Події
Перегляди: 4384
21 лютого 2022

Стан політичного фандрейзингу в Україні: експертне обговорення

Лише 9 з 380 зареєстрованих в Україні партій залучали в 2020 році внески власних прихильників, але цей спосіб фінансування партій набирає обертів.

Про це на пресконференції «Стан політичного фандрейзингу в Україні: дослідження Руху ЧЕСНО», яка відбулася в Укрінформі 18 лютого, повідомили представники Руху ЧЕСНО за результатами проведеного ними моніторингу методом інтерв’ю з представниками партій.

Експерти дослідили публічні прояви фандрейзингу (збору коштів) серед політичних партій напередодні та під час місцевих виборів 2020 року, щоб виявити масштаби цього нового для України явища.

Політичний фандрейзинг в Україні лише набирає обертів і характерний для новостворених партій, Ігор Фещенко

«З 380 партій збором коштів займалися лише 9 з них. У 90% випадків партії обмежувалися закликами в соціальних мережах. Лише в двох випадках у масштабах країни партії обрали формат офлайнових заходів. Були також поодинокі випадки, коли представники партій обдзвонювали людей. Але акцент партії ставили на онлайнових активностях», – розповів провідний аналітик Руху ЧЕСНО з партійних фінансів Ігор Фещенко.

За його словами, політичний фандрейзинг в Україні лише набирає обертів і характерний для новостворених партій, які показують інший рівень та якість своєї діяльності.

«Публічний політичний фандрейзинг в Україні характерний насамперед для новостворених партій, які намагаються демонструвати інший рівень та якість своєї діяльності і будують свою політику й практику з нуля», – зазначив Фещенко.

Він вважає залучення коштів виборців прозорим і зрозумілим способом фінансування партій, який здатен змінити сам виборчий процес в Україні.

«Цей досвід збору коштів ще не був застосований в Україні. Це здатне змінити виборчу кампанію з пропагандистської точки зору і забезпечити достатню кількість коштів для її проведення», – вважає експерт.

Щоб сподіватися на  більшу участь громадян у фінансуванні партій, останнім потрібно працювати над збільшенням рівня  довіри до себе, – Андрій Сухарина

Водночас, політичний аналітик «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва  Андрій Сухарина, коментуючи результати дослідження Фонду,  зазначив, що не вважає, що в Україні наявна велика частка людей, які  готові фінансувати політичні партії. Ті 12–13%, які готові на сьогодні  фінансово підтримати політичні партії,  це ще не та готовність, щоб партії були самоокупними, наголосив він.

Аналітик пояснив, що  соціологи паралельно запитали в респондентів,  чи  бачать вони в Україні взагалі політичну партію,  яка захищає їхні  інтереси, і отримали відповідь, що лише  трохи більше 10%  бачать відповідні.

«Якщо ми розділимо це запитання, зробимо двомірний розподіл і  глянемо серед тих людей, які в принципі готові фінансувати  політичні партії, і тих, які бачать партію, яка дійсно захищає їхні інтереси,  то  виходить лише 18% від числа тих,  які готові фінансувати ті партії, які захищають їхні інтереси.  Шляхом  нескладних математичних підрахунків виходить, що з цих 12%, які  готові фінансувати,  залишається 2,2%,  які і бачать партію, що готова захищати їхні інтереси,  і готові її фінансувати», – розтлумачив цифри Андрій Сухарина.

Але готовність щось робити – не означає проактивну позицію, що люди справді це робитимуть, пояснює далі аналітик. За його словами, це підтверджують і факти, коли згідно з опитуваннями,  від 20 до 40% людей готові виходити  на акції протесту, проте  фактично  такої кількості на них ще ніколи не відмічалося. За різним  підрахунками, в усіх акціях Революції Гідності брали участь не більше 12–15%,  які хоча б один раз  вийшли на мітинг чи взяли іншу участь у цих подіях.

«Відповідно,  навіть у кращому разі цю готовність треба ділити на двоє, і з цих 2,2% у нас залишається умово 1% людей, які станом  на зараз бачить партії, які обстоюють їхні інтереси і  які вони готові профінансувати. Це, мабуть, той максимум, на який партії можуть сьогодні сподіватися», – констатував Андрій Сухарина, зауваживши, що цього відсотка навряд чи буде достатньо партіям, а отже, необхідно, щоб було значно більше, ніж 12% тих, хто говорить, що готові підтримувати партії своїми коштами.

Аналітик наголосив, щоб сподіватися на  більшу участь громадян у фінансуванні партій, останнім потрібно працювати над збільшенням рівня  довіри до себе,  щоб люди змогли знайти  цю єдину  чи одну  якусь політичну партію, якій вони дійсно довіряють і готові підтримати.

За матеріалами Укрінформу та «Демініціатив».

Останні новини з категорії Події

На полях засідання Африканського Союзу в Аккрі: експерти з Південної Африки та України представили три аналітичні доповіді щодо взаємодії України та АС на шляху до африканської та світової безпеки

Експерти Гани, Південної Африки та України обговорили, як африканські країни можуть просувати зміни, які сприятимуть безпеці на африканськом...
23 липня 2024

Українці виявляють високу довіру європейським інституціям, проте більшість громадян все ще не відчуває себе європейцями – експертне обговорення даних соцопитування

З презентації опитування "Чи відчувають українці себе європейцями й наскільки довіряють європейським інституціям"
17 липня 2024

Чого досягає Кремль війною на виснаження і які втрати РФ можуть зупинити Путіна – обговорили експерти

З презентації аналітичної доповіді «Загрози нацбезпеці й оборонні тренди в Україні: аналітичний огляд тенденцій ІІ кварталу 2024 року»
5 липня 2024

Більшість своїх інформаційних атак росіяни останнім часом спрямовують на Європу — експертне обговорення

Основні інформаційні загрози Україні за квітень-червень 2024 року обговорили експерти
21 червня 2024