Тарас Жовтенко

Сфера наукових інтересів: гібридні загрози та стратегії, інформаційно-психологічні операції, протидія дезінформації, безпекова політика США, НАТО, ЄС, європейська та євроатлантична безпека, воєнна політика і стратегія, геополітика і міжнародна безпека.

Аналітика
Перегляди: 1551
2 січня 2024

Визначальний рік: Україна та глобальна безпека

Оригінал УНІАН

Низка подій (а також наслідків, які вони провокуватимуть) визначатимуть ключові міжнародні/безпекові тенденції не лише 2024-го, а і наступних років.

Саміт НАТО у Вашингтоні має стати логічним продовженням Вільнюського саміту 2023 року, який заклав стратегічний фундамент безпекової політики Альянсу, наділивши всі його ресурси на протидію цілком конкретній загрозі з боку Російської Федерації. Вперше з часів завершення Холодної війни НАТО справді повертається до відновлення системи стримування агресивних апетитів Москви в Європі. Вашингтонський саміт своїми рішеннями має забезпечити Альянс цілком конкретним інструментарієм для протидії імовірній агресії РФ на ключових театрах бойових дій в Євроатлантиці.

Не остання роль в забезпеченні ефективності такого інструментарію належить Україні, яка, за підтримки союзників, ефективно зупинила і вже другий рік поспіль стримує російську агресію, не даючи Кремлю змоги ані просунутися вперед територією України, ані зібрати достатньо ресурсів для відкриття "другого фронту" вже проти самого Альянсу. І хоча політична формула офіційного приєднання України до НАТО в умовах війни залишається не визначеною остаточно, Вашингтонський саміт може стати одним із ключових поворотних моментів, який в практичному сенсі інтегрує Україну в НАТО, наблизивши таким чином і прийняття відповідного непростого політичного рішення щодо офіційного членства.

Вперше з часів завершення Холодної війни НАТО справді повертається до відновлення системи стримування агресивних апетитів Москви в Європі

Також надважливі події - президентські вибори в США та вибори в Європарламент. Сполучені Штати відіграють ключову роль в забезпеченні глобальної безпеки, консолідуючи і обʼєднуючи позиції переважної більшості країн Західного світу в протидії сучасним викликам і загрозам. Однак США не можуть бути постійно і "за замовчанням" ефективними в ролі "лідера вільного світу". Багато що залежить від президента країни, від його особистого бачення регіональних і глобальних процесів. Чотири роки президентства Дональда Трампа довели, що Сполучені Штати цілком можливо позбавити глобального лідерства, повернувши їх до більш консервативного ізоляціонізму. Однак в сучасному глобалізованому світі жодна країна, тим більше така супердержава, як США, не може самоізолюватися без катастрофічних наслідків як для себе, так і для світу. Тому загроза повернення до Білого дому Трампа з його ультраконсервативним, ультраправим ізоляціоністським і популістичним світоглядом означатиме не лише загрозу катастрофічних наслідків для самої Америки, але й для усіх її союзників.

В умовах, коли сформована нова "Вісь зла" - Москва-Тегеран-Пхеньян - готова поширювати гібридну агресію на глобальному рівні, тільки єдність Західного світу під проводом США є тією реальною силою, яка поки стримує світ від занурення у Третю гібридну світову війну. Без лідерства США ця єдність опиниться під загрозою. Недарма в Кремлі марять перемогою Трампа на виборах і вважають її чи не єдиним шансом для себе продовжувати свою агресію в Європі. Саме тому Кремль кине всі зусилля на гібридне втручання в президентські вибори у США, сіючи хаос і зневіру до власної держави та її демократичних інститутів серед американських громадян.

Такі ж цілі Москва переслідує і плануючи "активні заходи" по втручанню у вибори в Європарламент, заплановані на весну 2024 року. Єдність Заходу - це не лише глобальне лідерство США, але і здатність європейських союзників знаходити спільну мову і обʼєднувати зусилля в боротьбі проти спільних загроз. Прихід до влади ультраправих, ультраконсервативних популістів загрожує Європі таким самим відсталим ізоляціонізмом, як і США. Тож Росія намагатиметься "орбанізувати" як Сполучені Штати, так і обʼєднану Європу.

Національні вибори в окремих країнах Заходу теж привертають увагу Кремля - російська агресивна гібридна машина працює системно, на всіх рівнях, намагаючись сіяти розкол як між країнами Заходу, так і всередині кожної з цих країн, використовуючи дезінформацію, пропаганду, можливості спецслужб і решту гібридного дестабілізаційного інструментарію.

На тактичному рівні Москва намагається послабити підтримку України, зменшити тиск на свій режим і забезпечити собі можливість відновитися для нового етапу агресії.

Стратегічна мета путінського режиму одна: послабити єдність Заходу, посіяти страх і сумніви, і, зрештою, змусити коритися волі диктатур нової "Вісі зла".

На тактичному рівні Москва намагається послабити підтримку України...

Тільки збереження єдності не лише в баченні спільних цілей, але і в протидії російській гібридній агресії забезпечить перемогу і України, і всього цивілізованого світу. Ця перемога не прийде сама, до неї - довгий і непростий шлях, але 2024 рік багато в чому визначатиме цей шлях.

Останні новини з категорії Аналітика

Національна безпека і оборона: головні події, процеси, тенденції (січень – березень 2024 рік)

Ситуацію, в якій опинилася Україна у першому кварталі 2024 р., можна охарактеризувати як «ідеальний шторм» - загострення несприятливих зовн...
30 квітня 2024

Евакуація з прикордонних сіл Чернігівщини: хто їде, куди і чому більшість залишається

Про тенденції евакуації з прикордонних територій Чернігівської області - у статті Миколи Кірєєва у співавторстві з Юрієм Горбанем
29 квітня 2024

Григорій Стариков: «Наш спадок робить нас такими, якими ми є, але від нас залежить, якими ми станемо»

Директор АРР Сумській області Григорій Стариков розповів про те, як окрім визначених законодавством повноважень, його відомство здійснює роб...
29 квітня 2024

Харківський художній музей: важкий шлях відновлення

Про те, як колектив Харківського художнього музею веде відчайдушну боротьбу за його відновлення – у фоторепортажі Сергія Бобка
26 квітня 2024