Марія Золкіна

Голова напрямку "Регіональна безпека та дослідження конфліктів", дослідниця Лондонської школи економіки й політичних наук 

Коментарі
Перегляди: 2200
10 квітня 2020
Read this article in English

На Донбасі зменшилася кількість людей, готових на будь-які компроміси заради миру

Кількість громадян, готових сприйняти будь-які компроміси заради миру на Донбасі, за трохи більш як рік загалом зменшилася, але суттєвіше у Донецькій області.

Про це свідчать результати регіонального опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

 «У Донецькій області від кінця 2018 року (попереднє дослідження проводилося в листопаді 2018 року – ред.) відбувалась навіть певна радикалізація, і критичні оцінки щодо цих компромісів стали лунати значно частіше, ніж раніше», – прокоментувала результати політичний аналітик Фонду Марія Золкіна під час онлайн-конференції в Укрінформі.

Зокрема, як засвідчило дослідження, на будь-які компроміси заради миру у Донецькій області наразі готові йти 14% мешканців, у той час як понад рік тому таких було 45%. У Луганській області ця цифра зменшилася до 34% проти 47% у 2018 році.

Про готовність до часткових компромісів наразі заявили 50% мешканців Донецької області і 49% Луганської. Понад рік тому ці цифри становили відповідно 35% і 34%.

Думку про те, що мир на Донбасі може встановитися лише з позиції сили, коли одна із сторін переможе, наразі поділяють 27% мешканців Донецької області (понад рік тому таких було 14%) і 7% Луганської, тобто майже стільки ж (6%), як у 2018 році.

Окрім того, більшість громадян на підконтрольній українській владі території Донбасу вважають неприйнятними такі компроміси заради миру, як вибори на умовах бойовиків, повна амністія та формування правоохоронних органів з представників непідконтрольних територій.

Зокрема, проведення виборів на підконтрольних територіях на умовах бойовиків неприйнятне для 68% жителів Донецької області і 35% мешканців Луганської.

Водночас прийнятними їх вважають 15% наших співгромадян у Донецькій області і 36% - у Луганській.

Не згодні з оголошенням повної амністії для всіх учасників бойових дій проти українських військ 55% жителів Донецької і 50% Луганської областей. Погодилися б на такий крок у Донецькій області 22% жителів підконтрольних територій, а в Луганській - 16%.

Формування місцевої поліції, судів та прокуратури на непідконтрольних територіях винятково з місцевих представників не підтримують 60% опитаних у Донецькій області і 30% у Луганській.

Були б згодні з цим у Донецькій області 18% мешканців, а 22% важко відповісти на це запитання, у Луганській – 34%, а не визначилися щодо цього 36% мешканців.

Коментуючи ці дані опитування,  Марія Золкіна зазначила, що, як продемонстрували фокус-групи, ці ідеї є неприйнятними не стільки тому, що ці варіанти підривають основи політичної системи України загалом, а тому що населення у прифронтових районах здебільшого починає звикати до статус-кво, при якому вони живуть.

«Тобто неготовність погоджуватися на широкі преференції для окупованих територій пояснюється в першу чергу тим, що населення починає орієнтуватися на те, аби унормувати статус-кво, співіснувати з окупованими територіями у нинішньому форматі, коли є лінія розмежування, коли окуповані райони непідконтрольні українському уряду. Натомість уряд має сконцентруватися на нормалізації життя людей у прифронтових громадах з підконтрольного боку лінії розмежування», – констатувала вона.

______________________________

Регіональне дослідження громадської думки проведене в Донецькій та Луганській областях Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та Центром політичної соціології (із залученням мережі фірми «Юкрейніан Соціолоджі Сервіс») протягом 18 лютого – 2 березня 2020 року. Загалом у кожній з областей було опитано по 500 респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення областей (за винятком окупованих територій). Вибірка репрезентативна за такими показниками як вік, стать та місце проживання. Теоретична похибка вибірка не перевищує 3,5%.

Останні новини з категорії Коментарі

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024

В перемогу вірять 83% опитаних українців, проте часові рамки зміщуються – Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував нещодавні результати опитування Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумк...
12 квітня 2024

Чи реально знайти і привезти в Україну 25 систем Patriot та чим їх прикрити – Тарас Жовтенко

Де взяти 25 систем Patriot, чи підійдуть їхні аналоги і як поява F-16 змусить росіян трансформувати свою тактику, прокоментував Тарас Жо...
9 квітня 2024