«Сьогодні я говорив з лідерами країн «Великої сімки» та Президентом Зеленським про нашу непохитну єдність і прагнення продовжувати зміцнювати Україну та посилювати страждання путіна», - так підсумував Президент США Джо Байден відеоконференцію лідерів країн «Групи семи», в якій також взяв участь Президент Володимир Зеленський. 

Текст підсумкової Заяви оприлюднено на офіційному сайті Білого дому в неділю. «Своїм вторгненням та діями в Україні ще з 2014 року росія порушила міжнародний порядок, заснований на правилах, зокрема Статут ООН, створений після Другої світової війни, щоб позбавити наступні покоління лиха війни», - наголошено в документі. А відтак кремль має бути готовий до наслідків.

Політична аналітикиня Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва Марія Золкіна  (на своїй сторінці у FB - ред.) звертає увагу на один із найважливіших, на її думку, сигналів, який у тексті Заяви повторюється двічі: і коли йдеться про цілі України, і коли йдеться про підтримку України «Групою семи». А саме - відновлення територіальної цілісності України в міжнародно визнаних кордонах і виведення російських військ і техніки з усієї території України. 

«Мовою дипломатії напередодні виступу кремлівського карлика (9 травня. – Ред.) це означає: ціль в переговорах  – вже не статус-кво на 23.02.22. Крим і Донбас Україна собі теж повертатиме. Можете оголошувати анексію, чого завгодно – це нічого не змінює у західній підтримці України. І на жодних нових «кордонах» ніхто не зупинятиметься. 

Насправді, це великий дипломатичний зсув, який просто був підтверджений у цій заяві. Від західних пасажів про капітуляцію, потім – очікування здачі територій, бо ж все одно не переможе Україна, партнери  дійшли простого висновку: розбити росію можна.  А відтак – зможете, то забирайте всі свої території».

Важливо те, що найбільші гравці на міжнародній арені вже зараз ведуть розмову з Україною про механізми безпеки для життєздатного післявоєнного мирного врегулювання  і готові «взяти на себе подальші зобов’язання, щоб допомогти Україні забезпечити її вільне й демократичне майбутнє, щоб Україна могла захистити себе зараз і стримувати майбутні акти агресії». Тобто вони дають чітко зрозуміти, що не сумніваються у тому, хто буде переможцем у цій війні.

А щоб пришвидшити цей момент, міжнародні партнери пообіцяли продовжити постійну військову допомогу ЗСУ, підтримку захисту України в кіберпросторі та в інформаційній сфері, найближчими тижнями посилити колективну короткострокову фінансову підтримку, щоб допомогти Україні подолати фінансові втрати й надати базові послуги своєму населенню, а ще розробити варіанти з довгострокового відновлення та реконструкції.

Лідери G7 також заявили, що докладуть усіх зусиль, щоб притягнути до відповідальності президента путіна, архітекторів і спільників російської агресії, включно з режимом лукашенка в білорусі - відповідно до міжнародного права.

Ще однією важливою домовленістю з-поміж інших заходів, які мають посилити тиск на економіку рф, є поступове запровадження нафтового ембарго, до якого приєднається і Японія, котра ще кілька тижнів тому сумнівалася щодо можливості такого кроку.

«Ця війна має закінчитися!» - підсумував зустріч і Президент Франції Еммануель Макрон. Він ще раз звернув увагу на чітку мету - «повага до суверенітету та територіальної цілісності України». Макрон попередив кремль:  «Санкції, запроваджені членами G7 проти росії, є безпрецедентними. Вони стануть сильнішими».

Джерело: "Голос України"