Події
Перегляди: 2741
25 вересня 2020

Пандемія, партизація, нові політичні проєкти, двійники та спойлери…Що ще позначиться на місцевих виборах?

Більшість українців готові взяти участь у голосуванні на місцевих виборах 25 жовтня.

Про це сказав аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Петро Бурковський 24 вересня в Укрінформі під час пресконференції «Іспит на демократію та здоровий глузд. Стан громадської думки за місяць до місцевих виборів», презентуючи результати загальнонаціонального опитування, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова.

У всіх макрорегіонах України політична мобілізація громадян висока і  практично однакова

«Уже зараз, спираючись на дані цього опитування, ми можемо дати відповідь на запитання: будуть вибори чи не будуть? На думку 4 із 5 респондентів, наших співгромадян, вибори будуть. Точно готові взяти участь у них 41% і стільки ж майже - "скоріше готові взяти участь у виборах», – сказав Петро Бурковський.

Не готові або відмовляються брати участь у виборах, згідно з даними опитування, - абсолютна меншість громадян.

Як підкреслив Бурковський, у всіх макрорегіонах України політична мобілізація громадян висока і практично однакова.

«Тобто якщо раніше ми іноді спостерігали тенденцію, коли в якихось макрорегіонах - десь більше, десь менше, залежно від політичної ситуації, від складу учасників виборів, - коливалася готовність взяти участь у виборах, то зараз на місцевих виборах в усіх макрорегіонах приблизно однаковий рівень політичної мобілізації і готовності брати участь у виборах», – поінформував аналітик.

Соціологи також запитували в респондентів, наскільки чесними, на їхню думку, будуть місцеві вибори.

«Більшість респондентів, більшість наших співгромадян вважають, що вибори будуть чесними, 16% опитаних говорять, що вони взагалі переконані, що ніяких порушень не буде. І трішки більше 40% вважають, що навіть ті дрібні порушення, які будуть, не вплинуть на підсумковий результат», – зазначив аналітик.

Водночас 23% опитаних припускають можливість серйозних порушень, а 6% українців упевнені, що результати будуть повністю підтасовані.

При цьому, як зазначив Петро Бурковський, у східному макрорегіоні України – Дніпровська, Запорізька, Харківська області та підконтрольні Україні регіони Донецької та Луганської областей - більше 40% людей сумніваються в тому, що вибори будуть чесними.

Найбільш жвава виборча боротьба  відбуватиметься  у центрі і частково на півдні України

Недовіра до виборів це ознака всього українського суспільства і випливає радше з недовіри до держави  та  управлінських процесів загалом, вважає Ольга Айвазовська, голова правління, координаторка політичних програм Громадянської мережі ОПОРА.  Але порівняно з  попередніми виборчими кампаніями,  коли недовіра сягала за 50%, цьогорічні цифри позитивно вражають.  

На думку експертки, це  наслідок більш-менш чесної, досить відкритої і  конкурентної виборчої кампанії  2019-го року, яка  оптимізувалася в очах суспільства,   з точки зору враження  про цейс процес, більше в  позитивний бік, ніж негативний.

Попри те, що за даними опитування,  в східному макрорегіоні найбільше людей сумніваються в  чесності виборів,  більш  жвава виборча боротьба  відбуватиметься, за словами Ольги Айвазовської, якраз у центрі України і частково на півдні – там, де немає  монолітних електоральних пластів,  а є велика кількість нових політичних проєктів  або самодостатніх політичних гравців  винятково локального рівня. 

«І саме ці політичні партії, які не прикметні на загальнонаціональному рівні,  які не включаються у соціологічні опитування і їхні рейтинги не заміряються,  подекуди мають  шанс отримати  не просто перемогу, а контрольовану більшість  у місцевому самоврядуванні», – зазначає експертка. 

Доки основний етап виборчої кампанії не розпочався, сказати, чи будуть  вибори чесними, неможливо, пояснює координаторка політичних програм Громадянської мережі ОПОРА.  Але різні технології (спойлери, двійники тощо), які добре  «попрацювали» на  загальнонаціональних  виборах  нині використовуються й на локальному рівні. І вони  однозначно матимуть вплив на результат.  

Традиційною проблемою є й підкуп виборців  під час виборчого процесу. Як нагадала   Ольга Айвазовська, до липня 2020 року підкуп не вважався особливо тяжким злочином.  Зараз  можливість карати за підкуп тих, хто бере, і тих, хто дає,  поширюється на  виборців, спостерігачів,  членів комісій і  кандидатів. Буквально цими днями Служба безпеки України викрила й затримала кандидата в мери Світловодська Кіровоградської області на підкупі. Проблемою залишається те, зауважує експертка,  що парламент, ухвалюючи цю  норму щодо кандидатів,  викинув покарання для тих, хто отримав матеріальне благо, і лишив  лиш для тих, хто надавав це матеріальне благо.

«Я вважаю, що це була велика помилка, яку спровокував конкретний народний депутат, і ми побачимо на прикладі теперішньої кампанії, що нам потрібно повертатися до цієї норми , щоб обидві сторони несли відповідальність - і той, хто бере, і той, хто дає, якщо ми говоримо про кандидатів. Щодо всіх інших відповідальність несуть обидві сторони», –  акцентувала вона.

У зв'язку із тим,  що відбулася партизація виборчого процесу  через зміну виборчої системи, де партії отримали  виняткову монополію  на висування кандидатів, ця кампанія на відміну від попередніх матиме ще більше ознак централізованої, зауважує Ольга Айвазовська.

Велика кількість виборчих бюлетенів на місцевих виборах може бути визнана недійсними через помилки у заповненні

А от в Комітетів виборців України стурбовані тим, що виборці, не розуміючи специфіки виборчої системи, можуть припуститися помилок у заповненні бюлетенів, що призведе до великої кількості зіпсованих документів.

«В нас є серйозні настороги щодо того, що велика кількість бюлетенів може бути визнана недійсною, можуть бути заповнені з помилками, тому що, як показують результати опитування, виборці просто не розуміють, в чому специфіка. І ми можемо отримати і проблеми в день голосування, і надзвичайно тривалий, і складний, і скандальний процес підрахунку голосів», – сказав Олексій Кошель , директор Комітету виборців України (КВУ). Водночас він припустив, що «в ході виборчої кампанії недовіра до результатів волевиявлення може збільшитися».

За його словам, на це можуть впливати кілька фактів.

«Зокрема, досить складний і досить неякісний Виборчий кодекс, тому що виборці сприймають і розглядають не лише хід кампанії, вони також бачать, що вже в ході кампанії двічі вносили зміни до Виборчого кодексу, і потрібно втретє вносити зміни до Виборчого кодексу. І за нашою оцінкою має бути ще один пакет змін, пов'язаний із агітаційною кампанією», – сказав Олексій Кошель.

Таким чином, уточнив він, відповіддю на складне законодавство і недостатньо якісне, може бути зростання недовіри до ходу виборчого процесу і до результатів волевиявлення.

Також він назвав мінусом те, що не розпочалася потужна інформаційна кампанія щодо особливостей і специфіки виборчої системи, а також - результатів голосування.

«Я думаю, що багато виборців будуть здивовані, чому сталося так, що більшість голосів отримав кандидат «В», а меншість – кандидат «А», який переміг. Це специфіка виборчої системи, але більшість виборців можуть не розібратися», – розповів Олексій Кошель.

Значний вплив на вибори матиме і  пандемія коронавірусу, вважає експерт.  Вона  уже суттєво позначилася на перебігу виборчої компанії.  Змінюється специфіка роботи з виборцями.  Телевізійний вплив в умовах Сovid-19  значно зростає,  натомість зменшується роль традиційних дієвих технологій – «від дверей до дверей», мітингів на підтримку кандидатів,  проведення зустрічей у закритих приміщеннях,  де кандидати могли доносити свою позицію  щодо змін  в окремих населених пунктах.   

На думку Олексія Кошеля це суттєво вплине на змістовну частину кампанії, загальнонаціональні гасла  матимуть  більшу, ніж зазвичай, роль.

 «Фактично у нас будуть місцеві вибори у загальнонаціональному форматі», – констатував експерт.

В умовах децентралізації ставки на цих виборах вищі

Погоджується зі своїм колегою й Олексій Гарань, професор політології НаУКМА,  науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи». Внаслідок ухвалення нової виборчої системи вибори дуже партизовні, каже він, тому  характерною рисою цієї кампанії  буде те, що на місцеві вибори вийдуть гасла загальнонаціональних кампаній.

«Батьківщина» традиційно обговорює соціалку – пенсії, стипендії, тарифи. ОПЗЖ – питання «війни і миру», що дуже важливо,  але це те, що не вирішується на місцевих виборах . «Європейська солідарність» – тему реваншу, що знову ж таки є загальнонаціональною проблемою, і я розумію, чому вони це роблять, бо спроби реваншу справді відбуваються, і вони намагаються до цього привернути  увагу… Але на місцевих виборах треба говорити про місцеві проблеми», – пояснив Олексій Гарань, додавши, що не лише гасла, а й  тенденція до  використання  загальнонаціональних  постатей у місцевих виборчих кампаніях також притаманна цим виборам.

Політолог порадив опозиції не сильно радіти  падінням рейтингів «Слуги народу», адже на цих виборах вступають у гру якраз місцеві партії, що має як позитивний ефект, так  і небезпечні виклики.

«Тому що ставки на цих виборах вищі в умовах децентралізації, бюджети більші. Взагалі я побоююся більшої поляризації, особливо на сході і півдні», – констатував Олексій Гарань.

Можливо, ці вибори призведуть до відновлення партійного життя і  діяльності  партійної системи

Віктор Замятін, директор політико-правових програм Центру Разумкова, так само припускає, що після місцевих виборів у районних, обласних та місцевих радах можуть з’явитися несподівані коаліції політичних сил.

 «За результатами цих виборів, я думаю, що ми побачимо в ряді випадків дуже несподівані коаліції в обласних, районних, міських радах. Я не готовий зараз оцінювати, наскільки це матиме позитивний чи негативний ефект, я просто думаю, що, можливо, частково це призведе до відновлення партійного життя і, можливо, відновлення такої діяльності – так званої партійної системи, яка була фактично зруйнована виборами минулого року», –  вважає Віктор Замятін.

Окрім того, за його словами, «за результатами цих місцевих виборах ми зможемо оцінити, наскільки значною є загроза консервації й наростання впливу місцевих регіональних еліт, які створили власні «кишенькові» політичні сили, деякі з них старіші й значно впливовіші, ніж фактично всі національні партії, забрані в парламенті на цей день».

_________

Захід «ІСПИТ НА ДЕМОКРАТІЮ ТА ЗДОРОВИЙ ГЛУЗД. Стан громадської думки за місяць до місцевих виборів» проводиться Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст матеріалів заходу є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.

Відеозапис заходу.

Останні новини з категорії Події

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024