Коментарі
Перегляди: 1478
15 липня 2019

Війна негативно впливає на журналістську самоцензуру — аналітик

 

Про роботу журналістів в контексті свободи слова і викликів, які можуть бути в цій роботі говорили в ефірі Радіо Культура в програмі "Права людини - понад усе" з директором представництва Freedom House в Україні Метью Шаафом та  аналітиком Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Андрієм Сухариною.

 

Ведуча:
Ірина Славінська

 

 

Наприкінці червня було оприлюднено результати опитування "Свобода слова та виклики для роботи журналістів в умовах збройного конфлікту в Україні", який провів Фонд "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" у співпраці із Центром прав людини ZMINA.

Згідно з результатами опитування, найбільшими загрозами свободі слова українські журналісти вважають цензуру з боку власників ЗМІ, низький рівень кваліфікації журналістів та фізичні загрози, пов’язані із журналістською діяльністю.

 

"Сама ідея цього дослідження — це встановити, яким чином конфлікт на сході країни впливає на роботу журналістів. Наші організації зацікавлені у підтримці свободи слова в роботі незалежних журналістів в країні… Цим дослідженням ми хотіли встановити і почути від самих журналістів, як це впливає на їх роботу", — пояснив Метью Шааф.

 

 

 

Аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Андрій Сухарина упевнений, що війна не може пройти безслідно для журналістів й свободи слова.

"Всі такі пертурбаційні дії як війна, конфлікти  вони негативно впливають на стан свободи слова, на журналістську самоцензуру. І дійсно, коли ми запитували журналістів, чи збільшила війна випадки самоцензури, то більшість опитаних - близько 64% кажуть, що так, війна збільшила кількість випадків самоцензури", — зауважив він.

"Але чи є війна таким фактором, який повністю зруйнував свободу слова в Україні? Чи є війна таким фактором, який суттєво спричинив до обмежень свободи слова в Україні? Тут можна погодитися лише частково. Тому що, коли ми запитували про рівень свободи слова — від 1, де його не існує , до 10 — де рівень свободи слова максимальний, то оцінка журналістів була доволі висока. Вона знаходиться на рівні 7,6 бала, що, насправді, є дуже високо", — додав Сухарина.

На його думку, саме журналісти, як ніхто інший, можуть вірно оцінити рівень свободи слова в Україні.

"Але тут є парадокс. Незважаючи на те, що журналісти високо оцінюють рівень свободи слова в Україні, вони говорять про величезну кількість негативних явищ, про величезну кількість обмежень свободи слова. Але вони мають одиничний характер. Це якщо про дослідження в двох слова", — зазначив аналітик.

За даними дослідження, більшість журналістів однозначно погоджуються з тим, що в Україні в тій чи іншій формі є цензура. Майже 94% опитаних говорять, що основним типом в цензурі виступають обмеження з боку власників ЗМІ.

Трохи менше половини опитаних журналістів (41%) вважають загрозою фізичні напади через свою діяльність. Близько третини опитаних журналістів стверджують, що побоюються за власну безпеку. Більше 43% респондентів говорять про те, що отримували погрози на свою адресу.

Опитування проведено Фондом "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" з 3 травня до 14 червня 2019 року на замовлення Центру прав людини "Zmina" за підтримки Reedom House в Україні. Всього опитано 127 журналістів.

 

Останні новини з категорії Коментарі

Ні політичних, ні дипломатичних можливостей для заморожування війни я не бачу – Марія Золкіна

Марія Золкіна в інтерв'ю «UKRLIFE з Людмилою Немирею» прокоментувала заяву Зеленського про підготовку до другого Саміту миру і пояснила,...
2 липня 2024

Москва не може прямо кинути виклик Вашингтону, бо Путін знає, яку руйнівну відповідь отримає

Петро Бурковський і Олексій Гарань прокоментували Correio Braziliense, якою може бути відповідь Росії на бомбардування Севастополя
26 червня 2024

Тісні зв'язки Кім Чен Ина та Путіна можуть сигналізувати про ймовірну кризу на Корейському півострові в жовтні – попередження українського аналітика

Петро Бурковський про ймовірні провокації Північної Кореї та Росії на Корейському півострові напередодні виборів у США та яку небезпеку ц...
25 червня 2024

Коли побачать, що Росія ослаблена і ресурси зменшуються, може змінюватися позиція країн, які ми називаємо Глобальним Півднем – Олексій Гарань

Олексій Гарань про те, як трактувати поведінку країн, що не мають стабільної позиції щодо російсько-української війни і що сприятиме зрушенн...
22 червня 2024