Коментарі
Перегляди: 2352
27 серпня 2020

Питання подачі води до Криму – один із небагатьох способів робити окупацію Криму економічно невигідною для Росії

Півострів Крим може отримати воду «в разі гуманітарної катастрофи».  Таку заяву в інтерв'ю «Українському радіо» зробив глава делегації України в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі і перший президент України Леонід Кравчук. Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль раніше робив схожу заяву. У той же час, українська влада неодноразово озвучувала позицію, що дніпровська вода не піде в Крим до деокупації півострова. І Кравчук, і Шмигаль виключають подачу води для потреб російських військових у Криму, але не пояснюють, яким чином вдасться контролювати те, хто споживає дніпровську воду.

Що стоїть за заявами українських політиків про подачу води на анексований півострів? Чи реально подати воду населенню, виключивши можливість використання її російськими військовими? Про ці та інші актуальні теми  –  у спецпроєкті «Крим.Реалії»  Радіо Свобода з журналісткою Оленою Ремовською.

Олексій Гарань, професор політології НаУКМА, науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва так прокоментував ( з 45:30 хв) цю ситуацію:

– Із цих заяв  складно зрозуміти, про що насправді йде мова. Бо не перший раз з боку влади, команди Зеленського, робляться такі заяви. Згадайте заяву Шмигаля, а перед цим щ Арахамія. На той час все це спричинило дуже бурхливу реакцію.

І тоді говорилося,  що це може бути якоюсь спробою зондування української громадської думки. Адже ми розуміємо, що Росія вкрай зацікавлена ​​в тому, щоб Україна почала поставки води в Крим, бо Росія з цим не справляються. Ситуація справді критична.  А Росія вважає, що попри те, що Крим окупований,  Україна  має  виконувати  свої обов'язки.

В той же час, для України це один з небагатьох способів реально  брати участь у санкціях проти Росії, робити окупацію Криму економічно невигідною для Росії. Тоді була критика на заяви Арахамія і Шмигаль, і  влада відступила. Що стосується нинішньої заяви Кравчука, може, це такий дипломатичний камуфляж, може, це просто розмови. Леонід Кравчук останнім часом робить дуже багатьох різних заяв, які загалом складно оцінити. Тому потрібно чітко сказати, що він мав на увазі.

Я хочу сказати, що Україна – не Росія,  вона не є Мордором,  вона  не є імперією зла. І якщо, не дай Бог, справді дійде до гуманітарної катастрофи, думаю, що ми повинні допомогти нашим громадянам України, кримським татарам, навіть російським, які там живуть. Але це може бути тільки в крайньому разі. І ми повинні чітко заявляти – відповідальність лежить на Росії, вона повинна забезпечувати водою і кримські підприємства, і кримське населення. І звичайно, не повинно бути ні в якому разі такого, коли Україна почне постачати воду, а вона піде або російським підприємствам, або, ще гірше, російським військовим. Це те, що чого хоче Путін.
Тому я порадив би і Кравчуку, і представникам влади бути дуже обережними з такими заявами.

Останні новини з категорії Коментарі

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024

В перемогу вірять 83% опитаних українців, проте часові рамки зміщуються – Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував нещодавні результати опитування Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумк...
12 квітня 2024