Події
Перегляди: 3497
31 липня 2020

Політичний квартал: літо 2020 - експертне обговорення

Результати експертного опитування “Політичний квартал: літо 2020” проведеного Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва презентували у Прес-центрі Українського кризового медіа-центру.

Як розповів науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, професор НаУКМА Олексій Гарань, під час дослідження опитали 75 громадських діячів, аналітиків та журналістів.

“Хотів би наголосити на тому, що це опитування експертів, тобто це не є загальнонаціональне опитування чи регіональне. Мова йде про суб’єктивні думки експертів.
Оцінювалися події за квітень-червень, тобто за другий квартал. Це треба мати на увазі, коли будете аналізувати результати”,
– зазначив пан Олексій.

 

Натомість політичний аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Андрій Сухарина наголосив, що експертні опитування дають зрозуміти реальний стан речей.

“Опитування громадської думки говорять не стільки про саму реальність, скільки про наше уявлення про цю реальність. А це дві великі різниці. А коли ми здійснюємо експертні опитування, то це є спробою зрозуміти об’єктивний, реальний стан речей”, – наголосив він.

У свою чергу, Світлана Матвієнко, Голова Ради Лабораторії законодавчих ініціатив, Кураторка Української школи політичних студій, зазначила, що на її думку, експертна оцінака має достатньо високу вагу, і має обов’язково враховуватися при аналізі основних тенденцій.

На думку журналістки «Слідство.Інфо», членкині Громадської ради доброчесності Євгенії Моторевської, навіть ті ініціативи нинішньої влади, які були, на перший погляд, позитивними – провалилися.

“Наприклад, реформа в правоохоронній сфері, реформа прокуратури – вони провалилися. Те, що зараз відбувається в Офісі генерального прокурора та під час атестації прокурорів в районах та областях не має нічого спільного з реформою. Я, як журналістка-розслідувачка, бачу, як чимало фігурантів наших розслідувань успішно проходять ці атестації”, – розповіла пані Євгенія.

Говорячи про судову гілку влади, журналістка наголосила, що однієї із ключових вимог співпраці з МВФ є успішна судова реформа:

“Президент та його команда багато говорять про залучення інвестора в Україну. Але всі розуміють, що без незалежного суду жоден поважний інвекстор не наважиться працювати в Україні.
У результаті атестацій суддів, які почалися ще в 2016 році, лише 1% з них було звільнено. Насправді судова система потребує набагато більшого очищення.
А у Верховний суд, який був створений з нуля, за підрахунками громадськості, потрапило 44 недоброчесних судді з 200. Крім того, досі на посадах лишаються судді Майдану. При тому, що це судді, від тих, які забирали водійські посвідчення у активістів, до тих, які вчиняли абсолютно ганебні речі. Наприклад, які жорстоко побитих активістів кидали в СІЗО”.

Говорячи про роботу Верховної Ради, аналітик Комітету виборців України Денис Рибачок зазначив, що фактично монобільшість “Слуги народу” вже розвалилася.

“Ми фіксуємо останні півроку, що монобільшість уже не забезпечує 226 голосів “за”. Тобто, де факто, монобільшості вже немає.
Дуже серйозно стоїть проблема якості законопроєктів. Кожен третій законопроєкт, який подається в Раді цього скликання, отримує негативні висновки Мінфіну. Тобто, їх можна назвати фінансовим популізмом. Кожен другий законопроєкт отримує негативні висновки головного науково-експертного управління ВР. Тобто – це юридично неграмотні законопроєкти, які неможливо фінансово реалізувати”,
– розповів аналітик.

 

Відеозапис пресконференції:

Останні новини з категорії Події

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024

Відбулася презентація результатів дослідження впровадження НУШ у 5–6-х класах

Експерти обговорили результати дослідження “Нова українська школа” в 5–6-х класах: виклики впровадження”
15 березня 2024

Посол Великої Британії Мартін Гарріс вручив професорові Олексієві Гараню Медаль Британської імперії

5 березня 2024 р.відбулася офіційна церемонія нагородження професора Олексія Гараня державною нагородою Великої Британії – Медаллю Британсь...
6 березня 2024

Інформаційні виклики та оборонні тренди: до чого варто бути готовими у 2024 році – експертне обговорення

Актуальні питання безпекової політики в Україні обговорили експерти
3 березня 2024