Олексій Гарань

доктор історичних наук, професор кафедри політології НаУКМА, науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва

Коментарі
Перегляди: 532
22 січня 2024

За лаштунками Давоса — висновки реалістичного оптиміста

З 15 до 19 січня у Давосі проходив Всесвітній економічний форум. У ці дні там також працював Український дім –  неофіційний комунікаційний майданчик  форму, де відбувалися  експертні дискусії. Які основні месежді для України звучали на полях давоського форуму Громадському радіо розповів професор політології НаУКМА, науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Олексій Гарань.

Про необхідність роботи з республіканцями

На засіданні Ukraine House Davos, що не є офіційною частиною Всесвітнього економічного форуму в Давосі, колишній посол США в Україні за президентства республіканця Джорджа Буша-молодшого Джон Гербст та колишній спецпредставник щодо України при адміністрації Дональда Трампа Курт Волкер аналізували перспективи обрання Трампа президентом США у 2024 році. Також говорили про те, що робити Україні, якщо Трампа оберуть. Як висновок, нам треба готуватися до того, що президентом може стати Трамп. Треба думати, як доносити наші аргументи, як працювати з новою можливою адміністрацією президента США. Треба пам’ятати, що саме за президентства Дональда Трампа почалися постачання Javelin до України — це те, чого не робили адміністрації Обами та Байдена. 

Ми не знаємо, кого оберуть наступним президентом США, але ми маємо розвивати стосунки з обома партіями Конгресу Сполучених Штатів. На засіданні в Давосі нам також говорили про те, що нам треба приділяти увагу роботі з республіканцями, з їхніми ключовими представниками у Конгресі. Якраз тут багато чого можуть зробити неофіційні діячі: експерти, різні неформальні делегації. Треба їздити в США, треба спілкуватися. При чому, як наголосили американські експерти, треба їздити безпосередньо у виборчі округи, щоб там спілкуватися як з республіканськими конгресменами та сенаторами, так і з їхніми виборцями. Там треба доносити українську позицію і пояснювати, чому підтримка України вигідна й Америці. 

Адже коли йдеться про допомогу Україні, то багато грошей залишається в американській військовій промисловості, яка виготовляє допомогу для нас. Тобто це йде на користь США й працює на їхню ж економіку.

Сигнали від європейців у Давосі

Олексій Гарань: Було показово, хто з європейців прийшов на заходи, що відбувалися в Ukraine House Davos. Там було багато міністрів закордонних справ, наприклад, Нідерландів та Швеції. На Українському сніданку був присутній прем’єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон та прем’єр-міністр Хорватії. Був також президент Польщі Анджей Дуда, а в залі виступав нинішній міністр закордонних справ Радослав Сікорський. Ці польські представники належать до таборів, що ворогують, тож добре, що вони були обоє.

Від європейців останнім часом ми чуємо більше позитивних сигналів, і це налаштовує на оптимістично-реалістичний лад. Наприклад, є впевненість розблокування економічного пакета на 50 млрд євро для України.

Європейці також говорять про збільшення виробництва і постачань зброї. Адже відверто йшлося, що в Європі не врахували російський фактор зброї, бо ворог збільшував її виробництво, а європейці робили це недостатньо. І ці посилання були важливими.

Неодноразово говорили, що сукупній ВВП наших союзників перевищує ВВП Росії, Північної Кореї та Ірану у 21-25 разів. Тобто потенціал вищий, але його треба трансформувати у виробництво зброї.

Збереження демократії в Україні

У Давосі також говорили про те, що в Україні ми маємо зберегти демократію. Це стосується і наших медіа, і нашого бізнесу, тобто й інвесторів, яких Зеленський запрошував безпосередньо в Україну. Ми маємо не тільки запрошувати, а й демонструвати, що це вже інша Україна, і буде інша. Тому що багато говорили наше про відновлення, а для цього нам треба західні інвестиції. І ми маємо продемонструвати, що ми вільна країна — вільна й для нашого бізнесу. Тут, звичайно, багато внутрішньої роботи. Думаю, наша влада отримала важливі сигнали, але чи дослухається їх — будемо бачити найближчим часом.

Повністю розмову слухайте у доданому аудіофайлі

 

Останні новини з категорії Коментарі

На яку підтримку Катару може сподіватися Україна – Марія Золкіна

Чи достатньо Україна приділяє уваги відносинам з Катаром і на яку підтримку цієї країни можна сподіватися – в інтерв’ю Марії Золкіної
3 травня 2024

“Рамштайн” перейде під контроль НАТО: еволюцію формату допомоги Україні проаналізував Жовтенко

Робота Контактної групи з питань оборони України (формат “Рамштайн”) згодом перейде під координацію і контроль НАТО, вважає Тарас Жовтенко
1 травня 2024

Крим і Глобальний Південь: контекст нових викликів

О.Гарань та О.Ашур вважають, що через поняття колоніальної війни, якою є вторгнення Росії до України, ми можемо будувати спільні мости з кра...
1 травня 2024

Тарас Жовтенко назвав головну причину провалу російських ІПСО в Україні

Тарас Жовтенко вважає, що російські інформаційно-психологічні спецоперації проти України до цього часу не мають значного впливу на українськ...
29 квітня 2024