Аналітика
Перегляди: 961
2 лютого 2024

Як група Вагнера експортує правління в стилі Путіна в Африку

Російська група Вагнера дотримується систематичного плану, що складається з чотирьох частин, для встановлення авторитарного контролю в африканських країнах. У ЦАР, Судані та Малі підтримувані Кремлем найманці забезпечують Росії доступ до ресурсів в обмін на підтримку путінських режимів.

Заснована у 2014 році для допомоги проросійським силам на українському Донбасі, підтримувана Кремлем ПВК Вагнера перетворилася на глобальну мережу, що просуває російські інтереси. Але це ще не все. Звіт «Криваве золото» (Blood Gold Report) –  аналіз, проведений незалежними дослідниками та аналітичними центрами з різних країн, показує, що в країнах, де російські найманці закріпилися, вони відтворюють путінську вертикаль влади, зокрема захоплюють контроль над засобами масової інформації.

Ця динаміка чітко простежується в трьох африканських країнах, де група Вагнера закріпилася і викачує ресурси: Центральноафриканській Республіці (ЦАР), Судані та Малі. У кожному з цих випадків ПВК Вагнера дотримується плану, що складається з чотирьох частин: придушення опозиції, поширення дезінформації, напад на свободу преси та тероризування цивільного населення. Мета – залежність від Вагнера і відволікання уваги Заходу шляхом створення нестабільності.

Професор з питань безпеки та військових досліджень у Катарі та Великій Британії, закордонний дослідник Фонду «Демократичні ініціативи»  Омар Ашур пояснив Euromaidan Press, що росіяни, шукаючи іноземних партнерів, орієнтуються на авторитарні країни та лідерів, а також на тих, хто планує військові перевороти і демонструє агресивні тенденції.

  «Політично ці режими хочуть того, що має Путін, і вони дивляться на нього як на модель, а не на західні демократії. Але таким чином вони розпалюють громадянські війни, оскільки сегменти африканських суспільств прагнуть свободи і демократії. Таким чином, Росія воює проти цих демократичних рухів», – пояснив Омар Ашур.

Крім того, активна присутність групи Вагнера в Африці приносить прибуток для підтримки військових дій Росії в Україні. За даними звіту «Криваве золото», з моменту вторгнення Росії у 2022 році нелегальне африканське золото коштувало понад 2,5 мільярди доларів США. Підтримуючи режими і тероризуючи цивільне населення, Вагнер забезпечує контроль над шахтами і афінажними заводами в ЦАР, Судані та Малі. Euromaidan Press   разом із Омаром Ашуром спробував проаналізувати, чому Росія обрала саме ці країни і як вагнерівській групі  вдалося взяти їх під свій ефективний контроль.

Читати англійською: Euromaidan Press 

Останні новини з категорії Аналітика

Громади Одещини під час війни: децентралізація триває

Про стан децентралізації та його загальні обриси в Одеській області - у статті Михайла Шабанова
2 травня 2024

Евакуація з прикордонних сіл Чернігівщини: хто їде, куди і чому більшість залишається

Про тенденції евакуації з прикордонних територій Чернігівської області - у статті Миколи Кірєєва у співавторстві з Юрієм Горбанем
29 квітня 2024

Григорій Стариков: «Наш спадок робить нас такими, якими ми є, але від нас залежить, якими ми станемо»

Директор АРР Сумській області Григорій Стариков розповів про те, як окрім визначених законодавством повноважень, його відомство здійснює роб...
29 квітня 2024

Харківський художній музей: важкий шлях відновлення

Про те, як колектив Харківського художнього музею веде відчайдушну боротьбу за його відновлення – у фоторепортажі Сергія Бобка
26 квітня 2024