Коментарі
Перегляди: 1420
14 лютого 2020

Вибори в США: чого варто очікувати

Оригінал статті - на  ІА Дивись.info

ІА Дивись.info

Дивись.info - https://dyvys.info/2020/02/14/vybory-v-ssha-chogo-varto-ochikuvaty/
ІА Дивись.info

Дивись.info - https://dyvys.info/2020/02/14/vybory-v-ssha-chogo-varto-ochikuvaty/
ІА Дивись.info

Дивись.info - https://dyvys.info/2020/02/14/vybory-v-ssha-chogo-varto-ochikuvaty/

3 листопада 2020 року в Сполучених Штатах Америки відбудуться президентські вибори. Кандидатом від Республіканської партії стане чинний президент США Дональд Трамп. Серед демократів зараз точиться запекла боротьба за право участі у виборах. На перших кокусах демократів, що відбулися в штаті Айова, лідирують Піт Бутіджич та Берні Сандерс. За результатами праймеріз демократів у Нью-Гемпширі, перемогу здобуває Берні Сандерс.

 ІА Дивись.info поспілкувалася з експертами – Олексієм Гаранем, професором політології, науковим директором Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та Володимиром Дубовиком, директором Центру міжнародних досліджень, щоби зрозуміти, чого Україні і світу варто чекати від цьогорічних виборів у США.

 – Чого варто очікувати від виборів у США? Які чинники можуть вплинути на хід виборчої кампанії?

Олексій Гарань:

Думаю, що повториться та ситуація, яка трапилася під час минулих виборів в США – ми спостерігатимемо поляризацію американського суспільства. На минулих виборах Гілларі Клінтон набрала на три мільйони голосів більше, ніж Трамп, але через особливості американської виборчої системи, де використовується так звана колегія виборців – проміжна ланка між виборцем і кандидатом, президентом став Трамп. Частина суспільства послідовно підтримує Трампа, а частина – категорично виступає проти нього. За цих умов дуже важко передбачити результат виборів, хоча Трамп зараз має гарні шанси на переобрання, і цьому сприяє насамперед хороша економічна ситуація в США. Я не вважаю, що це є виключно заслугою Трампа, тому що ми знаємо, що економіка розвивається з певним лагом, і насправді Трампу дісталася хороша спадщина від Обами. Варто також додати до цього популістські кроки Трампа, які серед його виборців знаходять підтримку і мобілізують його електорат. Трампу може посприяти сильна конкуренція серед демократів і відсутність явного лідера. В демократів станом на сьогодні є два кандидати з яскраво вираженими лівими поглядами – це Берні Сандерс та Елізабет Воррен. Байден, очевидно, належить до поміркованого крила партії. Якщо висуватися буде лівий кандидат від демократів, то це, ймовірно, призведе до їхньої поразки, оскільки американський політичний досвід показує: коли демократи висувають кандидата з яскраво вираженими лівими поглядами, він зазвичай програє. Якщо це буде Байден, то Трамп застосує проти нього риторику «вашингтонського болота», яку він використовував на виборах 2016 року. Багато що покажуть праймеріз демократів. Поки що в них немає явного лідера і це їх послаблює».

Ми спостерігаємо і будемо спостерігати протрампівський популізм, американський націоналізм, які стають рушійними силами у політичній боротьбі

Володимир Дубовик:

Ці вибори дуже важливі, оскільки різниця між Трампом і його опозицією дуже велика. За останні роки Трамп показав, що він змінює Америку, і ці зміни знаходять значну підтримку з боку однієї частини американського суспільства, і категоричний спротив з боку іншої його частини. Ми спостерігаємо не дрібні розбіжності між республіканцями і демократами, а фундаментальну різницю у поглядах на те, яким має бути американське суспільство. Якщо ж говорити про чинники, які впливатимуть на хід виборчої кампанії, то їх є безліч. Ми спостерігаємо і будемо спостерігати протрампівський популізм, американський націоналізм, які стають рушійними силами у політичній боротьбі, відповіддю на це стануть ліберальні і прогресистські інтенції з боку демократів. Загалом у середовищі демократів є різні думки з приводу того, якою має бути відповідь на трампізм. Це ідеологічні чинники. Важливим фактором є теперішній стан американської економіки, меншою мірою впливатиме питання зовнішньої політики. Питання імміграції також буде одним з головних факторів, які вплинуть на хід виборчої кампанії.

 – Хто, на вашу думку є найнебезпечнішим опонентом для Трампа?

Олексій Гарань:

У лівого кандидата Трамп виграє легко, а якщо говорити про інших кандидатів, то тут стоїть знак питання. У Трампа непогані шанси на переобрання насамперед завдяки тому, що американська економіка знаходиться в хорошому стані.

Володимир Дубовик:

 Вони всі небезпечні по-своєму. 11-лютого з’явилися результати опитування від Quinnipiac. Це одна з найбільш серйозних організацій, що займається соціологічними дослідженнями. Результати свідчать, що всі кандидати від Демократичної партії мають перевагу над Трампом. Ми не можемо говорити, що це точна інформація. Згадаємо 2016 рік, коли соціологи говорили про перемогу Гілларі Клінтон. Та все ж це дає нам певну картину. Попри це, Трамп має непогані шанси на переобрання.

Напередодні імпічменту підтримка Трампа зросла

– Як історія з імпічментом впливає на рейтинг Трампа?

 Олексій Гарань:

Зараз важко про це говорити. Починаючи запуск процедури імпічменту, демократи були свідомі того, що через сенат імпічмент Трампа не пройде. Вони робили це для мобілізації свого електорату. Дехто каже про те, що ця ситуація зіграла на користь Трампа. Невдовзі мають з’явитися результати соціологічних досліджень, які покажуть, як ця історія вплинула на його рейтинг. Напередодні імпічменту підтримка Трампа зросла.

Володимир Дубовик:

Він буде намагатися і вже намагається скористатися цією історією на свою користь, але яку роль вона зіграє, говорити ще зарано. Тільки нещодавно закінчилися слухання з приводу імпічменту. Гадаю, що минуло не досить часу для того, аби можна було з впевненістю сказати, що історія з імпічментом йому нашкодила чи допомогла. Все ж таки ця ситуація струснула електорат демократів, мобілізувала та активізувала його. Вона нагадала їм, що їхнє головне завдання – перемогти Трампа. Та з іншого боку, імпічмент Трампа дозволив і йому мобілізувати свій електорат. Головне питання, на яке ми поки не маємо чіткої відповіді: яким чином це впливає на виборця, що не є вираженим прихильником ані демократів, ані республіканців? А таких виборців дуже багато. Відповідь на це запитання ми дізнаємось вже в листопаді, під час самих виборів, коли з’являться результати соціологічних опитувань, які покажуть яким чином імпічмент вплинув на їхній вибір.

 – Що чекає на Україну в разі обрання нового президента? Чи будуть якісь помітні зміни в відносинах між США та Україною?

Олексій Гарань:

 В американському конгресі ми спостерігаємо підтримку України з боку обох партій. Це дуже важливо, і нам не можна цього втрачати. Хоча Трамп намагався втягнути Україну у внутрішньополітичну боротьбу США, Києву все ж вдалося дистанціюватися від цього. Ми не підтримали нікого. Це правильна позиція. Якщо говорити про перемогу кандидата з лівого крила демократів, то ми спостерігатимемо позицію не зовсім сприятливу для України. Та хочу ще раз зазначити: важко уявити, що такий кандидат буде обраний. Якщо ж це буде Байден, то варто сказати, що він дуже добре орієнтується в українській політиці і це великий плюс. Переобрання Трампа навряд чи нестиме якісь загрози для України, бо, незважаючи на деякі його заяви і ту неоднозначну риторику, яку ми іноді спостерігаємо, підтримка України збереглася і навіть посилилась завдяки Держдепартаменту США, Пентагону, а також завдяки як демократам, так і республіканцям.

 Трамп не пробачить Україні, що ми не підтримали його

Володимир Дубовик:

 Навряд чи ми будемо спостерігати помітні зміни. Думаю, що ми побачимо продовження тієї політики, яка є зараз і яка була започаткована ще адміністрацією Барака Обами. Хоча не можна сказати, що Трамп виступає з послідовною підтримкою України, але ми бачимо її з боку Державного департаменту, Міністерства оборони та Конгресу. Думаю, жодних революційних зворушень в разі обрання кандидата від Демократичної партії не буде, але якщо Трамп виграє, то тут можливі різні варіанти. Гадаю, він не пробачить Україні, що ми не підтримали його. Є певна небезпека: його ставлення може спричинити негативні для України зміни в американській зовнішній політиці.

Георгій ПАШИНСЬКИЙ

Останні новини з категорії Коментарі

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024

В перемогу вірять 83% опитаних українців, проте часові рамки зміщуються – Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував нещодавні результати опитування Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумк...
12 квітня 2024