Події
Перегляди: 1525
8 квітня 2020

Завдання найближчих місяців – вижити!

Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва презентував свій новий проєкт «Політичний квартал», який щоквартально моніторитиме дії влади, визначатиме події, які справили набільший вплив на політичну ситуацію в країні,  а головне – формулюватиме прогнози та тенденції,  які чекають на нас у  майбутньому.

Призначення Венедіктової генпрокурором негативно вплине на майбутнє

Негативними зовнішніми подіями експерти «Політичного кварталу»  назвали світову пандемію коронавірусу, падіння фондових ринків та цін на нафту. Але, окрім свого негативного характеру, вони ще мають і дуже потужний вплив на майбутнє України. Про це під час онлайн-брифінгу в Укрінформі повідомив політичний аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» Андрій Сухарина, презентуючи результати першого опитування експертів - "Політичний квартал: січень-березень 2020".

Внутрішніми чинниками впливу можуть стати призначення Ірини Венедіктової генпрокурором та формування уряду Шмигаля, вважають експерти.

«Серед тих чотирьох подій, вплив яких на майбутнє України ми запропонували визначити, на жаль, всі вони мають скоріше негативний характер. Точно негативним є призначення Ірини Венедіктової генеральним прокурором. У тому, що воно матиме негативний характер впливу, майже всі експерти погоджуються. Експерти в оцінці негативного характеру цього впливу навіть одностайніші, ніж в оцінці наслідків коронавірусу»,  зазначив він.

Половина експертів допускає введення надзвичайного стану в Україні

Щодо майбутніх сценаріїв розвитку, то половина експертів допускає введення надзвичайного стану в Україні. Високою є також ймовірність неплатоспроможності України та оголошення дефолту за зовнішніми зобов’язаннями, а також масових мітингів та протестів.

«Надзвичайний стан можливий вже у найближчі 3 місяці,  – коментує результати опитування Андрій Сухарина. – Понад 50% експертів вважають імовірним запровадження в Україні надзвичайного стану для боротьби з COVID-19».

Оцінку  своєї діяльності від експертів у цьому кварталі отримав  лише Президент, адже уряд, який працює тільки місяць,  повноцінно оцінювати не було сенсу, пояснив аналітик.

За п’ятибальною шкалою діяльність Володимира Зеленського була оцінена досить низько. Відносно нейтральні  оцінки, в межах 2,5–2,6 балів,  дістали такі сфери діяльності, як комунікація президента з  суспільством та його дії  у боротьбі з епідемією COVID-19. Найнижчу оцінку ж отримала кадрова політика глави держави – 1,5 бала.

«Це є дуже низький показник,каже Андрій Сухарина, – і  фактично ті скандали навколо Єрмака та інших осіб, призначених Зеленським, це підтверджують».

Зеленський і далі зберігає достатню підтримку населення

Досить критичними були оцінки дій нинішньої  влади у  загальнонаціональному опитуванні, проведеному наприкінці березня  Київським міжнародним інститутом соціології, нагадав  науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи», професор політології НаУКМА Олексій Гарань.

«Так, за даними цього опитування, 57% громадян  вважають, що нинішня влада неуспішна, 70% – що неуспішним є і забезпечення  доступності медичних послу,   60% –  що влада неуспішна й у вирішенні конфлікту на Донбасі, 75% –  що влада неуспішна у боротьбі з корупцією, тобто назагал ставлення дуже критичне», – навів цифри громадської думки політолог, зауваживши, що цілком логічно було б передбачати, що оцінки діяльності президента могли б бути так само низькими. Власне такими, як  їх виставили експерти «Політичного кварталу».

 «Але тут  ми бачимо парадокс – діяльність влади оцінюється негативно, а діяльність Зеленського в цілому – позитивно. 46% і надалі ставляться до Зеленського  позитивно, принаймні частка цих людей суттєво переважає тих, хто ставиться до президента негативно», – зазначив  Олексій Гарань.

 Більшість людей і надалі продовжує вірити в поганих бояр і доброго царя, не розуміючи, що насправді відповідальність за нинішню ситуацію, яка склалася де-факто, несе президент, пояснює настрої громадян науковець.

«І незважаючи на падіння рейтингів Президента, яке поступово відбувається,  він все ж продовжує зберігати достатню підтримку населення. Питання в тому, наскільки довго такий ефект ми будемо спостерігати», – зауважив Олексій Гарань.

Довіру людей поверне формування проєвропейського уряду

Криза, яку переживає сьогодні країна,  подібна до тієї,  з якою  вона зіткнулися у 2014 році, з однією лиш відмінністю – тоді  ворог був  очевидний і це  давало розуміння,  що треба робити. Нинішній характер кризи  характеризується тим, що у суспільства  відсутнє відчуття опори, яка допоможе протистояти викликам світової кризи. Таку думку висловив Петро Бурковський, політичний аналітик Фонду «Демократичні ініціативи».

Тому дуже важливо зараз для громадянського суспільства,  й зокрема експертного,   донести до влади одну зрозумілу точку зору: головною метою людей, які справді вболівають за країну, має бути не мета відсторонити Володимира Зеленського від влади, змінити уряд, привести до влади  ставлеників олігархів чи так званих «соросят». 

«Завданням є – вижити, – пояснює Петро Бурковський.  – І  у влади зараз головний шанс не в надзвичайних повноваженнях, а у заходах, які дозволять повернути довіру людей. Одним із таких заходів, який і підтримала більшість експертів,  є формування проєвропейського уряду».

 Сформувавши такий уряд,  ми визнаємо кількох фактів, пояснює аналітик. Перший, що  всередині влади і в самій команді Зеленського є криза ідентичності  та креативності, тому треба справді залучати фахівців з різних політичних сил заради ефективної роботи й порятунку країни; і другий –  що допомога до України  може прийти лише з розвинутого світу, давніх її партнерів у Сполучених Штатах та Європи, а не зі Сходу.

«Саме це усвідомлення й стане визначальним чинником вибору шляху України у наступні три місяці. І від того, чи зробить влада  цей  вибір,  залежатиме наскільки жорсткою буде «посадка» економіки і наскільки коштовним в плані людських життів буде вихід з епідемічної кризи», – акцентував Петро Бурковський.

Не допустити коруповірусу та  диктатовірусу –  основних загрози  демократичної імунної системи українців! 

Попри те, що експерти дали непогані оцінки комунікації Зеленського з суспільством, голова Центру спільних дій Олег Рибачук вважає такі способи спілкування з аудиторією  більше сеансами психотерапії. «На відміну від своїх колег  Меркель, Джонсона, Макрона, Трюдо та Трампа, які пояснюють провадження державної політики, наш президент займається телевізійною психотерапією», – каже експерт.

Натомість впадає у вічі азарт президент Зеленського та   його бажання  перебирати на себе повноваження, які не вміщуються  у  рамки Конституції, каже аналітик.  контролювати,  все зокрема і  незалежні регулятори,  такі як Національне антикорупційне бюро та ін.

 «Контролювати,  все зокрема і  незалежні регулятори,  такі як Національне антикорупційне бюро та інші, знаходячи на кожне порушення  свої виправдання – проблема, яка стоїть перед президентом і його політичним майбутнім.  І  це треба президенту донести», – зауважив Олег Рибачук, вдало навівши приклад підступності короновірусу,  який знайшовши формулу «зрадницького» білка й видаючи себе за «свого», проникає  у здорову клітину й починає її руйнування.

 «Таким чином імунну систему організму вдається просто обдурити, – пояснює експерт. –   У нас дуже схожа загроза. Влада, яка  дуже часто імітує турботу про нас, щоб ми були здорові і захищені,  проникає в нашу імунну систему. Але що вона буде робити далі, ми з вами не знаємо. Проте ми точно знаємо, наскільки небезпечно дозволити оцьому коруповірусу та  диктатовірусу проникнути  в  і так  ослаблену демократичну імунну систему українців. Іі щоб у нас не було загрози втратити ті свободи, які ми здобули, зараз це право треба дуже пильнувати. Нічого важливішого за демократичний контроль і можливість впливати на владу немає, бо як тільки ми її відпустимо, вона зробить те саме, що робить коронавірус з імунною системою людини. Вона просто нас із середини завалить. Не допустімо цього!», – закликав Олег Рибачук.

Відеозапис презентації:

Останні новини з категорії Події

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024