Опитування
Перегляди: 4897
13 липня 2018

Реформи в Україні: експертна оцінка

Опитування експертів організацій, що входять до складу Реанімаційного Пакету Реформ, було проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Секретаріатом РПР впродовж 8–13 червня 2018 року. Метою опитування було визначення оцінки прогресу, темпів та прогалин реформ в думках експертів. Всього опитано 69 експертів. Для порівняння наводяться дані експертного опитування, проведеного 3–8 лютого 2017 року та 24-28 листопада 2017 року.

  • Експерти Реанімаційного Пакету Реформ (РПР) цьогоріч  оцінили  процес здійснення  реформ в Україні у 2,73 бала за 5-бальною шкалою, що є показником трохи вищим за  минулорічний (2,66).  
  • Основними успіхами експерти вважають впровадження медичної реформи, реформу децентралізації, початок антикорупційної реформи, зокрема, в контексті ухвалення закону про створення в Україні Вищого антикорупційного суду.
  • Основні провали та хиби у здійсненні реформ експерти пов’язують передовсім із реформуванням судових органів та здійсненням антикорупційних реформ в Україні. Крім того, опитані експерти відзначили низьку результативність у реалізації податкової, аграрної та виборчої реформ.
  • За оцінками експертів, рушіїв реформ в Україні помітно менше, ніж гальм. Локомотивами реформ експерти майже одностайно вважають тільки громадянське суспільство та країни Заходу. Скоріше позитивно експерти також оцінюють  роль українського уряду. А от Президента, парламентську коаліцію та парламентські сили, що вийшли з коаліції («Самопоміч», «Батьківщина», «Радикальна партія»), більшість експертів вважають більше гальмом, ніж рушіями. Найбільш потужними гальмами  реформ експерти вважають  насамперед  олігархів, бюрократію, опозицію та правоохоронні органи (прокуратура, суди, поліція) в Україні.
  • На думку переважної більшості опитаних експертів, можливостей для проведення реформ із наближенням передвиборчого періоду ставатиме все менше, але реформи в Україні, хоч і з труднощами, все-таки проводитимуться. Водночас майже кожен четвертий експерт  вважає, що вікно можливостей для реформ найближчим часом майже повністю зачиниться.
  • До числа найбільших ризиків щодо проведення реформ протягом найближчого року експерти віднесли, в першу чергу, фактор концентрації зусиль політиків на передвиборчій кампанії замість проведення реформ та загальне зростання популізму.
  • На думку експертів, першочерговими рішеннями та діями влади найближчим часом мають бути сприяння підприємництву й інвестиціям (проведення податкової реформи, припинення тиску на малий та середній бізнес, дерегуляція та реформа фіскальної системи), активізація боротьби з корупцією, включаючи зміцнення антикорупційних органів в Україні, та повноцінне завершення судової реформи. Вагома частка експертів також відзначила нагальність проведення виборчої реформи в Україні (з акцентом на запровадженні пропорційної виборчої системи з відкритими списками).
  • Щоб посилити ефективність роботи РПР, на думку експертів, необхідно докладати зусиль із роз’яснення процесу реформ для населення, здійснювати вплив на громадську думку та більш активно просувати РПР у медійному просторі. Водночас важливими у підвищенні ефективності роботи організації експерти вважають посилення всебічного політичного тиску на владу, застосування більш агресивної стратегії поведінки РПР та співпрацю з новими демократичними політичними силами.
     

Останні новини з категорії Опитування

Громадська думка українців щодо святкування дати закінчення Другої світової війни у Європі

Пресреліз, підготовлено за результатами опитувань Інституту соціології НАН України, Фонду "Демократичні ініціатви", Центру Разумкова, КМІС...
8 травня 2024

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні – загальнонаціональне опитування

Загальнонаціональне опитування проведено з 21 по 27 березня 2024 року
25 квітня 2024

Джерела інформації про війну

Загальнонаціональне опитування проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разум...
18 квітня 2024

Повоєнне відновлення України та медіаспоживання: загальнонаціональне соціологічне опитування

Загальнонаціональне опитування проведене з 3 по 12 березня 2024 року на замовлення медіамережі «Вікно Відновлення»
28 березня 2024