Коментарі
Перегляди: 2204
4 лютого 2019

"Виборча Рада UA" сформулювала для ЗМІ запитання, які дозволять розкрити кандидатів у президенти

Громадське об'єднання «Виборча Рада UA» сформулювало для представників засобів масової інформації перелік актуальних запитань, які варто ставити кандидатам у президенти, аби зрозуміти їх реальне бачення майбутнього, конкретний план роботи.

Про це філософ, голова «Виборчої Ради UA» Євген Бистрицький повідомив на засіданні круглого столу в Укрінформі.

«Виборча Рада UA» сформулювала ці питання, і ми звертаємося до журналістів: знайте про них. Це лише ті питання, які раціонально ставити кандидатам у президенти, аби зрозуміти щось, окрім його (кандидата - ред.) прекрасного бачення майбутнього. Якщо вам обіцяють гори щастя, не вийде цього, бо у нього поки що дуже обмежені повноваження», - сказав Бистрицький.

За його словами, журналісти та й усі громадяни мають чітко усвідомити, що кандидати можуть діяти виключно у межах Конституції та законів.

«Навіть якщо ти хочеш змінити всю систему та переписати Конституцію, поки ти обираєшся, то ідеш на основі цієї Конституції, то ж закономірно питати з тебе згідно з цією Конституцією», - наголосив експерт.

«Виборча Рада UA» вважає, що передусім для того, щоб розкрити претендента на посаду глави держави, він має дати відповіді щодо свого бачення ролі президента у конституційному полі, у формуванні влади. Розповісти про форми та методи здійснення ним повноважень та передвиборчих обіцянок.

«Як він бачить роль президента у системі стримання противаги українській політичній системі? Як буде працювати з парламентом? Які пріоритети його законодавчих ініціатив у разі перемоги на виборах? Як він працюватиме з виконавчою владою? Як буде змінювати судову владу? Яких вищих посадових осіб хоче призначати, і публічно чи таємно?» - сказав Бистрицький. Він наголосив, що особливо важливою є роль президента у зовнішній політиці. Тому запитання про перспективи розвитку відносин з НАТО, ЄС, з Росією також варто ставити.

«Очевидно, що він може робити законодавчі ініціативи, і це стосується економіки, призначати на ключові посади у цій сфері. І тому нам важливо знати, як президент може консолідувати, змінювати національну ідентичність. Як він налагоджуватиме діалог з громадянським суспільством? Як буде розв'язувати питання національних меншин, питання прав людини, гендерні питання?» - зазначив Бистрицький.

Голова «Виборчої Ради UA» вважає, що всі ці питання можна по-різному структурувати, але їх варто ставити. І якщо кандидат не може відповісти, то навряд чи він вартий уваги. Бистрицький радить співвітчизникам не забивати голову маніпуляціями, популізмом, непотрібними обіцянками. «Не піддавайтеся на те, щоб обирати лише шлунком - обирайте ще й головою», - закликав він.

Виборча Рада UA - колективна ініціатива, яка об'єднує на волонтерський основі представників різних сфер українського суспільства – науки, освіти, експертного середовища, ЗМІ, культури, бізнесу.

Останні новини з категорії Коментарі

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024