Тарас Жовтенко

Сфера наукових інтересів: гібридні загрози та стратегії, інформаційно-психологічні операції, протидія дезінформації, безпекова політика США, НАТО, ЄС, європейська та євроатлантична безпека, воєнна політика і стратегія, геополітика і міжнародна безпека.

Коментарі
Перегляди: 432
7 серпня 2023

Удари по Чонгарському мосту – це системні удари по логістиці ворога

Чонгарський міст 6 серпня знову зазнав руйнувань. Внаслідок вибухів на автомобільному полотні з'явилися величезні пробоїни. Пізніше окупанти припустили, що міст ймовірно був атакований ракетами Storm Shadow.

Експерт з міжнародної безпеки Фонду «Демократичні ініціатви» імені Ілька Кучеріва Тарас Жовтенко в ефірі 24 каналу оцінив пошкодження Чонгарського мосту, а також проаналізував заклики німецьких політиків надати Україні далекобійні ракети Taurus.

Як зауважив аналітик,  атаки по Чонгарському мосту – це системні удари по логістиці ворога. Адже окупанти намагаються використовувати ці шляхи для постачання військового ресурсу. Проте їхні намагання стають все більше марними.  

Тарас Жовтенко пояснив, що Чонгарські мости – це два транспортних мости та один – залізничний. І Збройні Сили України завдали по них вже третього удару. Окупанти використовували їх для постачання боєприпасів, паливно-мастильних матеріалів, запчастин для техніки, ротації техніки для свого угруповання на материковій частині Україні на Південному напрямку.

«Головна мета цих ударів, і це можна зрозуміти з характеру руйнувань моста, не цілковите знищення Чонгарських мостів. Завдання ЗСУ – не дати зараз можливості росіянам використовувати їх у військових цілях. Це означає, зруйнувати мости до такої міри, щоб важкі вантажі неможливо було б перетягати по них», – зазначив експерт з міжнародної безпеки.

Водночас легким автомобільним транспортом чи пішки по цих мостах теоретично можна пересуватись.
Удари по Чонгарських мостах логічно поєднуються з іншими зусиллями, які докладають українські сили, для створення проблем російській логістиці.

ЗСУ перерізають російську логістику не лише з Криму на материкову частину України, але й намагаються порушити її на територію півострова. Це удари по Кримському мосту, великому десантному кораблю "Оленегорський горняк", який використовувався росіянами як альтернатива пошкодженому Кримському мосту для постачання в Крим з Новоросійська боєприпасів, пального, запчастин і можливо техніки.
«Це системна робота ЗСУ, яка дозволяє поступово ізолювати сам Крим. Ми намагаємось взагалі зупинити потік російської зброї та військових ресурсів на територію тимчасово окупованого Криму. Щоб росіяни не мали можливості більше перекидати звідти ресурси на материкову частину України», – пояснив Жовтенко.

Крім того, українські сили завдають удари ще й по військових об'єктах на території Криму – по складах, де можна було б зберігати боєприпаси та техніку. А також б'ють по паливних базах на півострові, щоб окупанти не мали можливості зберігати там паливно-мастильні матеріали та доставляти їх до російських військ.

Останні новини з категорії Коментарі

Крим і Глобальний Південь: контекст нових викликів

О.Гарань та О.Ашур вважають, що через поняття колоніальної війни, якою є вторгнення Росії до України, ми можемо будувати спільні мости з кра...
1 травня 2024

Тарас Жовтенко назвав головну причину провалу російських ІПСО в Україні

Тарас Жовтенко вважає, що російські інформаційно-психологічні спецоперації проти України до цього часу не мають значного впливу на українськ...
29 квітня 2024

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Росіяни обмінюють снаряди на їжу – Тарас Жовтенко

Тарас Жовтенко про військову допомогу для України від США, наскільки вистачить 61 млрд для ЗСУ та як швидко Україна отримає зброю від США
22 квітня 2024