Тверезий розрахунок Байдена. Чим займатимуться республіканці в новому уряді США

Коментарі
Перегляди: 763
29 листопада 2020

Автор: Валерій Рябошапка, Оригінал статті - Сегодня , (AP Photo)

Без п'яти хвилин президент США готовий взяти в свою команду представників опонентів

Після перерахунку голосів у низці штатів (що лише додало Джо Байдену голосів) чинний президент Дональд Трамп нарешті публічно заявив, що покине Білий дім у січні.

Тим часом Байден, який переміг, зазначив, що готовий взяти в свій уряд представників Республіканської партії.

Дехто з аналітиків оцінив слова нового президента як спробу внести розкол в лави опонентів. Інші – як бажання сформувати "уряд народної довіри" в умовах жорсткої кризи. Правда – десь посередині.

Що сказав Байден

Поки республіканці посипали голову попелом, вивчаючи підсумки президентських виборів, переможець гонки – демократ Джо Байден – зробив несподіваний крок назустріч.

В ефірі телекомпанії NBS новообраний президент заявив, що готовий взяти у свій майбутній уряд деяких представників Республіканської партії. У тому числі і тих, хто відкрито і до останнього підтримував Трампа.

"Нам ще належить багато призначень. Я хочу, щоб країна була єдиною. Ми не можемо допустити продовження озлобленого політичного діалогу. З цим потрібно закінчувати", – зазначив Байден.

Майбутній глава держави також акцентував, що готовий піти на це, щоб згладити розкол в американському суспільстві, який насправді останніми роками досяг критичної і навіть небезпечної точки.

Слідами Обами?

Заява, враховуючи рівень політичного напруження у взаєминах республіканців і демократів, викликала певний фурор у ЗМІ.

Дональд Трамп за п'ять років президентства "зачистив" органи держвлади від демократів більш ніж ґрунтовно. Симетричного кроку очікували і від Байдена.

При цьому багато хто забув, що новообраний президент – представник команди Обами. А саме останній зруйнував американські політичні "традиції", почавши призначати на посади в уряді представників конкуруючої партії.

Обама, наприклад, залишив на посаді міністра оборони республіканця Роберта Гейтса. Директором ФБР при Обамі залишився республіканець Роберт Мюллер, призначений ще Джорджем Бушем-молодшим.

Більш того, Обама домігся, щоб Конгрес ухвалив закон, що дозволив Мюллеру перебувати на посаді понад 10 років.

"Байден, який був віце-президентом у Барака Обами, поділяє думку, що політичні погляди не повинні бути перешкодою для призначення на посади в уряді професіоналів", – зазначив в коментарі сайту "Сьогодні" аналітик Фонду "Демініціативи" імені Ілька Кучеріва Петро Бурковський.

Проблема більшості

Але у Байдена є й інші причини "зарити сокиру війни", вважають експерти. Головна з яких – невпевненість в тому, що новий президент отримає більшість у Сенаті.

Доля більшості вирішуватиметься в Джорджії 5 січня. Саме в цей день в штаті пройде другий тур виборів до Сенату – від Джорджії будуть обрані два сенатори.

На сьогодні республіканці мають у Верхній палаті Конгресу США 50 місць. Демократи – 48. Для того щоб контролювати Сенат, демократи повинні виграти обидва крісла в Джорджії. Тоді за однакової кількості голосів відіграє визначальну роль голос віце-президента США, який, згідно із законом, очолює Сенат.

"Вибори в Джорджії будуть дуже непростими для демократів. Від республіканців у Сенат йдуть дуже заможні політики, які можуть собі дозволити дорогу кампанію. При цьому республіканцям, щоб утримати більшість, потрібен хоча б один мандат. Демократам же необхідні дві перемоги", – зазначає Петро Бурковський.

Не виключено, в команді Байдена вже прораховують ризики того, що більшість у Сенаті демократи можуть і не отримати. А це означає, як мінімум, проблеми при проведенні через Вищу палату необхідних законопроєктів.

У гіршому ж разі Сенат гальмуватиме всі починання Байдена. І саботуватиме кадрові призначення: адже кандидатури на посади в тому ж уряді в США затверджує саме Сенат.

Сигнал для опозиції

Власне, в тому числі і щоб уникнути цих складнощів, Байден натякає республіканцям, що готовий до співпраці. На думку експертів, його меседж спрямований насамперед тій частині Республіканської партії, яка всі останні роки була в жорсткій опозиції до Дональда Трампа.

А таких там предостатньо.

В Україні знають, що жорстко проти чинного президента виступав покійний сенатор Маккейн. Але коло затятих супротивників Трампа в партії набагато ширше і включає в себе багато відомих і впливових політиків.

Так, серед "внутрішньої опозиції" Трампу в партії – 43-й президент США Джордж Буш-молодший, екс-держсекретар Колін Пауелл, колишній радник з нацбезпеки Кондоліза Райс, сенатори Мітт Ромні, Тім Скотт, Ліза Марковські і т.д.

"Байден хоче заручитися підтримкою цієї частини республіканців. Як мінімум йому потрібно кілька сенаторів-республіканців, які були б готові підтримувати вкрай важливі для нього проєкти. Це можливо, якщо проєкти не сильно не суперечитимуть поглядам цих представників Республіканської парті", – зазначає Петро Бурковський.

За його словами, в обмін на голоси при затвердженні найважливіших проєктів сенатори, що представляють опозиційне крило Республіканської партії, зможуть запропонувати своїх кандидатів в уряд Байдена.

"Для внутріпартійної опозиції і для самих сенаторів це вигідно. Вони зможуть зміцнити свої позиції. У майбутньому році очікується перемога над коронавірусом – вакцинація дасть результати. Увійшовши в уряд Байдена, опозиція Трампу теж виявиться причетною до цієї перемоги, що допоможе їй у внутрішньопартійній боротьбі", – каже Петро Бурковський.

Республіканці на роздоріжжі

Залишається відкритим питання, чи не призведе делегування представників в уряд Байдена до посилення протистояння і розколу в Республіканській партії. Експерти вважають, що внутрішньопартійна "війна" буде, але з іншої причини.

Як розповів Петро Бурковський, внутрішньопартійна опозиція спробує послабити позиції Трампа в партії після його поразки. Трамп, навпаки, спробує продовжити політику "зачистки" партії від опонентів, яку він вів останнми роками.

І тут важливими будуть як вибори в Джорджії, так і наступні вибори до Конгресу. За їх результатами Трамп або безроздільно "заволодіє" партією і отримає, таким чином, карт-бланш на похід за другим президентським терміном у 2024 році. Або програє і буде змушений поступитися дорогою іншим республіканцям.

"У будь-якому разі боротьба за партію буде. У разі перемоги Трамп "зачистить" її від "інакомислення", партія стане популістською. І це буде поглиблювати розкол в суспільстві. У разі перемоги поміркованого крила у Республіканській партії є шанс на те, що градус протистояння і в політиці, і в суспільстві знизиться", – каже Петро Бурковський.

Останні новини з категорії Коментарі

Чи справді США вимагають не бити по російських НПЗ і чи буде саміт миру без Китаю — пояснює Олексій Гарань

Поточні політичні події в етері ПЕРШИЙ ЗАХІДНИЙ прокоментував Олексій Гарань
27 березня 2024

Демократія, диктатура, війна: чи допомагає диктатура вигравати війни?

Чому з'явилися "вкиди" про диктатуру для перемоги у війні - в етері Українського радіо розмірковував Олексій Гарань
26 березня 2024

Союзники різко змінили позицію щодо допомоги Україні – Тарас Жовтенко

Тарас Жовтенко на Radio NV – про засідання Рамштайн, коли Україна отримає боєприпаси, а також про бронетанкову коаліцію, ініціаторами якої...
22 березня 2024

Чи відбуваються вибори під час війни?

Марія Золкіна розповіла про вибори під час війни, які мали відбутися в Україні, а також про президентські вибори в росії у 2024 році
15 березня 2024