Сергій Шаповалов

політичний аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва

Коментарі
Перегляди: 1286
11 квітня 2020

Погляди мешканців Донбасу поступово радикалізуються, але підтримка деяких тез російської пропаганди ще зберігається

Близько половини жителів підконтрольних уряду України районів Донецької і Луганської областей оцінюють власну життєву ситуацію як благополучну.

Про це свідчать результати опитування Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, презентовані на онлайн-пресконференції, що транслював Укрінформ.

«В цілому близько половини мешканців обох областей оцінюють власну життєву ситуацію як благополучну. Хоча визнають, що є певні проблеми, але все ж саме позитивна оцінка переважає для трохи більш як 40% людей в обох областях», – прокоментував дані опитування політичний аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Сергій Шаповалов.

Водночас, за словами аналітика, ще майже для 40% опитаних в обох областях нинішня ситуація є неблагополучною. А ще для 10% – кризовою.

Більше негативних оцінок зафіксовано в Луганській області порівняно з Донецькою.

«Якщо говорити не про оцінку власної життєвої ситуації, а про регіон загалом, то ситуацію скоріше оцінюють як напружену. Знову ж таки, більше бачимо негативних оцінок в Луганській області. Тут більше тих, хто вважає ситуацію напруженою і менше тих, хто вважає її спокійною», – зазначив Серігй Шаповалов.

За даними опитування, після президентських виборів, на думку мешканців регіону, ситуація не стала істотно кращою. Але, за словами аналітика, в цьому питанні виявилася велика різниця між областями – у Донецькій області майже втричі більше позитивних оцінок змін, а в Луганській області, навпаки – більше тих, хто вважає, що або нічого не змінилося, або змінилося на гірше.

«Що ж спричиняє такі оцінки? Аби з'ясувати це, потрібно подивитися на ті проблеми, які люди вважають найважливішими, і чи вирішуються вони… Нескладно помітити, що найбільш актуальні проблеми – це проблеми соціально-економічного розвитку – створення робочих місць, підвищення зарплат і пенсій, допомога в налагодженні бізнесу, залучення інвестицій, боротьба з корупцією – все це ті заходи, які сприятимуть економічному розвитку регіону, а отже і достатку його мешканців. Важливими також є проблеми медичного обслуговування і відновлення інфраструктури», – зазначив експерт.

Сергій Шаповалов зауважує, що найбільш гострі проблеми, на які вказують  місцеві жителі, лишаються без вирішення.

«Принаймні якщо ці вирішення і є, то вони не знаходять відображення в свідомості людей. Кількість тих, хто думає, що вирішуються проблеми робочих місць, прямує до нуля в обох областях. І те саме з зарплатами, хоча, наприклад, в Донецькій області показник дещо покращився, але все одно залишає бажати кращого», – констатував він.

Суттєво зросла й кількість тих, хто вважає, що не вирішується взагалі жодна проблема.

«Актуальні страхи громадян також пов'язані з названими проблемами. І якщо підсумувати, то це страхи, пов'язані передусім з матеріальним добробутом та безпекою», – акцентував  Сергій Шаповалов.  Коментуючи ці дані, він зазначив, що  задоволення цих суспільних запитів  є запорукою  лояльності громадян,  однак паралельно з будівництвом інфраструктури й  створенням робочих місць  неодмінно має провадитися й  інформаційне будівництво.

 «Необхідна колосальна робота для того, щоб громадяни перестали підтримувати тези російської  пропаганди, що це сама Україна винна,  що це сама Україна   довела  Луганську і Донецьку області до такого стану і тепер вона має сама все це відбудовувати і вибачатися перед мешканцями», – зауважив аналітик.

За його словами, в листопаді 2018 року 52% громадян в Донецькій області і ще більше (60%) в Луганській області звинувачували саме керівництво України в тому, що відбувається на Донбасі. Підтримку мають і інші тези російської пропаганди. Наприклад, що в ситуації на Донбасі винні США. Так думають близько 20% в Донецькій і Луганській областях. Або що в цій ситуації винен Майдан. Росію ж звинувачували дещо менше– на рівні 20%  в  обох областях.

Нинішнє ж дослідження зафіксувало дещо вищі цифри визнання  Росії стороною конфлікту в Україні, каже Сергій Шаповалов: «Констатуємо зростання визнання РФ стороною конфлікту. Але тут питання, чи обов'язково кількісне збільшення є якісним. Тобто, мова йде про те, яку роль Російської Федерації люди бачать, якщо вона вже залучена в цей конфлікт?»

Так, за його словами,  найбільша частина людей в обох областях в першу чергу бачать позитивну роль РФ, а саме в  наданні нею гуманітарної допомоги. Про постачання Росією зброї бойовикам та  участь її збройних сил у конфлікті люди говорять менше – близько третини в кожній області.

«Це насправді свідчить про успішність  російської інформаційної  політики, бо напасти на  сусідню країну, окупувати частину Донбасу,  перетворити його на руїну і потім в інформаційному плані спрацювати,  що мешканці постраждалого регіону в першу чергу бачать в тобі позитивного персонажа,  постачальника гуманітарки – так майстерно перевертати реальність з ніг на голову ми поки що не вміємо», – прокоментував Сергій Шаповалов.

І все  ж  деяка радикалізація поглядів, зокрема в Донецькій області, відбулася, відзначає експерт. Кількість тих, хто вважає, що триває війна між Україною та РФ, порівняно з 2018 роком зросла і в Луганській області,  хоча менш помітно. Позитивним є і те, що мешканці  українського Донбасу хочуть повернення окупованих територій до України. Причому більшість говорить про повернення в такому стані, що був й раніше, без надання особливого статусу чи розширених повноважень регіону. Дещо більше в цьому питанні невизначених серед мешканців Луганщини, та загалом це картину не змінює. Надання окупованим територіям незалежності чи навіть їх приєднання до Російської Федерації підтримують лише від 5% до 8% мешканців підконтрольного Україні Донбасу.

Останні новини з категорії Коментарі

Ні політичних, ні дипломатичних можливостей для заморожування війни я не бачу – Марія Золкіна

Марія Золкіна в інтерв'ю «UKRLIFE з Людмилою Немирею» прокоментувала заяву Зеленського про підготовку до другого Саміту миру і пояснила,...
2 липня 2024

Москва не може прямо кинути виклик Вашингтону, бо Путін знає, яку руйнівну відповідь отримає

Петро Бурковський і Олексій Гарань прокоментували Correio Braziliense, якою може бути відповідь Росії на бомбардування Севастополя
26 червня 2024

Тісні зв'язки Кім Чен Ина та Путіна можуть сигналізувати про ймовірну кризу на Корейському півострові в жовтні – попередження українського аналітика

Петро Бурковський про ймовірні провокації Північної Кореї та Росії на Корейському півострові напередодні виборів у США та яку небезпеку ц...
25 червня 2024

Коли побачать, що Росія ослаблена і ресурси зменшуються, може змінюватися позиція країн, які ми називаємо Глобальним Півднем – Олексій Гарань

Олексій Гарань про те, як трактувати поведінку країн, що не мають стабільної позиції щодо російсько-української війни і що сприятиме зрушенн...
22 червня 2024