Події
Перегляди: 1325
27 червня 2019

Повертатися до змагання ідей і програм – закликали експерти політичні партії

Більшість громадян вважає, що події в Україні розвиваються у правильному напрямі –  у цьому переконані 41% громадян проти 35,5% тих, хто вважає напрям руху країни неправильним.   Півроку тому, у грудні 2018 року лише 18% громадян були впевнені у правильному поступі країни, а 70% вважали напрям розвитку неправильним.

Такі дані передвиборчого опитування 26 червня  під час прес-конференції «Гаряче літо 2019:  Рейтинги партій, електоральні настрої українців» в УКМЦ оприлюднив  Михайло Міщенко,  заступник директор соціологічної служби Центру Разумкова.

 «Тобто ми бачимо різке зростання тих, хто вважає, що події відбуваються в правильному напрямі, – прокоментував соціолог. – Це не дуже часто трапляється. Найчастіше це відбувається під час зміни влади. Подібне вже було  у червні 2005 року, коли до влади прийшов Віктор Ющенко і перші місяці його президентства 43%  вважали, що розвиток подій у країні  правильний. За  деякий час уже більше 60% відповідали  інакше. Цей показник властивий різним часовим періодам і  тільки під час зміни влади на короткий період він змінюється».

Михайло Міщенко нагадав, що навіть у  квітні цього року, ще після першого туру президентських виборів,   вважали, що події відбуваються в неправильному напрямі 59%, а за ці два місяці настрої кардинально змнилися.

«Це пов'язано із надіями на те, що новий президент і нова влада зможуть докорінно змінити ситуацію», – вважає соціолог.

Найбільш оптимістично сприймає ситуацію в країні молодь – 50% громадян до 30 років вважають, що події в Україні розвиваються у правильному напрямі. Також оптимістично сприймають нинішню ситуацію виборці двох політичних сил – партії «Слуга народу», де 61% вважають нинішній напрям розвитку країни правильним (не згодні 20,5%) та партії «Голос» (51,5% виборців певні у правильності  напряму розвитку і 28% –ні).

Порівняно з травнем 2018 року  удвічі (з 17 до 34%) зросла кількість громадян, які вважають, що Україна здатна подолати наявні проблеми та труднощі протягом найближчих кількох років і водночас удвічі зменшилася кількість тих, хто вважає, що Україна взагалі не здатна подужати проблем та труднощів – з 19% до 9%.

Опитування серед тих, хто визначився, за кого буде голосувати на парламентських виборах, показало, що лідером виборчих перегонів є Партія «Слуга народу» (42,7%). Долають виборчий бар’єр партії «Опозиційна платформа «За життя» (10,5%),  «Батьківщина» (10,2%),  «Європейська солідарність» (9,8%) та «Голос» (6,4%). На межі проходження  партія «Сила і честь» (5,2%).

Ірина Бекешкіна, директор Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва додає, що в регіональному розрізі партія «Слуга народу» є лідером в усіх регіонах.  Найбільше – 55% готові підтримати її на Півдні. У партії  «Опозиційна платформа «За життя» найкращий результат  на Сході (19%) та на Півдні (14%).  За партію «Батьківщина» найбільше готові проголосувати в Центральному регіоні (13%), а «Європейська солідарність» має найбільшу підтримку в Центральному (12%) та Західному (11%) регіонах.  Партія «Голос» має високу підтримку у Західному регіоні (13%) і значно меншу – у Центральному (4,4%) та зовсім незначну – на Півдні (1,3%) та Сході (2,6%). 

Щодо оптимізму, який нині спостерігається в оцінці правильності напряму розвитку країни, Ірина Бекешкіна прокоментувала так:

«У суспільстві рівень терпіння зріс. Спостерігається оптимізм, якого не було з часів Помаранчевої революції. З одного боку це добре, адже дає змогу впроваджувати необхідні зміни. Але з іншого боку – буде велике розчарування, якщо ці зміни не відбудуться».

Серед тенденцій цьогорічної виборчої кампанії домінують так звані концертні та шоу технології, зазначив Олексій Кошель, голова ВГО «Комітет виборців України». Активно використовують їх  партії «Голос» та «Слуга народу».

«Формально це не є порушенням закону. Але якщо кандидат не самостійно організовує концерт, а роздає квитки на концерт і їх ціна перевищує вартість 58 грн. – це є непрямим підкупом виборця і передбачає притягнення до кримінальної відповідальності. Бо безкоштовні послуги дозвілля нічим не відрізняються від безкоштовної роздачі товарів і послуг», – каже експерт.  

Він наголосив, що його організація рекомендуватиме парламенту, щоби той, працюючи над виборчим кодексом, виніс за дужки такі форми виборчої агітації, як концерти та спортивні змагання.

«Такі форми не мають жодної політичної складової, – наголосив Олексій Кошель. –  А вибори мають повертатися до змагання ідеї і програм». Він також додав, що другою тенденцією передвиборчої кампанії є масова реєстрація клонів.

Ввести вибори у раціональне русло, аби вибір громадян був усвідомлений, намагається  громадське об’єднання  «Виборча Рада UA».

«Без того, щоб привчати себе і виборців  робити більш свідомий і виважений раціональний вибір,  дуже важко сподіватися на той оптимізм, який царює сьогодні... Оптимізм в умовах війни, політичної невизначеності і тих міжнародних подій, які  не дуже позитивні щодо України, маю на увазі рішення ПАРЄ», – каже голова Виборчої Ради UA  Євген Бистрицький.

Він поінформував, що це громадське об'єднання проведе цикл дискусій  експертів, які представляють громадянське суспільство та  аналітичні організації з представниками тих політичних партій, які  мають найбільший рейтинг. Обговорюватимуться політичні питання, бачення партіями  економічного розвитку держави, безпеки та зовнішньополітичного вектору, проблеми Донбасу та гуманітарний блок  питань.

 «Ми хочемо почути від представників партій конкретику, а не лише те, що у них написано в програмах. Як вони це робитимуть?, – каже голова «Виборчої Ради UA».  – А обіцянки, які зафіксуємо під час обговорень,  вимагатимемо за допомогою громадянського суспільства виконувати».

 

Останні новини з категорії Події

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024

Відбулася презентація результатів дослідження впровадження НУШ у 5–6-х класах

Експерти обговорили результати дослідження “Нова українська школа” в 5–6-х класах: виклики впровадження”
15 березня 2024

Посол Великої Британії Мартін Гарріс вручив професорові Олексієві Гараню Медаль Британської імперії

5 березня 2024 р.відбулася офіційна церемонія нагородження професора Олексія Гараня державною нагородою Великої Британії – Медаллю Британсь...
6 березня 2024

Інформаційні виклики та оборонні тренди: до чого варто бути готовими у 2024 році – експертне обговорення

Актуальні питання безпекової політики в Україні обговорили експерти
3 березня 2024