Тарас Жовтенко

Сфера наукових інтересів: гібридні загрози та стратегії, інформаційно-психологічні операції, протидія дезінформації, безпекова політика США, НАТО, ЄС, європейська та євроатлантична безпека, воєнна політика і стратегія, геополітика і міжнародна безпека.

Коментарі
Перегляди: 2116
26 вересня 2023

ЗСУ може накрити вже 70% цілей у Криму – Тарас Жовтенко

Наскільки ворог знекровлений і розлючений після прильотів у Крим, від чого залежатимуть подальші систематичні удари по російських військових об'єктах на Кримському півострові та який сценарій деокупації Криму є найбільш реалістичним – про це в етері телемарафону «Об'єднані новини» розповів Тарас Жовтенко, безпековий аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

«Бавовна» в Криму є результатом системної роботи сил оборони України

Ці успіхи з «бавовною», які ми бачимо у найнеобхідніших місцях на території тимчасово окупованого Росією Криму, є результатом системної роботи не лише українських спецслужб, а й усього оборонного сектору України, зазначив аналітик.

Він нагадав, що ця робота почалася минулого року зі знищення крейсера «Москва», який забезпечував як повітряне, так і вогневе прикриття російського військового угруповання на півдні України. Потім були удари по вишках Бойка, які демонтували російську систему радіоелектронної розвідки, далі – витіснення росіян з острова Зміїний, висадка українського спецназу на мис Тарханкут, знищення російських «аналоговнєт» ЗРК С-400 та іншої цінної російської техніки.

«Всі ці речі, окремі фрагменти пазлу, склали картину нашої спроможності не тільки завдавати удари по всьому Кримському півострову, обираючи пріоритетні цілі, а й мати можливість підстраховувати точність і ефективність цих ударів з середини півострова», – пояснив Тарас Жовтенко.

За його словами, фактичне знищення штабу командування Чорноморського флоту Росії у тимчасово окупованому Севастополі  стало не лише морально-психологічним ударом для ворога, але й усвідомленням того, що він, по-перше, не в змозі забезпечити безпеку власних військових об'єктів у Криму від ударів з повітря, а, по-друге, не здатен забезпечити внутрішню безпеку, тобто нейтралізувати роботу української розвідки, яка коригує ці удари з території самого Криму. Додаткове навантаження на російське командування складають логістичні проблеми навколо Криму і ті проблеми, які створюють їм українські збройні сили на полі бою.

Дальність дії систем ураження, які є в українських військових на озброєнні, дозволяє їм накривати близько 70% усього переліку цілей на території Криму, які входять до списку військових об’єктів в українського командування.

«Із тих умовних 70% ми справді можемо обирати, куди бити, і це не просто вибір, який диктується баченням вищого українського командування, а вибір, який диктується обставинами. Тобто ми це робимо з огляду на те, які спроможності є в росіян захистити той чи інший об'єкт», – наголосив Тарас Жовтенко.

Він також зазначив, що на подальший системний характер ударів і те, як і чим ми зможемо діставати військові цілі в Криму, впливатиме низка факторів, зокрема, наскільки ефективно росіяни зможуть використати потенціал залишків свого флоту у нових реаліях, чи вистачить у них ресурсів для посилення внутрішньої безпеки на півострові та наскільки креативно вони будуть підходити до захисту повітряного простору над Кримом.

 «Бо, зрозуміло, що з С-400 ми вже навчилися боротися, але чи будуть росіяни здатні щось цьому протиставити... Крім того, в нас є не тільки повітряні засоби для знищення російських цілей у Криму, у нас є військово-морські засоби, надводні морські засоби, на підході вже й підводні морські засоби», – розповів Тарас Жовтенко.

Перекриття доступу окупантів до Криму – один зі сценаріїв деокупації півострова

Одним із найбільш реалістичних сценаріїв деокупації Криму, який обговорюється як українськими, так і західними експертами, є перекриття доступу російських військових до Криму ззовні, наголошує Тарас Жовтенко.

«Просто закупорити залишки російських військ на півострові і їх там системно знищувати, – пояснює аналітик. – В якийсь момент ці військові заходи призведуть до певного політичного рішення. Якщо ми перетворимо для російського керівництва Крим на територію, яку вони не зможуть фізично використовувати у військових цілях, це змусить принаймні частину путінських еліт замислитися над тим, а чи потрібен він взагалі в такому випадку і такому  форматі. І зрештою, це один із варіантів, як може пройти деокупація цієї частини наших територій».

За словами Тараса Жовтенка, спектр інструментів, якими ми можемо дістати Кримського мосту, розширюється:

«Як мінімум, про це можна судити з інформації СБУ про надводні ударні дрони, які використовувалися для попередніх ударів по Кримському мосту. Сам факт того, що ця інформація пішла у публічний простір, свідчить про те, що у наших захисників є вже й інші, ще більш досконалі, інструменти для того, щоб продовжувати підносити росіянам сюрпризи у цій географічній точці».

Додатковими подарунками для Кримського мосту можуть стати ракети, на які Україна очікує від своїх німецьких та американських партнерів, вважає аналітик.

І зрештою, саме просування Збройних сил України у південному напрямку вглиб сухопутного коридору до узбережжя Азовського моря відкриває додаткові можливості для використання з ще більшою ефективністю тих крилатих ракет, наприклад Sky Sabre або Storm Shadow, які вже є на озброєнні в Україні, підсумував Тарас Жовтенко.

Останні новини з категорії Коментарі

Ні політичних, ні дипломатичних можливостей для заморожування війни я не бачу – Марія Золкіна

Марія Золкіна в інтерв'ю «UKRLIFE з Людмилою Немирею» прокоментувала заяву Зеленського про підготовку до другого Саміту миру і пояснила,...
2 липня 2024

Москва не може прямо кинути виклик Вашингтону, бо Путін знає, яку руйнівну відповідь отримає

Петро Бурковський і Олексій Гарань прокоментували Correio Braziliense, якою може бути відповідь Росії на бомбардування Севастополя
26 червня 2024

Тісні зв'язки Кім Чен Ина та Путіна можуть сигналізувати про ймовірну кризу на Корейському півострові в жовтні – попередження українського аналітика

Петро Бурковський про ймовірні провокації Північної Кореї та Росії на Корейському півострові напередодні виборів у США та яку небезпеку ц...
25 червня 2024

Коли побачать, що Росія ослаблена і ресурси зменшуються, може змінюватися позиція країн, які ми називаємо Глобальним Півднем – Олексій Гарань

Олексій Гарань про те, як трактувати поведінку країн, що не мають стабільної позиції щодо російсько-української війни і що сприятиме зрушенн...
22 червня 2024