Петро Бурковський

Виконавчий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва

Коментарі
Перегляди: 400
19 грудня 2022

Залужний назвав ціну повернення до стабільності

Інтерв'ю Залужного британському The Economist примусить багатьох банкірів та інвесторів не лише переписувати прогнози на 2023 рік, а й поговорити з політиками про прискорення передачі Україні всіх необхідних озброєнь.

Виконавчий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, аналітик Петро Бурковський звертає увагу, що інтерв'ю Залужного британському The Economist з'явилося в той момент, коли у передріздвяний/новорічний період більшість глобальних компаній та банків підбивають підсумки року та намагаються спрогнозувати найбільш ймовірні сценарії в майбутньому.

"Треба розуміти, що Україна, і армія, і суспільство не просто вразили весь світ своїм опором і першими перемогами у війні з сильнішим суперником, а й стерли на прах більшість попередніх прогнозів, – наголошує експерт. – Тепер думку Президента України, а також думку Головнокомандувача ЗСУ визнано як чинники світової політики".

За словами Петра Бурковського, заява Залужного про те, що Росія готує новий великий наступ, змусила цільову аудиторію Economist знову переписувати прогнози.

"Адже це означає, що будуть нові санкції, що Росія остаточно стане країною-ізгоєм, що Китаю не вдасться всидіти на двох стільцях – доведеться обирати між сценарієм глобального протистояння демократій з автократіями (звичайно, у другому таборі спільно з путінським режимом) та сценарієм деескалації або повернення до мирного співіснування. Що продовольча криза загострюватиметься. Що компанії, які працюють на оборонно-промислові комплекси, різко зростуть у ціні, а кібер-війни стануть ще жорстокішими", – пояснює аналітик.

Він наголосив, що холодним душем для багатьох на Заході стали слова Залужного про те, що і без західної допомоги Україна продовжить боротьбу з Росією – з метою повного знищення армії агресора. Переговорів до перемоги не буде. А війна йтиме не заради кращих переговорних позицій, а заради створення ситуації, коли Росія не загрожуватиме Україні.

"Оскільки на Заході цього хочуть не всі, нестабільність та непередбачуваність зростають, – вважає Петро Бурковський. – У той же час Залужний назвав досить невелику ціну повернення до стабільності: постачання Україні не менше 300 сучасних танків, 800 сучасних БМП, 500 самохідних гаубиць. Це зовсім невеликі кошти порівняно  з тим, що можуть втратити найбільші фінансові та інвестиційні фонди, якщо війна стане тривалою і піде за непередбачуваним сценарієм. Що ж, сподіватимемося, що спонсори обох партій у США та більшості партій у Європі переконають політиків прислухатися до українського Головнокомандувача".

Джерело:  Comments.ua

Останні новини з категорії Коментарі

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024

В перемогу вірять 83% опитаних українців, проте часові рамки зміщуються – Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував нещодавні результати опитування Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумк...
12 квітня 2024

Чи реально знайти і привезти в Україну 25 систем Patriot та чим їх прикрити – Тарас Жовтенко

Де взяти 25 систем Patriot, чи підійдуть їхні аналоги і як поява F-16 змусить росіян трансформувати свою тактику, прокоментував Тарас Жо...
9 квітня 2024