Опитування
Перегляди: 4780
13 липня 2018

Реформи в Україні: експертна оцінка

Опитування експертів організацій, що входять до складу Реанімаційного Пакету Реформ, було проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Секретаріатом РПР впродовж 8–13 червня 2018 року. Метою опитування було визначення оцінки прогресу, темпів та прогалин реформ в думках експертів. Всього опитано 69 експертів. Для порівняння наводяться дані експертного опитування, проведеного 3–8 лютого 2017 року та 24-28 листопада 2017 року.

  • Експерти Реанімаційного Пакету Реформ (РПР) цьогоріч  оцінили  процес здійснення  реформ в Україні у 2,73 бала за 5-бальною шкалою, що є показником трохи вищим за  минулорічний (2,66).  
  • Основними успіхами експерти вважають впровадження медичної реформи, реформу децентралізації, початок антикорупційної реформи, зокрема, в контексті ухвалення закону про створення в Україні Вищого антикорупційного суду.
  • Основні провали та хиби у здійсненні реформ експерти пов’язують передовсім із реформуванням судових органів та здійсненням антикорупційних реформ в Україні. Крім того, опитані експерти відзначили низьку результативність у реалізації податкової, аграрної та виборчої реформ.
  • За оцінками експертів, рушіїв реформ в Україні помітно менше, ніж гальм. Локомотивами реформ експерти майже одностайно вважають тільки громадянське суспільство та країни Заходу. Скоріше позитивно експерти також оцінюють  роль українського уряду. А от Президента, парламентську коаліцію та парламентські сили, що вийшли з коаліції («Самопоміч», «Батьківщина», «Радикальна партія»), більшість експертів вважають більше гальмом, ніж рушіями. Найбільш потужними гальмами  реформ експерти вважають  насамперед  олігархів, бюрократію, опозицію та правоохоронні органи (прокуратура, суди, поліція) в Україні.
  • На думку переважної більшості опитаних експертів, можливостей для проведення реформ із наближенням передвиборчого періоду ставатиме все менше, але реформи в Україні, хоч і з труднощами, все-таки проводитимуться. Водночас майже кожен четвертий експерт  вважає, що вікно можливостей для реформ найближчим часом майже повністю зачиниться.
  • До числа найбільших ризиків щодо проведення реформ протягом найближчого року експерти віднесли, в першу чергу, фактор концентрації зусиль політиків на передвиборчій кампанії замість проведення реформ та загальне зростання популізму.
  • На думку експертів, першочерговими рішеннями та діями влади найближчим часом мають бути сприяння підприємництву й інвестиціям (проведення податкової реформи, припинення тиску на малий та середній бізнес, дерегуляція та реформа фіскальної системи), активізація боротьби з корупцією, включаючи зміцнення антикорупційних органів в Україні, та повноцінне завершення судової реформи. Вагома частка експертів також відзначила нагальність проведення виборчої реформи в Україні (з акцентом на запровадженні пропорційної виборчої системи з відкритими списками).
  • Щоб посилити ефективність роботи РПР, на думку експертів, необхідно докладати зусиль із роз’яснення процесу реформ для населення, здійснювати вплив на громадську думку та більш активно просувати РПР у медійному просторі. Водночас важливими у підвищенні ефективності роботи організації експерти вважають посилення всебічного політичного тиску на владу, застосування більш агресивної стратегії поведінки РПР та співпрацю з новими демократичними політичними силами.
     

Останні новини з категорії Опитування

Повоєнне відновлення України та медіаспоживання: загальнонаціональне соціологічне опитування

Загальнонаціональне опитування проведене з 3 по 12 березня 2024 року на замовлення медіамережі «Вікно Відновлення»
28 березня 2024

"Нова українська школа" в 5–6-х класах: виклики впровадження

Результати опитування близько 600 педагогів/-инь, які працюють із 5–6-ми класами НУШ, і двох хвиль глибинних інтервʼю, проведених ГО “Смарт...
15 березня 2024

Підсумки 2023 року: громадська думка українців

Загальнонаціональне опитування проведено з 8 по 15 грудня 2023 року
27 грудня 2023

Соціально-економічні проблеми, ставлення до влади, ідентичність: регіональний вимір загальнодержавних викликів на Сумщині та Чернігівщині

Опитування проведено з 11 по 21 вересня 2023 року у Сумській та Чернігівській областях
16 листопада 2023