитування замість прямого запитання «Скажіть, за кого Ви проголосували?», респондент сам заповнює паперову анкету, що починається із цього запитання, і вкидає її в скриньку екзит-полу. Крім цього, анкета міститиме запитання про стать, вікову групу, освіту, а також час прийняття рішення, за кого голосувати. При цьому респондента проситимуть заповнити демографічні питання, але зазначать, що це не обов'язково.

Довідка

Екзит-пол – соціологічне опитування виборців на виході з виборчих дільниць.

Свого часу екзит-пол був винайдений у Сполучених Штатах Америки і використовується у світовій соціологічній практиці для прогнозування результатів голосування в день виборів. Ініціатором першого екзит-полу в Україні був Фонд «Демократичні ініціативи», організувавши опитування і телешоу «Ніч виборів» під час виборів парламенту 1998 року. Відтоді такі опитування вже стали традицією і частиною політичної культури в країні. З 2004 року Консорціум проводить опитування виборців у формі «таємного анкетування», оскільки вона зменшує кількість відмов і суттєво підвищує надійність даних екзит-полу. Із 2010 року Національний екзит-пол в Україні проходить під контролем Наглядової Ради, до якої входять авторитетні громадські діячі, експерти та журналісти.

За цей час учасники проекту набули значного досвіду в проведенні екзит-полу. Фонд «Демократичні ініціативи» організовував екзит-поли під час парламентських виборів 1998, 2002, 2006, 2007, 2010, 2014 років, двох турів виборів Президента України 1999 року, трьох турів виборів Президента України у 2004 році та двох турів президентських виборів у 2010, 2014 рр.

 В усіх цих екзит-полах з 1999 р. брав участь Київський міжнародний інститут соціології, а з 2004 р. – Центр Разумкова.

Цього року це вже буде 16-й екзит-пол, що його організовує Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

 

Ключові спікери Національного екзит-полу:

 

 

Ірина Бекешкіна – український соціолог, кандидат філософських наук, спеціаліст у галузі політичної та електоральної соціології, директор фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, старший науковий співробітник Інституту соціології НАН України.

Володимир Паніотто – український соціолог, доктор філософських наук,  експерт з питань методології соціологічних досліджень, генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології,  професор кафедри соціології Університету «Києво-Могилянська Академія».

Андрій Биченко  – український соціолог, директор соціологічної служби Центру Разумкова, спеціаліст у галузі дослідження поведінкових моделей.

 

Михайло Міщенко – український соціолог, заступник директора соціологічної служби, кандидат соціологічних наук, спеціаліст у галузі дослідження політичної свідомості.

 

 

Наталя Харченко – український соціолг, кандидат соціологічних наук, виконавчий  директор КМІС, спеціаліст із методології соціальних досліджень, інтернет-опитувань та виборчих досліджень.

 

Світлана Хутка – український соціолог,  доктор філософії, науковий директор дослідницького центру «Соціальні індикатори», експерт Київського міжнародного інституту соціології, доцент Київської школи економіки

Тетяна Пясковська –  асистент Генерального директора, PR-менеджер Київського міжнародного інституту соціології 

 

Андрій Сухарина   – політичний аналітик фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, досліджує проблеми проведення виборчих кампаній та виборчих технологій.

 

Сергій Шаповалов – політичний аналітик фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

 

Юрій Горбань – прес-секретар фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.  

 

Останні новини з категорії Події

На полях засідання Африканського Союзу в Аккрі: експерти з Південної Африки та України представили три аналітичні доповіді щодо взаємодії України та АС на шляху до африканської та світової безпеки

Експерти Гани, Південної Африки та України обговорили, як африканські країни можуть просувати зміни, які сприятимуть безпеці на африканськом...
23 липня 2024

Українці виявляють високу довіру європейським інституціям, проте більшість громадян все ще не відчуває себе європейцями – експертне обговорення даних соцопитування

З презентації опитування "Чи відчувають українці себе європейцями й наскільки довіряють європейським інституціям"
17 липня 2024

Чого досягає Кремль війною на виснаження і які втрати РФ можуть зупинити Путіна – обговорили експерти

З презентації аналітичної доповіді «Загрози нацбезпеці й оборонні тренди в Україні: аналітичний огляд тенденцій ІІ кварталу 2024 року»
5 липня 2024

Більшість своїх інформаційних атак росіяни останнім часом спрямовують на Європу — експертне обговорення

Основні інформаційні загрози Україні за квітень-червень 2024 року обговорили експерти
21 червня 2024