Коментарі
Перегляди: 2234
4 лютого 2019

"Виборча Рада UA" сформулювала для ЗМІ запитання, які дозволять розкрити кандидатів у президенти

Громадське об'єднання «Виборча Рада UA» сформулювало для представників засобів масової інформації перелік актуальних запитань, які варто ставити кандидатам у президенти, аби зрозуміти їх реальне бачення майбутнього, конкретний план роботи.

Про це філософ, голова «Виборчої Ради UA» Євген Бистрицький повідомив на засіданні круглого столу в Укрінформі.

«Виборча Рада UA» сформулювала ці питання, і ми звертаємося до журналістів: знайте про них. Це лише ті питання, які раціонально ставити кандидатам у президенти, аби зрозуміти щось, окрім його (кандидата - ред.) прекрасного бачення майбутнього. Якщо вам обіцяють гори щастя, не вийде цього, бо у нього поки що дуже обмежені повноваження», - сказав Бистрицький.

За його словами, журналісти та й усі громадяни мають чітко усвідомити, що кандидати можуть діяти виключно у межах Конституції та законів.

«Навіть якщо ти хочеш змінити всю систему та переписати Конституцію, поки ти обираєшся, то ідеш на основі цієї Конституції, то ж закономірно питати з тебе згідно з цією Конституцією», - наголосив експерт.

«Виборча Рада UA» вважає, що передусім для того, щоб розкрити претендента на посаду глави держави, він має дати відповіді щодо свого бачення ролі президента у конституційному полі, у формуванні влади. Розповісти про форми та методи здійснення ним повноважень та передвиборчих обіцянок.

«Як він бачить роль президента у системі стримання противаги українській політичній системі? Як буде працювати з парламентом? Які пріоритети його законодавчих ініціатив у разі перемоги на виборах? Як він працюватиме з виконавчою владою? Як буде змінювати судову владу? Яких вищих посадових осіб хоче призначати, і публічно чи таємно?» - сказав Бистрицький. Він наголосив, що особливо важливою є роль президента у зовнішній політиці. Тому запитання про перспективи розвитку відносин з НАТО, ЄС, з Росією також варто ставити.

«Очевидно, що він може робити законодавчі ініціативи, і це стосується економіки, призначати на ключові посади у цій сфері. І тому нам важливо знати, як президент може консолідувати, змінювати національну ідентичність. Як він налагоджуватиме діалог з громадянським суспільством? Як буде розв'язувати питання національних меншин, питання прав людини, гендерні питання?» - зазначив Бистрицький.

Голова «Виборчої Ради UA» вважає, що всі ці питання можна по-різному структурувати, але їх варто ставити. І якщо кандидат не може відповісти, то навряд чи він вартий уваги. Бистрицький радить співвітчизникам не забивати голову маніпуляціями, популізмом, непотрібними обіцянками. «Не піддавайтеся на те, щоб обирати лише шлунком - обирайте ще й головою», - закликав він.

Виборча Рада UA - колективна ініціатива, яка об'єднує на волонтерський основі представників різних сфер українського суспільства – науки, освіти, експертного середовища, ЗМІ, культури, бізнесу.

Останні новини з категорії Коментарі

Ні політичних, ні дипломатичних можливостей для заморожування війни я не бачу – Марія Золкіна

Марія Золкіна в інтерв'ю «UKRLIFE з Людмилою Немирею» прокоментувала заяву Зеленського про підготовку до другого Саміту миру і пояснила,...
2 липня 2024

Москва не може прямо кинути виклик Вашингтону, бо Путін знає, яку руйнівну відповідь отримає

Петро Бурковський і Олексій Гарань прокоментували Correio Braziliense, якою може бути відповідь Росії на бомбардування Севастополя
26 червня 2024

Тісні зв'язки Кім Чен Ина та Путіна можуть сигналізувати про ймовірну кризу на Корейському півострові в жовтні – попередження українського аналітика

Петро Бурковський про ймовірні провокації Північної Кореї та Росії на Корейському півострові напередодні виборів у США та яку небезпеку ц...
25 червня 2024

Коли побачать, що Росія ослаблена і ресурси зменшуються, може змінюватися позиція країн, які ми називаємо Глобальним Півднем – Олексій Гарань

Олексій Гарань про те, як трактувати поведінку країн, що не мають стабільної позиції щодо російсько-української війни і що сприятиме зрушенн...
22 червня 2024