Події
Перегляди: 722
3 березня 2023

Знищення росії і її тоталітарного режиму – найліпший варіант закінчення війни

28 лютого 2023 року Центр «Нова Європа» провів Третій Форум Україна-Японія «Відповідальне партнерство. Україна та Японія в контексті війни росії», під час якого аналітики та науковці з Японії та України обговорили питання, пов’язані з безпековим середовищем, у якому функціонують обидві країни, а також двосторонні відносини в контексті війни росії в Україні. 

Виконавчий директор Фонду «Демократичні ініціативи»  Петро Бурковський  взяв участь у дискусійні панелі  «Немає місця нейтралітету. Якою повинна бути відповідь демократичного світу на війну росії – бачення України, Європи, США та Японії».

Реагуючи на питання, чи була реакція колективного Заходу на події широкомасштабного вторгнення росії в Україну правильною, Петро Бурковський зазначив, що український уряд за час цієї підступної війни засвоїв важливий  урок – не існує колективного Заходу, а є різні країни,  кожна з яких виходить зі  своїх національних інтересів.

Об’єднати  їх  навколо колективних цінностей – безпеки та економічного процвітання країн,  –  донести розуміння, що досягнути їх можна лиш колективними зусиллями – було одним із викликів для України. Апелюючи до цих пріоритетів,   слід було враховувати не лише інтереси кожної країни, а й працювати із занепокоєннями цих країн, пояснювати, що, жертвуючи незначними інтересами зараз, можна задовольнити свої безпекові інтереси й економічне процвітання в майбутньому.

 «І ми бачили, що у комунікаціях з різними країнами  і президент, і уряд України, умовно кажучи, побудували цей Глобальний Захід. Результат війни покаже, чи ця концепція буде життєздатною в подальшому», – зауважив Петро Бурковський. 

Він звернув  увагу на те, що в західних експертних колах сьогодні іноді   висловлюється думка, чи не сам Захід підігрівав агресивні настрої росії  й спровокував війну в Україні. Тим, хто ведеться на цю проросійську тезу,  аналітик нагадав – за останні 300 років  майже всі війни, де брала  участь росія,  були розв’язані саме нею.

«Ще в  1898 році  генеральний штаб російської армії підготував для Миколи ІІ звіт,  де зазначалося, що за останні 170 років (до 1870) росія брала участь у 38 війнах, і вони пишалися тим, що  в 36 війнах саме вона атакували своїх сусідів. Це історичний факт, який чітко прописаний.  Моя суб'єктивна оцінка того, що відбувалося після цього  періоду, така, що впродовж останніх 150  років, з 1870 по 2022, росія брала участь у 35 війнах. І лише три із них були оборонними. Тобто у 32 війнах із 35 саме росія нападала», – поінформував Петро Бурковський.

Завважив він і те, що в сьогоднішньому дискурсі  про закінчення війни окреслено  чотири варіанти,  які активно обговорюються західним істеблішментом.

Перший  – зупинити  війну в тій точці, в якій вона є  – видається  доволі  раціональним, але програшним для України, вважає аналітик.

«Це, безумовно, раціональний варіант,  якщо ви думаєте, що раціональним буде просто погодитися  прийняти цю російську загрозу, щоб росія продовжувала залишатися частиною небезпеки  євразійського континенту», – прокоментував Петро Бурковський.

Але за такого сценарію Україна має погодитися на нейтральний статус,  на те, що частина її території залишається під росією, і перетворитися на країну-сателіта росії, відзначив політичний аналітик.

Другий варіант – не дозволити Україні  програти чи не дозволити росії виграти. Така модель,  на кшталт  «корейського  сценарію»,   може послабити російську загрозу, задовольнивши певні  вимоги агресора.  Проте  Україна й надалі залишатиметься  залежною  від волі Заходу й росії.

Третій варіант, висловлений, зокрема, президентом  Байденом й  підтриманийочільниками держав Шольцом та Макроном,  передбачає військову поразку росії,  її  ізоляцію  від цивілізованого світу, але  без змін в  самій росії.

Петро Бурковський наголосив, що Україна просуває четвертий сценарій, спрямований на знищення  росії і її тоталітарного режиму.  При цьому, як зауважив аналітик, йдеться не про ліквідацію її з політичної карти світу, мова йде насамперед про зміну й руйнування її терористичного  режиму, щоб  позбавитися його загрози в подальші роки.

Західним партнерам, які робитимуть  вибір  між цими чотирма сценаріями, аналітик порадив: 

«Коли ви обираєте, маєте дуже чітко росіянам сказати – не залишайте ілюзії Путіну, що він зможе перебувати при владі й надалі. Бо якщо це чітко не проговорити росіянам, то вони подумають, що вони самі можуть обрати між цими чотирма сценаріями».

Відеозапис Форуму доступний українською та англійською.

Останні новини з категорії Події

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024