Події
Перегляди: 3081
22 листопада 2019

Молоде покоління повалило Леніна – ми маємо знищити Путіна і побудувати ефективну державу

Так образно охарактеризував шестирічний період від початку Євромайдану й до нинішніх днів Олег Рибачук, співзасновник ГО «Центр.ua»,  під час презентації експертного опитування й обговорення  уроків Майдану на прес-конференції «Річниця Майдану: що не вдалось попередній владі й застороги для нової», яка відбулася 21 листопада в Українському кризовому медіа-центрі.

Відсутність системної ефективної боротьби з корупцією стала однією з причин поразки колишньої влади

Євромайдан  був протестом за демократичні цінності, проєвропейський вектор розвитку і проти корумпованої системи. Майдан загалом переміг, але частина його цілей не досягнуті. Порівняно з минулим роком, імовірність нового масового протесту вища – у разі, якщо влада погодиться на неприйнятні компроміси з Росією. Такі основні висновки експертного опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, презентувала Ірина Бекешкіна, директорка Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва. Опитування проводилося 7–19 листопада 2019 року, у ньому взяли участь 80 експертів.

На думку більшості експертів, протести 2013-2014 року були Революцією гідності – виступом суспільства за демократичні цінності і європейський вектор розвитку, і, водночас, протестом проти встановлення авторитарного режиму, корумпованої чинної влади. Також висловлювалися думки, що  події Євромайдану були боротьбою за незалежність та знаменували становлення української політичної нації.

Експерти 6-й рік поспіль висловили думку, що Майдан переміг, але більшість кажуть про відносну перемогу. Вдалося досягти зміни влади, частково оновити політичні еліти, посилився вплив громадянського суспільства; Україна поновила прозахідний вектор розвитку – підписала Угоду про асоціацію з ЄС, поглибила співпрацю з НАТО.

Водночас, ключові вимоги Майдану були виконані лише частково – про системну боротьбу з корупцією, перезавантаження владної системи, оновлення політичних еліт, деолігархізацію політичного та економічного життя.

«Ми робили опитування учасників Майдану, і я проглянула знову, які цілі ставив перед собою Майдан. Були досягнені майже всі, окрім однієї – боротьби з корупцією. На мою думку, відсутність системної ефективної боротьби з корупцією стала однією з причин поразки колишньої влади», – зазначила Ірина Бекешкіна, директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

Лише частково покарані винні у злочинах проти учасників Євромайдану та представники режиму Януковича, які скоювали злочини.

Серед позитивних наслідків Майдану називають відновлення західного вектору розвитку, активізацію співпраці із західними партнерами, підписання Угоди про асоціацію з ЄС, отримання безвізового режиму; зміну влади та часткове оновлення політичних еліт; початок реформ – децентралізації, антикорупційної, енергетичного сектору, інших економічних реформ; посилення української ідентичності, позитивні зрушення у культурній політиці; активізацію громадянського суспільства, посилення його впливу на владу; появу волонтерського руху.

Більшість експертів зазначають, що негативні наслідки Майдану були обумовлені не самими протестами, а загальною ситуацією в країні. Серед них – російська агресія і війна на Сході, відсутність реальних реформ і розчарування суспільства, поляризація суспільства щодо принципових питань розвитку держави.

«Початок російської агресії був справді реакцією РФ на Майдан – коли стало зрозуміло, що Україна може зовсім вийти з орбіти впливу. А Російська імперія неможлива без України, це очевидно. Наступне – це наслідок радше нереалізації цілей Майдану», – зазначила Ірина Бекешкіна.

Експертів запитали також, що потрібно зробити в першу чергу, щоб досягти цілей Майдану. «Відповіді абсолютної більшості зосереджені на двох цілях. Перше – завершити реформи: правосуддя, правоохоронної системи, медичну, освітню, банківську, енергетичну, національної пам’яті; гармонізувати законодавство із європейським. По-друге – активізувати боротьбу з корупцією та продемонструвати реальні результати», – розповіла Ірина Бекешкіна.

Також згадують необхідність посилювати обороноздатність країни; розслідувати «справи Майдану» і покарати винних, поглиблювати співпрацю з ЄС та НАТО.

Перемогу на виборах Володимира Зеленського та партії «Слуга народу» експерти визнають запитом на радикальні зміни, але все ж не вважають «електоральним Майданом». Деякі опитані експерти висловили думку про те, що такий вибір суспільства став  певною поразкою Революції Гідності.

Порівняно з показниками 2018 року, більше опитаних експертів допускають імовірність нового Майдану – у зв’язку з неоднозначною політикою чинного президента стосовно Росії та вирішення питання війни на Донбасі.

«Водночас, лише 9 з 80 експертів вважають, що так «скоріше за все буде», 44 – що це «загалом можливо», якщо влада не буде чути критики. 43 експерти вважають, що людей можуть вивести на вулицю неприпустимі компроміси з Росією та загострення ситуації на Донбасі. Але чи зможе це стати достатнім фактором впливу на владу – не певен, тому що поки що рівень підтримки президента досить високий», – зазначив Олексій Гарань, науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва

Запрошені на презентацію учасники опитування поділилися своїми думками до 6-ї річниці початку Революції Гідності.

Внаслідок Майдану громадянське суспільство стало величезним фактором впливу на події в країні

Мустафа Наєм, народний депутат Верховної Ради 8-го скликання:

– Добре, що сьогодні президент та прем’єр-міністр прийшли на Алею Героїв Небесної Сотні – це засвідчує, що ці сторінки історії визнані на державному рівні і не асоціюються з конкретною владою. Це дуже важливо.

– Внаслідок Майдану громадянське суспільство стало величезним фактором впливу на події в країні, стало частиною прийняття рішень на державному рівні. При всіх органах державної влади з’явилися громадські ради. Експерти від громадськості залучені до конкурсів на важливі державні посади. Багато людей, які зараз у парламенті й уряді – це люди, які стояли на Майдані.

– Майдан визначив геополітичний вектор України. Були побоювання, що після зміни влади ми знову розвернемося в інший бік. Навіть якщо є якісь такі настрої – вплив громадянського суспільства не дозволить це зробити.

– «Майданом-3» тепер будуть лякати будь-яку владу. І це добре, тому що це не про погрозу. Це означає лиш те, що громадяни розуміють свою роль, свою вагу, і розуміють, що вони можуть зробити.

Молодь повалила Леніна – ми маємо знищити Путіна і побудувати ефективну державу

Знищити Путіна може тільки успішна реалізація проєкту «Україна

Олег Рибачук, співзасновник ГО «Центр.ua»:

– Для мене Євромайдан – це боротьба минулого з майбутнім… Тоді справді відбулася зміна поколінь. Під час Євромайдану зник Ленін, якого ми не могли виникнути після Помаранчевої революції. Тоді це молоде покоління української незалежності змогло знищити цей шалений символ тоталітаризму, перегорнути сторінку і запалити націю.

– Зараз, коли ми маємо надзвичайно активне громадянське суспільство, дуже важливо  побудувати ефективну державу. Коли ми маємо такий народ і таких ворогів, ми не можемо собі дозволити не мати її. Власне кажучи, обіцянка такої нової та ефективної держави є  тим, що зробило Зеленського президентом і привело його нову команду. Він сказав, що ми той старий «хлам» приберемо, прийдемо на один термін і зробимо дуже модерну та  ефективну українську державу.

– Знищити Путіна може тільки успішна реалізація проєкту «Україна», ми маємо зробити цю ефективну державу. Саме громадянське суспільство, при всій своїй крутизні, не може прийти до влади, і тому ми не матимемо майбутнього, не  маючи повноцінних партій. Неструктурований парламент ніколи не матиме відповідальності.

– Я хотів би, щоб була виконана обіцянка і вже в січні ми отримали виборчий закон, і в новий виборчий цикл зайшли вже з цим законом. Наша задача – зупинити Путіна,  зробити ефективну Україну, а зробити її можна тільки через виборчу реформу відповідальні партії, через становлення сильних інституцій.

Новій владі також доведеться слідувати регулятивним ідеалам Майдану і демократичним цінностям

Євген Бистрицький, голова громадського об’єднання «Виборча Рада UA»:

– Перше, на що був спрямований Майдан – на те, щоб влада була демократичною, відкритою і підзвітною громадянському суспільству, щоб суспільство могло впливати на рішення влади. І головна його заслуга – те, що він радикально наполягав на демократичних цінностях рівності, гідності та справедливості. Це те, чого не відбулося у минулій владі, бо вона не змогла стати справді демократичною і підзвітною  громадянському суспільству.  Вона залишила корупцію, нічого не змогла зробити з  фундаментальними реформами, а саме з сектором судової влади, не змогла досягти деолігархізації. І хоча реформи почалися, але те, що стара влада була непослідовною і гальмувала їх,  якраз і було тим внеском у «скарбничку», чому суспільство виявило свій протест і обрало нову владу.  

– Влада, яка прийшла зараз, опиняється у зоні ризику, тому що їй також потрібно слідувати тим регулятивним ідеалам Майдану, як демократичне налаштування громадянського суспільства. Основні ризики,  пов'язані з цим – наскільки нова влада відповідає відчуттю людської гідності.  Виникають сумніви у цій  гідності, коли  підривається  суб'єктність та авторитет України під час  перемовин з міжнародними партнерами. Відмова від співпраці з громадянським суспільством – це також велика проблема.

– Я також бачу ризики для української ідентичності у контексті політики в гуманітарній сфері. Це не означає примушувати усіх розмовляти українською, але це політика, яка має зміцнювати національну єдність. Це важливо і для майбутньої реінтеграції окупованих територій.

«Турборежим» у Верховній Раді неминуче підриває авторитет законодавчого процесу і законів

Ігор Коліушко, виконавчий директор Центру політико-правових реформ:

– Головне, чого Майдан не досяг – не було визначено стратегію розвитку країни на майбутнє. Всі об’єдналися у критиці того, що було за часів Януковича, але щодо того, як має бути – думки розходилися. Це призвело до того, що нова влада не змогла цілеспрямовано організувати реформи.

– Результати останніх виборів – це справді результат протесту, найперше проти недостатньої чесності влади зі своїм народом. Вони рухалися у правильному напрямку, але не було правильних дій, були напівзаходи, певне приховування інформації, що спричинило недовіру і незадоволення.

– Що далі, то більше у мене сумнівів, що нова влада зробила правильні висновки з помилок попередньої. Найбільше турбує ігнорування принципу верховенства права, що виявляється у дуже різноманітних проявах. Це «турборежим/шалений принтер» у Верховній Раді, який неминуче підриває авторитет законодавчого процесу і законів; це гасла про референдум щодо питань, які, відповідно до Конституції, не можуть виноситися на референдум, і у нас немає закону про референдум. Важливо ще, яким буде закон про референдум, аби він не став маніпулятивним інструментом влади. Це стрімка зміна кадрів, коли люди заходять у владу непідготовлені, без вивіреного плану, і тому запозичують практику поведінки попередників. Загрози, які стоять перед нами, на жаль, не зменшуються, а тільки зростають.

Майдан-3 не піде на користь Україні, але він можливий, якщо нова влада не чутиме критики і не реагуватиме на неї

Олексій Гарань, науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва:

– Нам не треба зловживати словом Майдан і називати переобрання влади «електоральним Майданом». Тому що  Майдан  – і перший, і другий  –  феномен,  який виник в умовах сповзання суспільства в авторитаризм,  коли опозиція і громадськість втратили реальну можливість впливати на владу і почали порушуватися демократичні правила гри. Це призвело до Майдану першого,  це призвело й до Майдану другого.  А  на виборах  2019 року  ми побачили, як за допомогою демократичних інституцій, створених Майданом-2, стару владу поміняли.  Тому я не називав би це «електронним Майданом».

– Але зараз ми справді можемо зіткнутися з ситуацією,  коли опозиція реальних важелів впливу немає,  і чи  дослухатиметься нова влада до громадянського суспільства та експертного середовища – великий знак питання. Новий Майдан можливий, вважають експерти, які взяли участь в опитуванні, у тому разі, у якщо нова влада не чутиме критики і ніяк не реагуватиме на неї.

– 43 експерти вважають, що людей можуть вивести на вулицю неприпустимі компроміси з Росією та загострення ситуації на Донбасі. Але чи зможе це стати достатнім фактором впливу на владу – не певен, тому що поки що рівень підтримки президента досить високий… Реальна загроза для влади може виникнути, якщо об’єднаються протести різних груп інтересів – малих підприємців, аграріїв, ветеранів.

– Але Майдан-3 не піде на користь Україні. Парадокс полягає в тому, що Путін виграє і якщо Зеленський піде на вигідні для Росії компроміси, і якщо Зеленський, під тиском громадян, не йде на ці компроміси, але виникає Майдан і позиції президента послаблюються – бо Путіну потрібен слабкий український президент. Це велика небезпека, і нам потрібно бути дуже обережним з гаслами для протесту. Гасла мають бути принциповими, але зараз ситуація така, що треба пройти між Сциллою і Харибдою, розгойдування ситуації може бути небезпечним».

За матеріалами УКМЦ та "ДІ"

 

Останні новини з категорії Події

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024

Відбулася презентація результатів дослідження впровадження НУШ у 5–6-х класах

Експерти обговорили результати дослідження “Нова українська школа” в 5–6-х класах: виклики впровадження”
15 березня 2024