Тарас Жовтенко

Сфера наукових інтересів: гібридні загрози та стратегії, інформаційно-психологічні операції, протидія дезінформації, безпекова політика США, НАТО, ЄС, європейська та євроатлантична безпека, воєнна політика і стратегія, геополітика і міжнародна безпека.

Коментарі
Перегляди: 548
19 червня 2023

Реакції Путіна та Лаврова на надання Україні F-16 — маркер руху в правильному напрямку Києва і союзників — Тарас Жовтенко

Офіційна російська реакція на військову допомогу, яку Україна отримує від союзників для свого захисту від агресії і терору РФ, ніколи не відрізнялася адекватністю. Про це в етері телеканалу FREEДОМ заявив Тарас Жовтенко, експерт з міжнародної безпеки Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва.

Так він прокоментував заяву міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова, що “як тільки літак F-16 пролетить над небом України, відповідь буде військово-технічна”.

«Слова товариша Лаврова, очевидно, покликані доповнити ту промову, наповнену пропагандистськими штампами, яку буквально зараз російський фюрер «штовхає»  на пітерському так званому міжнародному економічному форумі. Він там теж розповідав про F-16 і теж згадував про всілякі заходи, які нібито вживатиме його держава для того, щоб усе це нібито припинити. Він там розповідав про те, що нібито як військові цілі вони розглядатимуть аеродроми на території країн-членів НАТО, де, можливо, базуватимуться ці F-16 українські, які робитимуть бойові вильоти на території України», — сказав Тарас Жовтенко.

Експерт констатував, що це вже далеко не вперше, коли російські офіційні особи та російська пропаганда надсилають такі погрози.

«Це завжди маркер того, що наші західні союзники і ми разом з ними рухаємося в правильному напрямку. І цей напрямок — це остаточна військова поразка Російської Федерації на території України. Багато подібних речей ми чули і про HIMARS, і про далекобійні ракети Storm Shadow, про “Леопарди”. Це все були “червоні лінії”, які російське керівництво постійно перемальовувало, змінювало кольори, бо спочатку вони говорили про “червоні лінії”, потім про бордові. Усе це пропагандистське лушпиння є свідченням того, що російське військово-політичне керівництво розуміє, що в технологічному плані вони не те, що вже починають відставати, вони вже давно відстали від тієї якості української армії, яку нам допомагають будувати наші західні союзники. І на полі бою це чим далі, тим більше відчуватиметься», — каже він.

За словами Тараса Жовтенка, російське військово-політичне керівництво також розуміє, що у них немає військового інструментарію і шансів (у військовому сенсі) показувати хоч якусь перемогу, навіть якусь ефемерну.

«Усе це буде дуже і дуже непросто російському керівництву показувати і з погляду пропаганди, і з погляду того, що на полі бою якісне відставання російської армії посилюватиметься. І що більше сучасної західної зброї ми отримуватимемо, що більше ми отримуватимемо допомоги від наших західних партнерів для того, щоб інтегрувати цю зброю в єдину систему ведення бою, то гіршими ставатимуть справи для російських окупантів», — підсумував експерт із міжнародної безпеки.

Останні новини з категорії Коментарі

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024