Події
Перегляди: 1978
29 грудня 2020

З якими почуттями та думками українці проводжають старий і зустрічають Новий рік

28 грудня в Укрінформі відбулася пресконференція "Новорічні сподівання і несподіванки: з якими почуттями та думками українці проводжають старий і зустрічають Новий рік", під час якої  оприлюднено результати загальнонаціонального репрезентативного опитування.

Цього року 81 % українців планує зустріти Новий рік удома, в колі родини. Про це повідомив аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Петро Бурковський.

"У цьому році чотири з п'яти українців, 81 відсоток опитуваних, сказали, що планують зустріти Новий рік удома, в колі родини, а 9 % опитуваних сподівається провести новорічну ніч у гостях у друзів або родичів", - сказав Бурковський.

Він зазначив, що порівняно з 2018 і 2019 роками майже на 14 % зросла кількість респондентів, які зустрінуть Новий рік у родинному колі, і вдвічі зменшилася частка тих, хто піде в гості.

Також опитування показало, що кожна п’ята молода людина (або 23 % від опитаних віком 18–29 років) планує зустріти Новий рік у компанії. Серед опитаних віком 60+ 7 % проведуть новорічну ніч самі перед телевізором, а 6 % взагалі не святкуватимуть. Причому серед чоловіків більше (12,5 %) тих, хто не святкує, ніж серед жінок (6 %).

Більшість українців почувалися щасливими у році, що минає, навіть попри пандемію коронавірусу.

«Попри економічні негаразди, попри епідемію, попри все те, що було в 2020 році, все-таки більшість (громадян - ред.) почуваються щасливими: майже 9% дуже щасливими, і майже 46% - переважно щасливими», - сказав аналітик.

Водночас він зауважив, що це нижчий рівень відчуття щастя порівняно з 2017- 2019 роками.

«Я сказав би навіть, що це найнижчий рівень почуття щастя за 4 роки спостережень», - зазначив  Петро Бурковський.

З іншого боку, за його словами, опитування зафіксувало, що зросла частка людей, які почуваються переважно нещасними і нещасними. «Якщо разом їх об’єднати, то виходить 38%. Тобто, більше третини опитаних так відповіли», - сказав експерт.

Бурковський поінформував, що, згідно з опитуванням, наприкінці року найпоширенішими почуттями українців щодо майбутнього держави є надія (43%), оптимізм (31%) і тривога (28%).

«Проте, треба сказати, що епідемія та економічна криза позначилася на думках громадян. Зокрема, зменшилася частка громадян, які відчувають надію, - менше, ніж у 2017 та 2019, але більше, ніж у 2015 році. Але в цьому році рівень надії вищий, ніж у грудні 2015 року. Рівень оптимізму опустився до рівня 2017-2018 років», - розповів аналітик.

За його словами, згідно з результатами опитування, у 2020 році менше громадян відчувають радість – 4%, однак «це більше, ніж у 2015-му, коли про радість заявили 1% опитаних».

Крім того, зазначив Бурковський, зросла кількість респондентів, які відчувають розгубленість, коли думають про долю України в майбутньому.

«Попри те, що відчуття стали більш обережними, але більшість наших співгромадян лишаються оптимістами. Все-таки більшість вважає, що кращого буде більше в новому році, ніж гіршого, - 62%», - сказав аналітик.

Середня сума, яку українці готові витратити на новорічний стіл, становить 1440 гривень.

"Ми підрахували середню суму, і цього року у нас вийшло 1440 гривень. Торік було 1390. Проте, якщо брати у твердій валюті, то цього року менше. Якщо брати за актуальним курсом НБУ", - сказав Петро Бурковський.

Опитування показало, що до 16 % зменшилася й частка опитаних, які відповіли, що у них на новорічний стіл немає грошей. У попередні роки таких було 23%.

На першому місці серед бажаних на  новий рік подарунків - здоров'я. На відміну від попередніх опитувань,  цього року відсоток зріс більш ніж на 30%. Очевидно, що причина тому епідеміологічна обстановка в країні. Друге місце - мир в Україні - 39,5%. Третє і четверте отримали однакове співвідношення - це лад у  сім'ї т гроші - 22,4%.

«Якби я також випав з інформаційного поля в кінці 2019 року, я б в першу чергу подумав, що в Україні було екологічне забруднення повітря, тому що вже дуже багато людей побажали здоров'я. Люди масово так просто і спонтанно не просять про таке. А якщо говорити про весь 2020 рік - я б припустив, що в країні була якась епідемія, дивлячись на те, скільки людей хоче залишитися вдома»,  - прокоментував результати  Андрій Биченко, голова соціологічної служби Центру Разумкова.

«Якщо на секунду уявити, що весь 2020 рік я був за кордоном, на острові і не знаю про ситуацію в країні і бачу тільки ці показники, то можу сказати наступне - цифри значимо відрізняються, і не можна не враховувати фактору пандемії, який хоч як крути , але позначився на економіці та психологічному стані», - додав Володимир Паніотто,  генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології.

Соціологи такж підбили підсумки останніх цього року політичних рейтингів.

Як повідомив Володимир Паніотто,  лідерами партійних рейтингів в Україні залишаються політичні партії "Опозиційна платформа - За життя", "Слуга народу" та "Європейська солідарність".

Порівнюючи результати двох досліджень, проведених у грудні Фондом "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва та Київським міжнародним інститутом соціології, Паніотто розповів, що за першість на політичній арені наразі змагаються "Слуга Народу", "ОПЗЖ" і "Євросолідарність": їхні рейтинги перебувають на рівні статистичної похибки.

"Різниця приблизно в 3% щодо "ОПЗЖ", "Слуги народу" та "Євросолідарності". У дослідженні face-to-face "ОПЗЖ" виходить на перше місце, а "Слуга народу" - на друге. У телефонному опитуванні - навпаки", - зазначив соціолог.

Він також повідомив, що "Єросолідарність" в обох дослідженнях посідає третє місце.

Середній рейтинг "ОПЗЖ" за даними обох досліджень становить приблизно 20%, "Слуги народу" - 18%, "Євросолідарності" - 17%.

"До парламенту впевнено пройшли б чотири партії - "ОПЗЖ", "Слуга народу", "Європейська солідарність" і "Батьківщина". Непогані шанси (подолати бар'єр у 5% - ІФ) у партії "Сила і честь", яка у деяких дослідженнях теж проходить необхідний бар'єр, але в межах похибки. І також "За майбутнє" має певні шанси", - повідомив Володимир Паніотто.

За матеріалами Укрінформу та Інтерфакс-Україна

Останні новини з категорії Події

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024