Політичний квартал: січень-березень 2020

Опитування
Перегляди: 4728
8 квітня 2020

«Політичний квартал» нове дослідження Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва

Основну оцінку ефективності політиків, без сумнівів, дають виборці. Однак таке оцінювання здійснюється лише раз на кілька років. Але політичне життя триває без зупинок і не обмежується виборами. Важливі рішення, які впливають на наше життя ухвалюються щодня, а результати дій можуть бути помітними через тривалий час.

Експертне оцінювання загальної ефективності Президента, Кабміну, більшості у Верховній Раді потрібне не тільки для моніторингу, але й для розуміння того, на що очікувати і який загальний тренд може актуалізуватися: до розвиненої демократії з правовими інститутами чи до персоналізованого авторитаризму зі згортанням прав і свобод. Таку оцінку мають здійснювати ті люди, які водночас занурені у політичне життя, але й мають можливість спостерігати його з боку – політичні експерти, оглядачі та громадські активісти.

Головна мета циклу «Політичний квартал» підтримка відкритого врядування. Саме для цього планується здійснення регулярного і відтворюваного моніторингу ефективності роботи органів влади та якісних політичних прогнозів.

З методологією проекту можна ознайомитися тут.

Експертне опитування «Політичний квартал: січень-березень 2020» проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва з 26 березня по 1 квітня 2020 року. Всього опитано 58 експертів.

  • Діяльність Президента Зеленського на посаді опитані експерти оцінюють переважно як неефективну. Відносно нейтральні оцінки стосовно своєї ефективності Президент отримав тільки у частині комунікації зі суспільством та щодо боротьби з епідемією COVID-19. Так, за п’ятибальною шкалою, ця робота оцінена на 2,6 та 2,5 бала відповідно. Найгірше у Зеленського з кадровою політикою – тут можна спостерігати майже мінімальні оцінки – 1,5 бала. Низько оцінені також спроби врегулювання конфлікту на Донбасі – 1,9 бала, ініціювання реформ – 2,0 та ведення зовнішньої політики – 2,1 бала.

Боротьба з епідемією COVID-19

  • Опитані експерти переважно підтримують заходи задля обмеження поширення SARS-COV-2. Так, карантин у навчальних закладах, а також закриття закладів громадського харчування і ТРЦ мають майже повну підтримку. Водночас, стосовно інших обмежень є деякі зауваження. Найбільше їх є до закриття метро і обмеження роботи громадського транспорту. Значна частина лише частково підтримує це обмеження, а більше п’ятої частини зазначає те, що обмеження потрібні, але зараз вони здійснені неправильно. Неоднозначним також є сприйняття закриття кордонів, припинення авіа- та залізничного сполучення, а також запровадження адміністративної і кримінальної відповідальності за порушення карантину. Незважаючи на те, що більшість опитаних експертів все ж підтримує або частково підтримує такі дії, частина зазначає   їх недоцільність  або неправильну реалізацію.

  • Водночас, якщо говорити про ефективність певних дій, спрямованих на протидію поширенню епідемії, то оцінки опитаних експертів переважно негативні. Відносно нейтральні оцінки можна фіксувати щодо охорони громадського порядку та забезпечення громадського спокою під час карантинних заходів; комунікації і пояснення проведених заходів населенню та евакуації українських громадян з країн, уражених епідемією. Однак і вони трохи нижчі за умовно «середній рівень».
  • Найгірша ситуація з припиненням експорту та контрабанди необхідних захисних засобів, а також забезпеченням медичних закладів необхідними ресурсами і медикаментами. Оцінки стосовно цих двох пунктів різко негативні.

Тенденції та прогнози

  • Впродовж найближчих трьох місяців половина опитаних експертів вважає імовірним запровадження надзвичайного стану для боротьби з епідемією – 51%. Високою є також ймовірність неплатоспроможності України та оголошення дефолту за зовнішніми зобов’язаннями, а також масових мітингів та протестів – 42%.
  • В найближчі три місяці найімовірніше не відбудеться формування нового антикризового уряду – 35% ймовірності; малоймовірним є фактичне визнання т.з. “ДНР/ЛНР” і початок прямих переговорів з їхніми представниками – 33%. Найменші шанси опитані дають відставці Президента України – 23%.

  • Серед оцінених подій найбільший вплив на політичну ситуацію в країні чинитимуть зовнішні фактори – пандемія коронавірусу та обмежувальні заходи Уряду з протидії поширенню захворювання, а також падіння світових фондових ринків та вартості нафти. Їхній вплив можна оцінювати між визначальним та серйозним. Водночас, внутрішньоукраїнські події також мають серйозний потенціал впливу. Призначення І. Венедіктової Генеральним прокурором та формування уряду Д. Шмигаля мають середній вплив.
  • Всі ці події матимуть негативний вплив, вважають експерти. Найбільш однозначно негативним він є у призначенні І. Венедіктової.  Експерти в оцінці негативного характеру цього впливу навіть одностайніші, ніж в оцінці наслідків коронавірусу.

ЗАВАНТАЖИТИ ПРЕСРЕЛІЗ З ТАБЛИЦЯМИ І СПИСОК ОПИТАНИХ ЕКСПЕРТІВ

Останні новини з категорії Опитування

Повоєнне відновлення України та медіаспоживання: загальнонаціональне соціологічне опитування

Загальнонаціональне опитування проведене з 3 по 12 березня 2024 року на замовлення медіамережі «Вікно Відновлення»
28 березня 2024

"Нова українська школа" в 5–6-х класах: виклики впровадження

Результати опитування близько 600 педагогів/-инь, які працюють із 5–6-ми класами НУШ, і двох хвиль глибинних інтервʼю, проведених ГО “Смарт...
15 березня 2024

Підсумки 2023 року: громадська думка українців

Загальнонаціональне опитування проведено з 8 по 15 грудня 2023 року
27 грудня 2023

Соціально-економічні проблеми, ставлення до влади, ідентичність: регіональний вимір загальнодержавних викликів на Сумщині та Чернігівщині

Опитування проведено з 11 по 21 вересня 2023 року у Сумській та Чернігівській областях
16 листопада 2023