Сергій Шаповалов

політичний аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва

Коментарі
Перегляди: 1241
11 квітня 2020

Погляди мешканців Донбасу поступово радикалізуються, але підтримка деяких тез російської пропаганди ще зберігається

Близько половини жителів підконтрольних уряду України районів Донецької і Луганської областей оцінюють власну життєву ситуацію як благополучну.

Про це свідчать результати опитування Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, презентовані на онлайн-пресконференції, що транслював Укрінформ.

«В цілому близько половини мешканців обох областей оцінюють власну життєву ситуацію як благополучну. Хоча визнають, що є певні проблеми, але все ж саме позитивна оцінка переважає для трохи більш як 40% людей в обох областях», – прокоментував дані опитування політичний аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Сергій Шаповалов.

Водночас, за словами аналітика, ще майже для 40% опитаних в обох областях нинішня ситуація є неблагополучною. А ще для 10% – кризовою.

Більше негативних оцінок зафіксовано в Луганській області порівняно з Донецькою.

«Якщо говорити не про оцінку власної життєвої ситуації, а про регіон загалом, то ситуацію скоріше оцінюють як напружену. Знову ж таки, більше бачимо негативних оцінок в Луганській області. Тут більше тих, хто вважає ситуацію напруженою і менше тих, хто вважає її спокійною», – зазначив Серігй Шаповалов.

За даними опитування, після президентських виборів, на думку мешканців регіону, ситуація не стала істотно кращою. Але, за словами аналітика, в цьому питанні виявилася велика різниця між областями – у Донецькій області майже втричі більше позитивних оцінок змін, а в Луганській області, навпаки – більше тих, хто вважає, що або нічого не змінилося, або змінилося на гірше.

«Що ж спричиняє такі оцінки? Аби з'ясувати це, потрібно подивитися на ті проблеми, які люди вважають найважливішими, і чи вирішуються вони… Нескладно помітити, що найбільш актуальні проблеми – це проблеми соціально-економічного розвитку – створення робочих місць, підвищення зарплат і пенсій, допомога в налагодженні бізнесу, залучення інвестицій, боротьба з корупцією – все це ті заходи, які сприятимуть економічному розвитку регіону, а отже і достатку його мешканців. Важливими також є проблеми медичного обслуговування і відновлення інфраструктури», – зазначив експерт.

Сергій Шаповалов зауважує, що найбільш гострі проблеми, на які вказують  місцеві жителі, лишаються без вирішення.

«Принаймні якщо ці вирішення і є, то вони не знаходять відображення в свідомості людей. Кількість тих, хто думає, що вирішуються проблеми робочих місць, прямує до нуля в обох областях. І те саме з зарплатами, хоча, наприклад, в Донецькій області показник дещо покращився, але все одно залишає бажати кращого», – констатував він.

Суттєво зросла й кількість тих, хто вважає, що не вирішується взагалі жодна проблема.

«Актуальні страхи громадян також пов'язані з названими проблемами. І якщо підсумувати, то це страхи, пов'язані передусім з матеріальним добробутом та безпекою», – акцентував  Сергій Шаповалов.  Коментуючи ці дані, він зазначив, що  задоволення цих суспільних запитів  є запорукою  лояльності громадян,  однак паралельно з будівництвом інфраструктури й  створенням робочих місць  неодмінно має провадитися й  інформаційне будівництво.

 «Необхідна колосальна робота для того, щоб громадяни перестали підтримувати тези російської  пропаганди, що це сама Україна винна,  що це сама Україна   довела  Луганську і Донецьку області до такого стану і тепер вона має сама все це відбудовувати і вибачатися перед мешканцями», – зауважив аналітик.

За його словами, в листопаді 2018 року 52% громадян в Донецькій області і ще більше (60%) в Луганській області звинувачували саме керівництво України в тому, що відбувається на Донбасі. Підтримку мають і інші тези російської пропаганди. Наприклад, що в ситуації на Донбасі винні США. Так думають близько 20% в Донецькій і Луганській областях. Або що в цій ситуації винен Майдан. Росію ж звинувачували дещо менше– на рівні 20%  в  обох областях.

Нинішнє ж дослідження зафіксувало дещо вищі цифри визнання  Росії стороною конфлікту в Україні, каже Сергій Шаповалов: «Констатуємо зростання визнання РФ стороною конфлікту. Але тут питання, чи обов'язково кількісне збільшення є якісним. Тобто, мова йде про те, яку роль Російської Федерації люди бачать, якщо вона вже залучена в цей конфлікт?»

Так, за його словами,  найбільша частина людей в обох областях в першу чергу бачать позитивну роль РФ, а саме в  наданні нею гуманітарної допомоги. Про постачання Росією зброї бойовикам та  участь її збройних сил у конфлікті люди говорять менше – близько третини в кожній області.

«Це насправді свідчить про успішність  російської інформаційної  політики, бо напасти на  сусідню країну, окупувати частину Донбасу,  перетворити його на руїну і потім в інформаційному плані спрацювати,  що мешканці постраждалого регіону в першу чергу бачать в тобі позитивного персонажа,  постачальника гуманітарки – так майстерно перевертати реальність з ніг на голову ми поки що не вміємо», – прокоментував Сергій Шаповалов.

І все  ж  деяка радикалізація поглядів, зокрема в Донецькій області, відбулася, відзначає експерт. Кількість тих, хто вважає, що триває війна між Україною та РФ, порівняно з 2018 роком зросла і в Луганській області,  хоча менш помітно. Позитивним є і те, що мешканці  українського Донбасу хочуть повернення окупованих територій до України. Причому більшість говорить про повернення в такому стані, що був й раніше, без надання особливого статусу чи розширених повноважень регіону. Дещо більше в цьому питанні невизначених серед мешканців Луганщини, та загалом це картину не змінює. Надання окупованим територіям незалежності чи навіть їх приєднання до Російської Федерації підтримують лише від 5% до 8% мешканців підконтрольного Україні Донбасу.

Останні новини з категорії Коментарі

Чи справді США вимагають не бити по російських НПЗ і чи буде саміт миру без Китаю — пояснює Олексій Гарань

Поточні політичні події в етері ПЕРШИЙ ЗАХІДНИЙ прокоментував Олексій Гарань
27 березня 2024

Демократія, диктатура, війна: чи допомагає диктатура вигравати війни?

Чому з'явилися "вкиди" про диктатуру для перемоги у війні - в етері Українського радіо розмірковував Олексій Гарань
26 березня 2024

Союзники різко змінили позицію щодо допомоги Україні – Тарас Жовтенко

Тарас Жовтенко на Radio NV – про засідання Рамштайн, коли Україна отримає боєприпаси, а також про бронетанкову коаліцію, ініціаторами якої...
22 березня 2024

Чи відбуваються вибори під час війни?

Марія Золкіна розповіла про вибори під час війни, які мали відбутися в Україні, а також про президентські вибори в росії у 2024 році
15 березня 2024