Неспокійний серпень Одещини: сутички з хейтерами ЛГБТ та фальсифікація ковід-сертифікатів

Аналітика
Перегляди: 4004
10 вересня 2021
Поліна Бондаренко

Сфери інтересів: інституційна спроможність партій, виборчий процес, ґендерна експертиза.

Скорочений варіант статті    на сайті  TEXTY.ORG.UA 

Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва продовжує  за підтримки Фонду Науманна  серію  (квітень, травень, червень, липень) аналітичних матеріалів, присвячених оцінці згуртованості та стабільності в Одеській області.

Дані цієї аналітичної записки охоплюють кейси з 26 липня по 31 серпня 2021 року. Враховуючи події, які відбулися в Одеській області за вказаний період, для оцінки було виділено 3 фактори, які потенційно  призвести до дестабілізації або, навпаки, сприяити консолідованості у регіоні: :

  • поширення COVID-19;
  • політична участь населення;
  • поширення проросійських поглядів.

Висновки

За результатами оцінки стабільності та єдності Одеси та Одеської області, у регіоні наявні такі потенційні ризики для дестабілізації політичної та економічної ситуації у майбутньому:

  • Протягом місяця регіон стане епіцентром спалаху COVID-19, зумовленого поширенням штаму Дельта”. Минулого місяця “Демократичні ініціативи” застерігали, що нова хвиля епідемії може завдати регіональній економіці та колективному здоров’ю ще більшої шкоди, ніж попередні. Результати моніторингу у серпні підсилюють ці висновки. У області зростає кількість хворих та смертей. Основними ризиками для дієвого стримування епідемії, на які повинна звернути увагу як центральна, так і місцева влада, є прагнення людей щеплюватися вакцинами певного виробника та купівля у лікарів “ковідних сертифікатів”. Зокрема, недостатній вибір вакцини, на які сформувався найбільший попит, гальмуватиме масову вакцинацію. А підробка ковід-сертифікатів змарнує навіть найжорсткіші карантинні заходи та стане додатковим чинником перевантаження лікарень тяжкохворими і зростання смертності.
  • Нерівнозначна реакція місцевої влади на акції протесту. Серпень для Одеської області став насиченим мітингами, акціями та протестами. Хоча суспільна підтримка цих дій була низькою, надмірна реакція правоохоронних органів Одеси та байдужість місцевої влади може призвести до радикалізації протестувальників.  

Рекомендації

У зв’язку зі складною епідемічною ситуацією в регіонах, зокрема на Одещині, видається доцільним рекомендувати Кабінету міністрів (Мінюст, МОЗ, МВС) виконати у першу чергу положення Указу Президента та рішення РНБОУ від 30 липня ц.р., а саме забезпечити розробку та негайне внесення на розгляд Верховної Ради України проєкту змін до Кримінального та кримінально-процесуального кодексів щодо визначення кримінальної відповідальності лікарів за виготовлення, підроблення, використання чи збут підроблених документів, які посвідчують проходження вакцинації та здачу ковід-тестів. На нашу думку, шкода, яку зловмисники завдають суспільству такими діями, є не меншою, ніж співучасть у поширенні наркотичних засобів, тож ступінь відповідальності також має бути не нижчою, ніж передбачено ст. 318 ККУ (покарання за виготовлення чи підроблення документів на отримання наркотичних засобів, психотропних речовин або прекурсорів.

1. Поширення COVID-19

На початку серпня головний санітарний лікар Одеської області підтвердив, що у двох хворих у лікарнях міста Рені та Одеси виявили штам «Дельта», наголосивши, що джерело поширення зосереджене в самому регіоні. Згодом посеред місяця у дитячому центрі «Молода гвардія», який розташований у Одесі, зафіксували спалах коронавірусної інфекції, в результаті якої захворіло щонайменше 81 особа (70 із них діти). Пізніше у 33 інфікованих (30 із них діти) також підтвердили «Дельту».

Попри те, що після виявлення інфікованих, табір «Зоряний», у якому відпочивали всі діти з підтвердженими випадками, відправили на 14-денну обсервацію, існують ризики щодо подальшого поширення вірусу. На спільній території розташовані ще два табори, діти й вожаті з яких перетиналися з інфікованими на спортивних тренажерах, у бібліотеці, приміщенні кіноконцертного комплексу, пляжі. Окрім того, в рамках програми діти відвідували екскурсії центром Одеси та театри міста. Після виявлення хворих, дітей з інших таборів, за умови негативного тесту, а також дітей які не були у тісному контакті з хворими, відправили додому.

Треба визнати, що швидка реакція департаменту охорони здоров’я Одеської ОДА значно знизила поширення COVID-19, але на момент, коли почали вживатися дії для стримування вірусу, понад 40 дітей були вже інфіковані та могли передати його іншим за межами центру. Наприкінці серпня дітей, у тому числі з ознаками хвороби, дозволили забрати додому. Від дати введення обсервації минуло 14 днів, однак варто врахувати, що частина могла захворіти вже після 17-го числа, коли почали бити на сполох.

За даними РНБО, у період з 26 липня по 31 серпня в Одеській області було виявлено 2889 випадків COVID-19, 69 людей померло. Для порівняння, у період з 19 червня по 25 липня було виявлено у два рази менше випадків зараження (1266) та в півтора рази менше смертей (45).

Станом на 31 серпня Одеська область була другою, після Києва, за кількістю хворих на коронавірус в Україні. Наприкінці серпня МОЗ повідомив про те, що Одеська область перебуває серед лідерів поширення штаму «Дельта» в Україні. Було зафіксовано 61 підтверджений випадок.

За звітний період в області також зріс середній показник госпіталізацій. Починаючи із 7 серпня, кількість госпіталізованих з коронавірусною інфекцією почала зростати, а кількість виписаних – падати. Після зниження рівня госпіталізацій у середині місяця, починаючи з 26 серпня, зростання відновилося.  

Утім навантаження на ковідні-лікарні лишалося помірним. Найвищий показник завантаженості ковідних ліжок мала опорна лікарня Білгород-Дністровського (26%). Різке збільшення госпіталізацій може стати значним викликом для міста.

Адже, за словами заступниці міністра охорони здоров’я, саме ця опорна лікарня не підготовлена до нової хвилі пандемії: єдиний томограф не працює; не використані кошти за субвенцією, які, зокрема, йдуть на засоби захисту медичного персоналу; існує проблема із забезпеченням ліжок киснем.  

Від старту масової вакцинації в липні й до середини серпня у Одеській області спостерігалося зростання кількості провакцинованих першою дозою вакцини. Проте з 16 числа почалося зменшення кількості охочих вакцинуватися від COVID-19, імовірно, через припинення вакцинації американськими вакцинами Pfizer і Moderna. У самій Одесі з 20-тих чисел у центрах масової вакцинації, у зв’язку з браком цих вакцин, людям пропонували лише AstraZeneca та CoronaVac.

Загалом темпи вакцинації поступово нарощуються. За даними видання «Слово і Діло», в Одесі станом на 26 серпня було провакциновано щонайменше першою дозою майже 10% дорослого населення. Попри це область все ще посідає одне з останніх місць за темпами вакцинації по Україні.

Реальні темпи вакцинації в регіоні можуть бути ще нижчими. Адже наприкінці місяця департамент охорони здоров'я Одеської міської ради заявив про початок розслідування повідомлень про купівлю сертифікатів вакцинації у Одесі.

Ще однією додатковою загрозою стає повільна вакцинація вчителів. У Одеській області, на відміну від деяких інших регіонів, немає зведеної інформації про відсоток провакцинованих вчителів. За словами директорки департаменту освіти та науки Одеської міської ради, у самій Одесі провакциновано 50% персоналу шкіл.  

2. Політична участь

Напередодні Дня Незалежності в Одеській області активізувалися протестні рухи та акції. Загалом за звітній період відбулося 12 протестів, маршів та мітингів, половина з яких у обласному центрі, і ще два поруч у Одеському районі. Нагадаємо, що у липні відбулося втричі менше акцій протесту.

Значна кількість протестів у Одеському районі пов’язана з прайд-місяцем, який в Україні цього року припав на кінець серпня початок вересня. 28 серпня організація «Одеса Прайд» провела Ходу, учасники якої вимагали звернути увагу на дискримінацію щодо спільноти ЛГБТКІ+ в Україні та Одесі. У бік учасників Ходи організація «Традиція і Порядок» поширювала погрози та збирала підписи з вимогою заборонити цей захід. За даними моніторингової місії «OZON», у Ході взяло участь близько 210 осіб. До контрзібрання долучилося приблизно 160 людей, не враховуючи Марш «за традиційні цінності», який пройшов вранці того ж дня як опозиційний до Прайд Ходи. Після офіційного завершення Ходи відбулися сутички між членами «ТіП» та правоохоронцями, під час яких було затримано 51 особу, а 30 правоохоронців постраждало.

За звітній період протести 28 серпня в Одесі були єдиними із застосуванням фізичної сили. Інші протести чи акції в Одесі стосувалися загальнонаціональних тем: автопробіг до Дня Незалежності, акція-протест проти Володимира Зеленського та акція солідарності з білоруськими політв’язнями, яка одночасно проходила в інших містах України.

Протестний потенціал як контрзібрання 28 серпня, так і акцій проти Володимира Зеленського, з точки зору дестабілізації політичної ситуації в Одесі, наразі обмежений.

За результатами опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» з 1 по 13 липня 2021 р., через свавілля органів центральної влади на протести готові вийти 12% місцевого населення області (18% серед тих, хто впевнений, що готовий брати участь у акціях чи протестах). Це невисокий показник, якщо порівнювати з іншими протестними рухами. Так, через свавілля органів місцевої влади на протести готовий виходити 21% (30% серед тих, хто впевнений, що готовий брати участь у акціях чи протестах). Проте надмірна реакція з боку правоохоронців може бути чинником ескалації протестів.

Схожа ситуація і з протестами проти Прайд Ходи. Участь у них обмежена колом організацій, на кшталт «Традиції і Порядку», які не мають незалежного порядку денного й активізують свою діяльність лише напередодні акцій чи заходів ЛГБТКІ+ організацій. Частина затримань учасників «ТіП» 28 серпня, за свідченням моніторингової місії «OZON», відбувалася з перевищенням сили з боку правоохоронців. Після тих подій «ТіП» поновив таргетування міського голови Геннадія Труханова як політичного супротивника, розпочавши проти нього інформаційну кампанію на своїй Телеграм-сторінці. «ТіП» вже проводив у 2018 році акцію проти Труханова, яка, втім, не мала значного суспільного резонансу і завершилася нічим. Чи переросте протистояння «ТіП» та міського голови Одеси в активні дії з боку обох сторін, залежить від результату судових вироків затриманих учасників «Традиції та Порядку» та подій під судом.

Активні виступи місцевого осередку «ТіП» проти євроінтеграції, які позначилися зняттям прапору ЄС з державних установ у 2020 р. та 28 серпня цього року, можуть привернути до організації увагу молодих чоловіків віком до 30 років, які виступають проти приєднання України до Європейського чи Митного Союзу (таких в Одеській області загалом близько 25%), надавши їм навички володіння зброєю. Однак така мобілізація не буде значною, зважаючи на те, що нерадикалізовані люди уникатимуть організації, що готова вдаватися до насильницьких дій. Враховуючи поточну політику «ТіП», їхні активні виступи проти євроінтеграції із застосуванням сили  малоймовірні як в Одеській області, так і загалом в Україні.

 

Посилання на Гугл-карту: https://www.google.com/maps/d/u/2/edit?mid=13wUv89MPFsM9wzTanacYsfaYijQJ8n5o&usp=sharing

Протести в інших населених пунктах області стосувалися локальних проблем. В Подільську місцеве населення перекрило центральну вулицю, протестуючи проти підвищення тарифу на водопостачання. Одна акція протесту, пов’язана з оплатою комунальних послуг, відбулася в Одеському районі, де чоловік прикував себе ланцюгом до огорожі місцевого управління з експлуатації газового господарства через нарахування йому боргу. Ще одна акція в Одеському районі (село Нерубайське) майже призвела до сутичок між місцевим населенням, яке проти надання землі, поруч з їхніми будинками, в оренду компанії, що займається збутом нафтопродуктів. У Білгород-Дністровському провели акцію на підтримку головного лікаря обласної психіатричної лікарні №4, якого планують звільнити. Дві акції пройшли у Ізмаїльському районі області і були пов’язані з тимчасовим арештом СБУ землі дрібних фермерів. 

Реакція місцевої влади на протести дуже різнилася. Тарифний протест місцева влада знехтувала та наступного ж дня ухвалила рішення про підвищення тарифу на воду. Враховуючи, що до протесту були залучені місцеві депутати «Європейської Солідарності», варто очікувати, що тарифні протести у місті можуть продовжитися. Протести в Ізмаїльському районі дістали підтримку з боку голови ОТГ і наразі доля земельних ділянок залежить від суду. Протести в с. Нерубайському хоч і були взяті під контроль місцевою владою, враховуючи попередні рішення судів, можуть перерости у зіткнення між жителями та охороною компанії, якщо не буде досягнуто домовленостей. Значна, порівняно з іншими населеними пунктами, протестна активність в Одесі не отримала реакції збоку міського голови Геннадія Труханова, однак стала об’єктом адміністративних та кримінальних справ правоохоронних органів міста. Зрештою, відсутність реакції з боку влади може послаблювати мобілізацію людей до протестних рухів, а може їх радикалізувати, як це відбулося з чоловіком, що прикував себе ланцюгом, бо не зміг потрапити до керівництва.

3. Поширення проросійських поглядів

За даними моніторингу ресурсу «Ізбірком», у період з 26 липня по 29 серпня, кількість дописів з ознаками російської пропаганди у одеських соціальних мережах становила близько 3%. Здебільшого пропагандистські дописи стосувалися ностальгії за часами СРСР (63% від усіх пропагандистських дописів), повідомлень на російські інформаційні джерела (30%) та дискредитації української державності (6%). Текстів з ознакою ксенофобії по відношенню до українського народу за звітний період було опубліковано 16 і лише 1 допис мав ознаки сепаратизму.  Попри те, що середній показник взаємодії з пропагандистськими дописами вищий, порівняно з дописами, які не містять ознак пропаганди, ближче до Дня Незалежності активність взаємодії з пропагандистськими дописами почала суттєво знижуватися.

Напередодні Дня Незалежності правоохоронні органи активізували свою діяльність з протидії спецслужбам Російської Федерації у області.  Так, наприклад, в кінці липня СБУ затримала в Одеській області одного з проросійських інтернет-агітаторів, який публікував матеріали з закликами до сепаратизму на сайтах, підконтрольних бойовикам так званих «ДНР» та «ЛНР». У серпні СБУ провело спецоперацію, у ході якої в Одеській області був затриманий колишній бойовик «Л/ДНР», причетний до обстрілу українських військових. 23 серпня під час урочистого розгортання прапора України на Потьомкінських сходах правоохоронні органи затримали чоловіка у футболці з триколором та надписом «Росія». У день святкування Дня Незалежності в Одесі жодних заворушень не було.

У питанні декомунізації в Одесі у серпні помітне просування. Під час реконструкції з будівлі складів Рабиновича приберуть герб УРСР. Також з’явилося рішення Одеського окружного адміністративного суду, яке скасовує рішення Геннадія Труханова, прийняте ним ще в жовтні 2020 року, про скликання громадських слухань для обговорення перейменування проспекту Небесної Сотні та вулиці Інглезі на колишні назви Проспект маршала Жукова та вулиці 25-ї Чапаєвської дивізії.

Останні новини з категорії Аналітика

Як відновлюються села Новобасанської громади на Чернігівщині

Як відновлюються села Чернігівщини впродовж двох років після деокупації – фоторепортаж Дмитра Шолоха у співавторстві з Романом Коржовим
15 квітня 2024

Голос України в Одесі: переорієнтація одеського медіапростору у воєнний час

Сучасний прогрес українізації одеського медіапростору аналізує Станіслава Воронкіна
8 квітня 2024

Невиправдані помилки Лули шкодять його міжнародній репутації

Президент Бразилії Луїз Інасіу Лула да Сілва відновив міжнародну репутацію країни, але його провокативні жести ускладнюють досягнення основн...
4 квітня 2024

Етноспільноти Одещини на зламі воєнного часу: зберегти культуру та допомогти країні

Про вплив війни на життя етноспільнот Одещини, виклики та пріоритети в діяльності представників етнічних громад міста та Одеської області...
3 квітня 2024