Події
Перегляди: 678
25 січня 2023

Українські експерти розповіли в Італії, як Україна поєднує оборону від російської агресії зі своїми прагненнями до членства в ЄС та НАТО

24 січня розпочався адвокаційний візит української експертної делегації до Італії, організований Центром «Нова Європа» у партнерстві з Офісом Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.  Участь у заходах в межах цієї поїздки взяла голова напряму регіональної безпеки та конфліктології Фонду "Демократичні ініціативи"   та дослідниця Лондонської школи економіки Марія Золкіна.

У перший день візиту  відбулася розмова за закритим круглим столом в Сенаті Італії  за модерації глави сенатської комісії з європейських справ і екс-міністра закордонних справ Джуліо Терці.

Учасники закритої зустрічі обговорили наслідки російської агресії проти України, а також проаналізували питання післявоєнної відбудови України та її шляху до членства в ЄС і НАТО.

Цього ж дня відбулася публічна дискусія «Євроатлантичні та євроінтеграційні прагнення України в умовах російської агресії» в одному з провідних аналітичних центрів Італії – Instituto Affari Internazionali. Українські експерти розповіли про те, як Україна поєднує оборону від російської агресії зі своїми прагненнями до членства в ЄС та НАТО.

Зокрема Марія Золкіна зазначила, що рівень рішучості щодо звільнення всіх окупованих територій підкріплюється консенсусом  між суспільством, яке бачить українську перемогу як повну деокупацію всієї території, політичними елітами та вищим  військовим керівництвом.

Аналітик наголосила на відповідних потребах забезпечити українські Збройні сили важкою технікою та дальнобійною артилерією у відповідній кількості.

«Ми перебуваємо у вирішальній точці: саме від готовності наших партнерів надати Україні потрібні  види озброєння залежатиме швидкість і масштаб контрнаступальної операції. Немає жодних підстав вважати, що Росія добровільно залишить окуповану територію. Тому важливо завдати їй серйозної поразки. Це не обов’язково означає нескінченну низку саме прямих кровопролитних зіткнень, адже українська армія вже має досвід планування як несподіваних (Харківська область) контратак, так і блокування противника та переривання логістичних ланцюгів (правий берег Херсонщини). Тому  так важливо отримати і дальнобійні снаряди, і бойові танки – тоді Україна здатна буде організувати контрнаступальні дії як комплекс заходів і маневрів», – наголосила Марія Золкіна.

Окрім цього, вона зазначила, що важливо утримати високий рівень дипломатичної підтримки зусиль України, адже Росія ймовірно спробує піти в наступ на певних ділянках вже існуючого фронту або створити позиційне протистояння в іншій частині країни.

«Завданням Росії є сіяти і укріплювати на Заході сумніви в спроможності українських сил оборони відвоювати всю територію України. Тому Росії може бути вигідно розв’язати бої на нових ділянках української території, аби відволікати ЗСУ і знесилювати можливості для контрнаступу», – констатувала Марія Золкіна.

Останні новини з категорії Події

Більшість своїх інформаційних атак росіяни останнім часом спрямовують на Європу — експертне обговорення

Основні інформаційні загрози Україні за квітень-червень 2024 року обговорили експерти
21 червня 2024

Легендарна соціологиня Ірина Бекешкіна увійшла до рейтингу NV «Люди десятиліття»

Видання NV склало список співвітчизників, які відіграли провідну роль в Україні за останнє десятиліття, куди ввійшла й Ірина Бекешкіна
18 травня 2024

Нове глобальне партнерство: що треба врахувати Україні задля розширення співпраці з Катаром – Марія Золкіна

Марія Золкіна підбила підсумки візиту української експертної делегації до Катару, проведеного в межах проєкту "Нове глобальне партнерство дл...
10 травня 2024

Виклики європейської політики пам’яті про Другу Світову в контексті російсько-української війни — експертне обговорення

Матеріали круглого столу «Ніколи знову? Виклики європейської політики пам’яті про Другу світову в контексті російсько-української війни».
9 травня 2024