Коментарі
Перегляди: 1070
10 квітня 2020

Факт подолання епідемії матиме значний вплив на перебіг місцевих виборів на Донбасі

Найбільшим бажанням і очікуванням мешканців Донбасу, які взяли участь у якісному дослідженні Фонду «Демократичні ініціативи»,  є досягнення миру, оскільки люди вірять, що мир принесе й відновлення довоєнного життя.

Про це 9 квітня під час онлайн-конференції «Суспільні настрої на Донбасі: як змінилася громадська думка у Донецькій та Луганській областях за рік після президентських виборів»  сказав політичний аналітик «Демініціатив» Петро Бурковський. Він поінформував, що  в межах дослідження  було проведено 10  фокус-груп  з жителями міст і селищ підконтрольного Україні Донбасу, а також регіональне опитування на цій же території.

За його словами, люди не уявляють, яким саме чином можна досягнути миру і як «та сторона» повертатиметься в Україну. Водночас люди вірять у те, що саме завдяки Президенту Володимиру Зеленському  вдасться досягти цього миру.

Аналітик відзначив, що  більшість учасників фокус-груп  уникали розмови про Росію,   уникали й згадок про бойовиків,  називаючи їх  «та сторона».

«І хоч були справді такі, що визнають вину за Росією,  але все ж їх була меншість», – завважив експерт.

Спостерігалося й вкрай негативне ставлення до реформ, зауважив Петро Бурковський.  Зокрема, критичне ставлення учасники фокус-груп виявили до реформи охорони здоров'я, яка асоціюється у них  з Уляною Супрун і запровадженням платної медицини.

«Очевидно, що на тлі епідемії такі уявлення будуть закріплюватися на Донбасі», – припустив експерт.

Водночас люди  відкрито говорять  –  реформи не втілюються, тому що місцева влада їх  блокує. Еліти, які контролюють регіон вже близько 30 років, не зацікавлені покращувати життя людей, вважають місцеві жителі.

Не вірять вони й у те, що в їхньому місті чи селищі можуть статися великі заворушення чи масові протести. Проте люди не відкидають думку, що вони візьмуть участь у протестах. Приводом   для цього можуть стати  закриття місцевої школи, лікарні чи пункту надання медичної допомоги. Спровокувати протести можуть і факти скуповування землі чи вигнання фермерів з земель,  а також  різке запровадження викладання у школах українською без підготовчого періоду. Певним тригером протестів може стати й  свавілля військових та правоохоронців.

«Про це владі треба пам'ятати, коли вона працюватиме з українським Донбасом, – застерігає Петро Бурковський.  – А також підтримати в першу чергу тих, на кого можна спертися». Аналітик пояснив – серед місцевих активістів й волонтерів є побоювання, що влада їх зрадить і залишить наодинці в небезпечній ізоляції, тоді як все активніше піднімають  голови проросійські сили.

«Люди не плекають  особливих надій на місцеві вибори і не вірять,  що вони можуть принести позитивні зміни,  – каже Петро Бурковський.  – Щоправда, ці дослідження були проведені до активної фази епідемії, тому можна зробити невеличкий прогноз, що, очевидно, на місцевих виборах, якщо вони все-таки відбудуться восени цього року,  люди проголосують  за тих  кандидатів і ті політичні сили,  яким вдасться переконати людей, що завдяки  їм епідемію було подолано.  Я думаю, факт подолання епідемії матиме значний вплив на перебіг місцевих виборів на Донбасі», – підсумував політичний аналітик.

Останні новини з категорії Коментарі

Чи справді США вимагають не бити по російських НПЗ і чи буде саміт миру без Китаю — пояснює Олексій Гарань

Поточні політичні події в етері ПЕРШИЙ ЗАХІДНИЙ прокоментував Олексій Гарань
27 березня 2024

Демократія, диктатура, війна: чи допомагає диктатура вигравати війни?

Чому з'явилися "вкиди" про диктатуру для перемоги у війні - в етері Українського радіо розмірковував Олексій Гарань
26 березня 2024

Союзники різко змінили позицію щодо допомоги Україні – Тарас Жовтенко

Тарас Жовтенко на Radio NV – про засідання Рамштайн, коли Україна отримає боєприпаси, а також про бронетанкову коаліцію, ініціаторами якої...
22 березня 2024

Чи відбуваються вибори під час війни?

Марія Золкіна розповіла про вибори під час війни, які мали відбутися в Україні, а також про президентські вибори в росії у 2024 році
15 березня 2024