Коментарі
Перегляди: 1058
15 травня 2021

Це не був День перемоги і не була війна народів, це була війна режимів, де народи були жертвами, – Петро Бурковський

Опитування «Демініціавтив», проведені торік і цьогоріч показали, що більшість громадян України (38% у 2020 р.  і 41% у 2021 р.)  вважає, що Україна має відзначати обидві дати – і День пам'яті та примирення 8 травня, і День перемоги над нацизмом 9 травня.

Це свідчить про те, що громадська думка, особливо в питаннях історичної пам'яті та  інтерпретації історії,  доволі інертна  і швидко не змінюється. Про це у програмі «Червона лінія з Сергієм Висоцьким» на Телеканалі Еспресо сказав аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» Петро Бурковський. Але водночас, каже експерт, опитування показують, що  події сьогодення  змушують людей переосмислювати в тому числі і події минулого. Минуло лише шість років від початку процесів декомунізації в країні, а 8 травня для 41% українців вже стало майже  на один рівень з 9 травня.

За словами аналітика, пояснити те, що   9 травня ще залишається  святом для українців,  можна двома причинами. По-перше, інерцією за Радянським Союзом. Цю інерцію  тривалий час підживлювала ідеологія  Комуністичної партії.

«Адже ми пам'ятаємо, що з 48-го  по 65-й рік ніякого свята взагалі не було. А у 1965 році, на 20-ту річницю Перемоги  це було запроваджено рішенням Леоніда Брежнєва.  І потім цей день перемоги використовувався радянською владою і Комуністичною партією СРСР,  щоб підкреслювати головну і керівну роль Комуністичної партії і Йосипа Сталіна у цій перемозі.  Внесок народу був на другому місці.  Спочатку – партія, Сталін і Брежнєв, який нагородив себе п'ять разів за Перемогу під час Другої світової війни. Але все це використовувалася для того,  щоб показувати, що після цієї  перемоги почав створюватися єдиний радянський народ», пояснив Петро Бурковський.

По-друге, каже аналітик, українці відзначають 9 травня з тієї простої причини, що  ця дата традиційно асоціюється із  вшануванням  пам'яті про своїх родичів. Адже в Україні важко знайти сім'ю, в якій би хтось не постраждав від Другої світової.

«Комуністи дуже сильно на цих емоціях грали й маніпулювали. Зараз на цих емоціях маніпулює і Путін», – зауважив Петро Бурковський.

Він також вважає,  що з роками  відзначення Дня перемоги поступово відходитиме назад, якщо  українська влада  докладатиме зусиль, аби правда про ту жахливу війну ставала дедалі більш відкритою і щоб правда про нинішню  російсько-українську війну ставала все більш відкритою.

 «Тоді все більше людей почнуть розуміти, що це не був День перемоги, це не була війна народів, це була війна режимів, де народи були жертвами. І ми фактично святкуємо День перемоги диктаторів над своїми жертвами. Якщо в такому сенсі ми будемо вчити історію в школі, то з часом прийдемо до розуміння, що  єдине, як треба відзначати цю дату – це пам'ятати і намагатися, щоб цього  більше ніколи не повторилося», – наголосив Петро Бурковський.

Останні новини з категорії Коментарі

Чи справді США вимагають не бити по російських НПЗ і чи буде саміт миру без Китаю — пояснює Олексій Гарань

Поточні політичні події в етері ПЕРШИЙ ЗАХІДНИЙ прокоментував Олексій Гарань
27 березня 2024

Демократія, диктатура, війна: чи допомагає диктатура вигравати війни?

Чому з'явилися "вкиди" про диктатуру для перемоги у війні - в етері Українського радіо розмірковував Олексій Гарань
26 березня 2024

Союзники різко змінили позицію щодо допомоги Україні – Тарас Жовтенко

Тарас Жовтенко на Radio NV – про засідання Рамштайн, коли Україна отримає боєприпаси, а також про бронетанкову коаліцію, ініціаторами якої...
22 березня 2024

Чи відбуваються вибори під час війни?

Марія Золкіна розповіла про вибори під час війни, які мали відбутися в Україні, а також про президентські вибори в росії у 2024 році
15 березня 2024