Протестний потенціал українського суспільства

Опитування
Перегляди: 3934
14 вересня 2018

Загальнонаціональне опитування населення проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова 16–22 серпня 2018 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2019 респондентів віком старших за 17 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Це опитування   представлене Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва в рамках програми  «Програми сприяння громадській активності «Долучайся!»», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст дослідження  є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.

Опитування, зокрема, фінансується за проектом МАТРА Посольства Королівства  Нідерландів.

  • Переважна більшість опитаних (68%) не бачать перспектив масових виступів протесту у своєму населеному пункті або вважають такі виступи малоймовірними (в опитуванні грудня 2017 р. відповідна частка становила 62%). Про існування такої можливості заявили лише 23% (в грудні 2017 р. – 27%).
  • Думка про можливість протестів дещо більше поширена в центральному (27%) та східному (26%) регіонах, тоді як найменше вона поширена в південному регіоні (11%). Більш ймовірними протести вважають жителі міст – серед них на існування такої ймовірність вказали 27%, тоді як серед селян – лише 15%.
  • Так само лише меншість опитаних (24%) висловила готовність долучитися до акцій протесту, якщо вони матимуть місце (в грудні 2017 р. – 29%), тоді як 64% виявилися однозначно або скоріше не готовими до таких дій (в грудні 2017 р. – 66%).
  • Дещо вищий показник такої готовності – на Заході (33%), а найнижчий – на Півдні та Сході (18% в обох регіонах). Декларативна готовність до участі в протестах мало відрізняється в різних вікових групах, за винятком групи людей, яким за 60 років, де вона є дещо нижчою (18% на відміну від 24–27% в інших вікових групах).
  • Задекларована готовність до участі в протестах, ймовірно, є чималою мірою завищеною, адже на даний момент  майже ніхто з опитаних в жодному з протестних виступів участі не брав (про відсутність такого досвіду заявили 96%).
  • Оцінка можливості появи третього Майдану є майже аналогічною оцінці інших акцій протесту, тобто 60% вважають такий розвиток подій малоймовірним чи взагалі неможливим, а 28% припускають таку можливість. При цьому порівняно з груднем 2017 р. частка тих, хто вбачає ймовірність нового Майдану знизилася на 11%, а частка тих, хто вважає такий розвиток подій малоймовірним – зросла на 14%.
  • Уявлення про ймовірність нового Майдану більш поширені серед жителів Півдня (37%, тоді як в інших регіонах такі очікування задекларували 26–29%). Також дещо більш поширені схожі уявлення серед жителів сіл (34% на відміну від 26% серед городян).
  • Оцінюючи альтернативу «спокій за будь-яку ціну – активний протест», думки опитаних українців розділилися між цими позиціями майже рівномірно. І перший, і другий варіант підтримали трохи більше 1/3 опитаних, тоді як близько 1/4 не змогли визначитися в цьому питанні. Орієнтація на терпіння та підтримку порядку та спокою дещо більше поширена на Сході (46% на відміну від 32–38% в інших регіонах).
  • Переважну більшість (66%) тих громадян, які висловили готовність долучитися до тих чи інших протестних виступів, до таких дій спонукатимуть проблеми підвищення тарифів на комунальні послуги. Трохи менше 1/3 (30%) виявили готовність долучатися до протестів проти нездатності міської влади забезпечити комфортні умови проживання, як то необхідну кількість дитячих садків, шкіл, медичних закладів, зелених зон тощо. Найрідше як причини, які спонукали б до участі в протестних акціях, згадувалася підтримка певних політиків та зовнішньополітичні кроки влади.
  • Підвищення тарифів на комунальні послуги є головною причиною можливих протестів у всіх регіонах, але  дещо частіше про них згадували жителі Півдня (80%) та Сходу (73%), тоді як помітно рідше – жителі Заходу (55%). Натомість на Заході частіше згадувалися протести проти корупції в органах влади (38%, на відміну від 23–27% в Центрі та на Півдні, та 16% на Сході).
  • Для тих респондентів, які готові до участі в акціях соціального протесту, найбільш прийнятними їх формами є участь у виборчій кампанії (цю форму обрали 44%), збір підписів під колективними закликами та вимогами (40%) та санкціоновані мітинги й демонстрації (35%). Натомість готовність до неконвенційних (насильницьких) форм протестів висловлює менше 10% із тих, хто готові до протестів. До участі в санкціонованих мітингах та демонстраціях більш схильні жителі західного регіону (42%);  серед жителів цього регіону також трохи частіше згадували про участь у зборі підписів (47%). Натомість на участь у санкціонованих мітингах та демонстраціях найменше зорієнтовані жителі південного регіону (22%).
  • Серед мотивів, які б зумовили брати участь в акціях протесту, найчастіше згадувалося бажання обстоювати справедливість – цю причину відзначили 39% із тих, хто обрав якийсь з варіантів, пов’язаних з участю у цих протестах. Натомість про «матеріалістичні» мотиви (важкість життєвого становища, захист особистих інтересів) згадували значно менше респондентів (17% щодо важкого становища, та 14% щодо захисту інтересів).
  • З-поміж мотивів, які б зумовили відмову від участі в акціях протесту, найчастіше згадувалися невіра в ефективність протестів (32% від тих, хто обрав якийсь з варіантів, пов’язаних з відмовою від участі в протестах), та небажання даремно витрачати час, зайнятість іншими справами (21%). До того ж 15% зазначили «побоювання постраждати у разі розгону акції протесту».

    ЗАВАНТАЖИТИ З ТАБЛИЦЯМИ

Останні новини з категорії Опитування

Громадська думка українців щодо святкування дати закінчення Другої світової війни у Європі

Пресреліз, підготовлено за результатами опитувань Інституту соціології НАН України, Фонду "Демократичні ініціатви", Центру Разумкова, КМІС...
8 травня 2024

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні – загальнонаціональне опитування

Загальнонаціональне опитування проведено з 21 по 27 березня 2024 року
25 квітня 2024

Джерела інформації про війну

Загальнонаціональне опитування проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разум...
18 квітня 2024

Повоєнне відновлення України та медіаспоживання: загальнонаціональне соціологічне опитування

Загальнонаціональне опитування проведене з 3 по 12 березня 2024 року на замовлення медіамережі «Вікно Відновлення»
28 березня 2024