Петро Бурковський

Виконавчий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва

Коментарі
Перегляди: 1162
6 вересня 2023

Резніков, Умєров, Коломойський, Пінчук. Відставки та підозри тижня

Петро Бурковський, виконавчий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва на Radio NV про відставку Олексія Резнікова, скандали із закупівлями Міноборони, про підозру СБУ Ігорю Коломойському та скандал навколо фільму про Маріуполь. 

Пропонуємо міркування аналітика стосовно того, чому відставка Резнікова сталася  тільки зараз, з чим вона пов'язана і які  виклики стоятимуть  перед новопризначеним міністром.

Чому відставка Олексія Резнікова сталася тільки зараз. Тут декілька моментів, які є. Перше, треба згадати, що були не лише скандали. Треба згадати, що Резніков був дуже активним і вдалим комунікатором, посередником між Україною і нашими союзниками. Нагадаю, що в квітні 2022-го року формувалася коаліція Рамштайн і постійним представником України в цій коаліції, яка складається з 40 держав, які постачали зброю, боєприпаси в Україну, був Олексій Резніков. Йому ця місія представництва України, домовленості, підтримка постійного діалогу, йому вдавалося доволі добре. Цьому є багато свідчень. Зрозуміло, що були й інші гравці — не лише держава, а й недержавні організації, окремі діячі громади, які активно працювали із Конгресом США, з Великобританії, з іншими країнами, з Німеччиною. Тобто був такий скоординований тиск. Але роль лідера в цьому процесі грав Резніков. Тому подивимось.

Ми, нагадаю, наближаємося до дуже складного періоду.

За кілька місяців почнеться виборча кампанія в Сполучених Штатах. І ми вже зараз бачимо, що трампісти хочуть, якщо не зупинити, то критично зменшити допомогу. А левова частка збройної допомоги, фінансової йде зі Сполучених Штатів. І тут нам, звісно, знадобиться дуже вдалий комунікатор. Кажуть, що Умеров має гарні зв’язки, він гарно інтегрований на Заході. Ну, побачимо. Це буде першим тестом для нового міністра оборони у його діалозі з Пентагоном і з іншими, з Конгресом США, тому числі.

Що стосується корупційних справ у міністерстві оборони. Я думаю, що це зіграло ключову роль у рішенні президента, а саме президент ухвалив рішення про те, щоб замінити міністра оборони. Не знаю, чи є в цьому розрахунок, що весь негатив, який був, можна буде пов’язати з Резніковим. Тому що міністерство оборони складне, воно не обмежується особою однієї людини. Резніков не фігурує як людина, яка ухвалювала рішення і прямо причетна до корупції, а сама система Міноборони, люди, які там перебували ще до його призначення, і які залишилися в міністерстві на різних посадах. Це можуть бути посади заступників міністра оборони, це можуть бути посади керівників департаментів. Там є проблема з корупцією, з усіма цими зв’язками. І міністру без допомоги з боку правоохоронних органів, без чіткої уваги і, звісно, без політичної волі з Офісу президента дуже важко боротися з цією корупційною системою, яка є по закупівлях і харчування, і обмундирування, і, напевно, медичних товарів.

Які будуть виклики перед новопризначеним міністром стояти. Ну, перше, це підтримка діалогу з нашими союзниками. Це дуже такий кропіткий і дуже чутливий діалог з нашими американськими союзниками. Ще раз підкреслюю, виборча кампанія вже почалася, і там є різні голоси і в таборі республіканців, і в таборі демократів. Нам треба зберегти цю двопартійну підтримку. Нам треба зберегти діалог робочий, дуже непростий діалог з Пентагоном. А там є люди, які вважають Україну сірою зоною. Наприклад, є заступниця міністра оборони США Селесте Волландер. Вона не дуже гарно ставиться до України. Тобто, там є люди, які проти того, щоб Україна далі озброювалася і розбивала Росію. Тобто, їх всіх треба буде переконувати і працювати з Сполученими Штатами.

Другий вимір, це боротьба з корупцією. Резнікову не вдалося зламати їй хребет. За кілька днів до рішення про відставку, він призначив одним зі своїх заступників Арсена Жумаділова. Це людина, яка раніше керувала закупівлями в Міністерстві охорони здоров’я і показала себе з кращого боку. І тепер ця людина буде відповідати за закупівлі у Міністерстві оборони. Сподіваюся, що Умєров і Жумаділов знайдуть спільну мову не лише тому, що вони представляють кримськотатарський народ, а і як професіонали. Бо цей виклик нікуди не зникає. Як показує опитування, у людей є презумпція вини щодо діяльності влади, особливо в сфері оборони. І особливо в сфері корупції, в сфері закупівель на потреби оборони. І треба довіру людей повертати.

Останні новини з категорії Коментарі

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024