Тверезий розрахунок Байдена. Чим займатимуться республіканці в новому уряді США

Коментарі
Перегляди: 805
29 листопада 2020

Автор: Валерій Рябошапка, Оригінал статті - Сегодня , (AP Photo)

Без п'яти хвилин президент США готовий взяти в свою команду представників опонентів

Після перерахунку голосів у низці штатів (що лише додало Джо Байдену голосів) чинний президент Дональд Трамп нарешті публічно заявив, що покине Білий дім у січні.

Тим часом Байден, який переміг, зазначив, що готовий взяти в свій уряд представників Республіканської партії.

Дехто з аналітиків оцінив слова нового президента як спробу внести розкол в лави опонентів. Інші – як бажання сформувати "уряд народної довіри" в умовах жорсткої кризи. Правда – десь посередині.

Що сказав Байден

Поки республіканці посипали голову попелом, вивчаючи підсумки президентських виборів, переможець гонки – демократ Джо Байден – зробив несподіваний крок назустріч.

В ефірі телекомпанії NBS новообраний президент заявив, що готовий взяти у свій майбутній уряд деяких представників Республіканської партії. У тому числі і тих, хто відкрито і до останнього підтримував Трампа.

"Нам ще належить багато призначень. Я хочу, щоб країна була єдиною. Ми не можемо допустити продовження озлобленого політичного діалогу. З цим потрібно закінчувати", – зазначив Байден.

Майбутній глава держави також акцентував, що готовий піти на це, щоб згладити розкол в американському суспільстві, який насправді останніми роками досяг критичної і навіть небезпечної точки.

Слідами Обами?

Заява, враховуючи рівень політичного напруження у взаєминах республіканців і демократів, викликала певний фурор у ЗМІ.

Дональд Трамп за п'ять років президентства "зачистив" органи держвлади від демократів більш ніж ґрунтовно. Симетричного кроку очікували і від Байдена.

При цьому багато хто забув, що новообраний президент – представник команди Обами. А саме останній зруйнував американські політичні "традиції", почавши призначати на посади в уряді представників конкуруючої партії.

Обама, наприклад, залишив на посаді міністра оборони республіканця Роберта Гейтса. Директором ФБР при Обамі залишився республіканець Роберт Мюллер, призначений ще Джорджем Бушем-молодшим.

Більш того, Обама домігся, щоб Конгрес ухвалив закон, що дозволив Мюллеру перебувати на посаді понад 10 років.

"Байден, який був віце-президентом у Барака Обами, поділяє думку, що політичні погляди не повинні бути перешкодою для призначення на посади в уряді професіоналів", – зазначив в коментарі сайту "Сьогодні" аналітик Фонду "Демініціативи" імені Ілька Кучеріва Петро Бурковський.

Проблема більшості

Але у Байдена є й інші причини "зарити сокиру війни", вважають експерти. Головна з яких – невпевненість в тому, що новий президент отримає більшість у Сенаті.

Доля більшості вирішуватиметься в Джорджії 5 січня. Саме в цей день в штаті пройде другий тур виборів до Сенату – від Джорджії будуть обрані два сенатори.

На сьогодні республіканці мають у Верхній палаті Конгресу США 50 місць. Демократи – 48. Для того щоб контролювати Сенат, демократи повинні виграти обидва крісла в Джорджії. Тоді за однакової кількості голосів відіграє визначальну роль голос віце-президента США, який, згідно із законом, очолює Сенат.

"Вибори в Джорджії будуть дуже непростими для демократів. Від республіканців у Сенат йдуть дуже заможні політики, які можуть собі дозволити дорогу кампанію. При цьому республіканцям, щоб утримати більшість, потрібен хоча б один мандат. Демократам же необхідні дві перемоги", – зазначає Петро Бурковський.

Не виключено, в команді Байдена вже прораховують ризики того, що більшість у Сенаті демократи можуть і не отримати. А це означає, як мінімум, проблеми при проведенні через Вищу палату необхідних законопроєктів.

У гіршому ж разі Сенат гальмуватиме всі починання Байдена. І саботуватиме кадрові призначення: адже кандидатури на посади в тому ж уряді в США затверджує саме Сенат.

Сигнал для опозиції

Власне, в тому числі і щоб уникнути цих складнощів, Байден натякає республіканцям, що готовий до співпраці. На думку експертів, його меседж спрямований насамперед тій частині Республіканської партії, яка всі останні роки була в жорсткій опозиції до Дональда Трампа.

А таких там предостатньо.

В Україні знають, що жорстко проти чинного президента виступав покійний сенатор Маккейн. Але коло затятих супротивників Трампа в партії набагато ширше і включає в себе багато відомих і впливових політиків.

Так, серед "внутрішньої опозиції" Трампу в партії – 43-й президент США Джордж Буш-молодший, екс-держсекретар Колін Пауелл, колишній радник з нацбезпеки Кондоліза Райс, сенатори Мітт Ромні, Тім Скотт, Ліза Марковські і т.д.

"Байден хоче заручитися підтримкою цієї частини республіканців. Як мінімум йому потрібно кілька сенаторів-республіканців, які були б готові підтримувати вкрай важливі для нього проєкти. Це можливо, якщо проєкти не сильно не суперечитимуть поглядам цих представників Республіканської парті", – зазначає Петро Бурковський.

За його словами, в обмін на голоси при затвердженні найважливіших проєктів сенатори, що представляють опозиційне крило Республіканської партії, зможуть запропонувати своїх кандидатів в уряд Байдена.

"Для внутріпартійної опозиції і для самих сенаторів це вигідно. Вони зможуть зміцнити свої позиції. У майбутньому році очікується перемога над коронавірусом – вакцинація дасть результати. Увійшовши в уряд Байдена, опозиція Трампу теж виявиться причетною до цієї перемоги, що допоможе їй у внутрішньопартійній боротьбі", – каже Петро Бурковський.

Республіканці на роздоріжжі

Залишається відкритим питання, чи не призведе делегування представників в уряд Байдена до посилення протистояння і розколу в Республіканській партії. Експерти вважають, що внутрішньопартійна "війна" буде, але з іншої причини.

Як розповів Петро Бурковський, внутрішньопартійна опозиція спробує послабити позиції Трампа в партії після його поразки. Трамп, навпаки, спробує продовжити політику "зачистки" партії від опонентів, яку він вів останнми роками.

І тут важливими будуть як вибори в Джорджії, так і наступні вибори до Конгресу. За їх результатами Трамп або безроздільно "заволодіє" партією і отримає, таким чином, карт-бланш на похід за другим президентським терміном у 2024 році. Або програє і буде змушений поступитися дорогою іншим республіканцям.

"У будь-якому разі боротьба за партію буде. У разі перемоги Трамп "зачистить" її від "інакомислення", партія стане популістською. І це буде поглиблювати розкол в суспільстві. У разі перемоги поміркованого крила у Республіканській партії є шанс на те, що градус протистояння і в політиці, і в суспільстві знизиться", – каже Петро Бурковський.

Останні новини з категорії Коментарі

Ні політичних, ні дипломатичних можливостей для заморожування війни я не бачу – Марія Золкіна

Марія Золкіна в інтерв'ю «UKRLIFE з Людмилою Немирею» прокоментувала заяву Зеленського про підготовку до другого Саміту миру і пояснила,...
2 липня 2024

Москва не може прямо кинути виклик Вашингтону, бо Путін знає, яку руйнівну відповідь отримає

Петро Бурковський і Олексій Гарань прокоментували Correio Braziliense, якою може бути відповідь Росії на бомбардування Севастополя
26 червня 2024

Тісні зв'язки Кім Чен Ина та Путіна можуть сигналізувати про ймовірну кризу на Корейському півострові в жовтні – попередження українського аналітика

Петро Бурковський про ймовірні провокації Північної Кореї та Росії на Корейському півострові напередодні виборів у США та яку небезпеку ц...
25 червня 2024

Коли побачать, що Росія ослаблена і ресурси зменшуються, може змінюватися позиція країн, які ми називаємо Глобальним Півднем – Олексій Гарань

Олексій Гарань про те, як трактувати поведінку країн, що не мають стабільної позиції щодо російсько-української війни і що сприятиме зрушенн...
22 червня 2024