Події
Перегляди: 3744
1 березня 2017

У Мілані розповіли про виклики внутрішньої та зовнішньої політики України

Аналітики Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва  –  науковий директор Фонду, професор політології  НаУКМА Олексій Гарань і політичний аналітик організації Олексій Сидорчук – презентували 23 лютого 2017 року в Мілані результати досліджень громадської та експертної думки з  обговоренням сучасних ключових викликів внутрішньої та зовнішньої політики України.

 За сприяння професора НаУКМА Михайла Мінакова, президента Українського товариства Оксфордського університету Олега Ахтирського та професорки Міланського державного університету Катеріни Філіппіні було проведено дві публічні дискусії  – в Міланському державному університеті та Генеральному консульстві України в Мілані.  

Заходи  здійснено в межах «Ініціативи з розвитку аналітичних центрів», яка реалізується Міжнародним Фондом  «Відродження» у партнерстві з Фондом розвитку аналітичних центрів (TTF) за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні.

 

Круглий стіл «Україна на міжнародній арені: як реагувати на поточні виклики» зібрав у Міланському державному університеті чималу аудиторію студентів і викладачів.


Про основні наслідки Євромайдану, зокрема зміни в національній ідентичності та зовнішньополітичних орієнтаціях українцях після 2014 р., розповів професор політології Олексій Гарань.  

Передусім він зауважив,  що консолідація українського суспільства стала важливим чинником стримування російської агресії. На його думку, переважання в лавах Збройних сил України російськомовних громадян яскраво демонструє відсутність етнічних чи лінгвістичних передумов конфлікту на Донбасі.

Аналітик Фонду Олексій Сидорчук зосередив свою увагу на внутрішньополітичних процесах. Він зазначив, що внаслідок зміни конституційної моделі в 2014 р. в Україні відбувся поділ виконавчої влади між президентом і прем’єр-міністром, який зберігається навіть після того, як уряд очолив близький соратник Президента Петра Порошенка Володимир Гройсман. Фахівець також описав суперечливий стан реформ в Україні: в окремих сферах, як-от децентралізація влади,   прогрес очевидний,  є певні зрушення й  у реформі фінансування партій, тоді як в інших, наприклад, реформуванні прокуратури чи судів, позитивних результатів обмаль.

Михайло Мінаков у своєму виступі окреслив загальний стан демократичного розвитку країн Східної Європи. На його думку, останнім часом дуже помітними стали антиліберальні тенденції в низці держав: починаючи від поглиблення авторитаризму в Росії й Туреччині та закінчуючи обмеженням політичного плюралізму в Угорщині й Польщі.

Того ж дня експерти Фонду взяли участь у круглому столі «Політичні виклики під час війни: що чекає Україну у 2017 році?», який відбувся в Генеральному консульстві України в Мілані за участю Генерального консула Романа Горяйнова. Круглий стіл став першою подію в рамках комунікаційної платформи, створеної для представників української інтелігенції в Італії та інших громадян, які працюють над зміцненням стосунків між Україною та Італією. У заході взяли участь представники української діаспори, італійського експертного й академічного середовища, представники місцевого бізнесу та банківської сфери.

Свій виступ  на круглому столі Олексій Гарань зосередив на проблемах врегулювання конфлікту на Донбасі та можливих варіантах взаємодії з окупованими територіями, а також геополітичному становищі України. На думку політолога,  хоча санкції проти Росії і важливі для України, проте заради їх збереження не варто погоджуватись на будь-які компроміси, наприклад проведення виборів на окупованих територіях без виведення звідти російських військ.

Олексій Сидорчук,  своєю чергою, докладніше розповів про внутрішні реформи в Україні, знову наголосивши на тому, що прогрес реформ дуже неоднорідний і великою мірою залежить від того, як українське громадянське суспільство і міжнародна спільнота здатні впливати на українську владу.

Виступ МихайлаМінакова зосередився на внутрішній ситуації в самопроголошених «Донецькій Народній Республіці» і «Луганській Народній Республіці». Згідно з його даними, більшість тамтешнього населення не підтримує жодної зі сторін конфлікту, а просто прагне вижити в умовах воєнних дій. Він також наголосив на посиленні суперечок  між представниками «ДНР» і «ЛНР» унаслідок конкуренції за владу над окупованими територіями.

Останні новини з категорії Події

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024

Відбулася презентація результатів дослідження впровадження НУШ у 5–6-х класах

Експерти обговорили результати дослідження “Нова українська школа” в 5–6-х класах: виклики впровадження”
15 березня 2024