Національний екзит-пол: президентські вибори 2019. 2-й тур

Події
Перегляди: 39593
9 квітня 2019

Контролюймо чесність виборів разом!


21 квітня 2019 р. Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, Київський міжнародний інститут соціології та Український центр економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова проведуть «Національний екзит-пол 2019». Консорціум, у складі вищезгаданих організацій проведе 21 квітня, у день другого туру виборів Президента України, опитування на виході з виборчих дільниць.

Головна мета проекту — забезпечити ефективний громадський контроль за чесністю виборів. Реалізація проекту проходитиме під контролем Наглядової Ради, до якої увійшли лідери громадських організацій, провідні українські журналісти та експерти.

Оприлюднення результатів Національного екзит-полу 2019 відбудеться 21 квітня 2019 р. в Укрінформі (вул. Богдана Хмельницького, 8/16 ) за таким планом:

14:00 – прес-конференція, присвячена поточному звітуванню про перебіг процесу опитування респондентів на виході з виборчих дільниць, ймовірним проблемам та складнощам, що можуть виникнути у інтерв’юерів під час збору даних.

19:45 – прес-конференція, на якій оприлюднять результати опитування (станом на 18:00).

22:00 – прес-конференція, на якій оприлюднять оновлені дані (станом на 20:00).

Національний екзит-пол під час президентських виборів 2019 здійснюється за фінансової підтримки міжнародних донорів: Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні, Представництва Європейського Союзу в Україні, Міжнародного фонду «Відродження», Посольства Канади в Україні.

За оприлюдненням результатів Національного екзит-полу 2019 можна буде стежити на таких інтернет-ресурсах:

  1. Сайт Національного екзит-полу –  http://dif-exitpoll.org.ua/   
  2. Сайт Фонду «Демократичні ініціатива» імені Ілька Кучеріва – https://dif.org.ua/
  3. Сторінка «Демініціатив» на Facebook – https://www.facebook.com/deminitiatives  
  4. Сторінка «Демініціатив» на Тwitter – https://twitter.com/dem_initiatives
  5. Cайт Київського міжнародного інституту соціології – https://www.kiis.com.ua/
  6. Сайт Центру Разумкова – http://razumkov.org.ua/
  7. В ефірі та на сайтах інформаційних партнерів.

 

За додатковою інформацією звертайтесь до прес-секретаря проекту «Національний екзит-пол 2019» Юрія Горбаня за тел.: +38 050 311 71 81 або e-mail: gorban@dif.org.ua

 

Методологія опитування

Польовий етап дослідження «Національний екзит-пол 2019» здійснюватимуть дві провідні українські соціологічні компанії – Київський міжнародний інститут соціології та Український центр економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова.

Вибірка

Генеральна сукупність екзит-полу – виборці, які проголосували на виборчих дільницях на території України (крім спеціальних дільниць – лікарні, тюрми, військові частини, закордонні дільниці, та за винятком окупованих територій). Вибірка буде репрезентативною для України в цілому й для її 4 регіонів (Захід, Центр, Схід, Південь).

Вибірка є двоетапна. На першому етапі у кожній області обирається кількість дільниць у відповідності до відсотку виборців у цій області. Самі дільниці обирають випадковим чином. На другому етапі опитуються виборці на виході з виборчих дільниць з певним кроком відбору.

Результати декілька разів на день передають в центральний офіс соціологічних компаній.

Результати опитування будуть представлені в загальнонаціональному масштабі та в розрізі чотирьох регіонів:

Західний регіонЗакарпатська, Волинська, Рівненська, Львівська, Івано-Франківська, Тернопільська, Чернівецька та Хмельницька області;

Центральний регіон – Житомирська, Вінницька, Кіровоградська, Черкаська, Полтавська, Сумська, Чернігівська, Київська області та місто Київ;

Південний регіон – Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька і Дніпропетровська області;

Східний регіон – Харківська область, Донецька і Луганська області (підконтрольні українській владі).

Кількість виборчих дільниць – 300 (по 150 для кожної соціологічної компанії).

Обсяг вибірки – близько 13 000 респондентів (залежно від явки виборців).

Кількість інтерв’юерів – на кожній виборчій дільниці працюватиме 2–3 особи, усього буде задіяно близько 750 інтерв'юерів, які пройдуть спеціальне навчання. Інтерв’юери матимуть спеціальні бейджи із символікою Національного екзит-полу.

 

Похибка вибірки

Статистична похибка вибірки з врахуванням дизайн-ефекту не перевищуватиме 1,3%, але є ще систематичні похибки, які залежать від різних факторів (щирість респондентів, погодні умови тощо). Виходячи з досвіду попередніх екзит-полів, що були проведені за такою самою методологією, ми припускаємо, що похибка вибірки не перевищить 3%.

 

Метод збору даних і опитувальник

Застосовуватиметься методика «таємного голосування», оскільки вона зменшує кількість відмов і суттєво підвищує надійність даних екзит-полу. Суть методики полягає в тому, що під час проведення анонімного опитування замість прямого запитання «Скажіть, за кого Ви проголосували?», респондент сам заповнює паперову анкету, що починається із цього запитання, і вкидає її в скриньку екзит-полу. Крім цього, анкета міститиме запитання про стать, вікову групу, освіту, а також час прийняття рішення, за кого голосувати. При цьому респондента проситимуть заповнити демографічні питання, але зазначать, що це не обов'язково.

Довідка

Екзит-пол – соціологічне опитування виборців на виході з виборчих дільниць.

Свого часу екзит-пол був винайдений у Сполучених Штатах Америки і використовується у світовій соціологічній практиці для прогнозування результатів голосування в день виборів. Ініціатором першого екзит-полу в Україні був Фонд «Демократичні ініціативи», організувавши опитування і телешоу «Ніч виборів» під час виборів парламенту 1998 року. Відтоді такі опитування вже стали традицією і частиною політичної культури в країні. З 2004 року Консорціум проводить опитування виборців у формі «таємного анкетування», оскільки вона зменшує кількість відмов і суттєво підвищує надійність даних екзит-полу. Із 2010 року Національний екзит-пол в Україні проходить під контролем Наглядової Ради, до якої входять авторитетні громадські діячі, експерти та журналісти.

За цей час учасники проекту набули значного досвіду в проведенні екзит-полу. Фонд «Демократичні ініціативи» організовував екзит-поли під час парламентських виборів 1998, 2002, 2006, 2007, 2010, 2014 років, двох турів виборів Президента України 1999 року, трьох турів виборів Президента України у 2004 році та двох турів президентських виборів у 2010, 2014 рр.

 В усіх цих екзит-полах з 1999 р. брав участь Київський міжнародний інститут соціології, а з 2004 р. – Центр Разумкова.

Цього року це вже буде 16-й екзит-пол, що його організовує Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

 

Ключові спікери Національного екзит-полу:

 

 

Ірина Бекешкіна – український соціолог, кандидат філософських наук, спеціаліст у галузі політичної та електоральної соціології, директор фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, старший науковий співробітник Інституту соціології НАН України.

Володимир Паніотто – український соціолог, доктор філософських наук,  експерт з питань методології соціологічних досліджень, генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології,  професор кафедри соціології Університету «Києво-Могилянська Академія».

Андрій Биченко  – український соціолог, директор соціологічної служби Центру Разумкова, спеціаліст у галузі дослідження поведінкових моделей.

 

Михайло Міщенко – український соціолог, заступник директора соціологічної служби, кандидат соціологічних наук, спеціаліст у галузі дослідження політичної свідомості.

 

 

Наталя Харченко – український соціолг, кандидат соціологічних наук, виконавчий  директор КМІС, спеціаліст із методології соціальних досліджень, інтернет-опитувань та виборчих досліджень.

 

Світлана Хутка – український соціолог,  доктор філософії, науковий директор дослідницького центру «Соціальні індикатори», експерт Київського міжнародного інституту соціології, доцент Київської школи економіки

Тетяна Пясковська –  асистент Генерального директора, PR-менеджер Київського міжнародного інституту соціології 

 

Андрій Сухарина   – політичний аналітик фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, досліджує проблеми проведення виборчих кампаній та виборчих технологій.

 

Сергій Шаповалов – політичний аналітик фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

 

Юрій Горбань – прес-секретар фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.  

 

Останні новини з категорії Події

Відбулася презентація результатів дослідження впровадження НУШ у 5–6-х класах

Експерти обговорили результати дослідження “Нова українська школа” в 5–6-х класах: виклики впровадження”
15 березня 2024

Посол Великої Британії Мартін Гарріс вручив професорові Олексієві Гараню Медаль Британської імперії

5 березня 2024 р.відбулася офіційна церемонія нагородження професора Олексія Гараня державною нагородою Великої Британії – Медаллю Британсь...
6 березня 2024

Інформаційні виклики та оборонні тренди: до чого варто бути готовими у 2024 році – експертне обговорення

Актуальні питання безпекової політики в Україні обговорили експерти
3 березня 2024

Олексій Гарань став лавреатом Премії імені Петра Могили

25 січня 2024 року Вчена рада НаУКМА присудила професору політології НаУКМА Олексію ГАРАНЮ Премію імені Петра Могили 2023 року
6 лютого 2024