Коментарі
Перегляди: 1464
10 жовтня 2017

Обставина, за якої можлива миротворча місія, одна - політична воля російського керівництва

Реалізація миротворчої місії, яка зможе відновити територіальну цілісність України, залежить від політичної волі російської влади. Таку думку під час круглого столу, де експерти обговорили результати опитування щодо введення миротворців на окупований Донбас,  висловив заступник директора центру «Нова Європа» Сергій Солодкий.

«Обставина, за якої можлива миротворча місія, одна, - це політична воля російського керівництва - допустити чи не допустити миротворчу місію, яка справді може відновити територіальну цілісність України» - сказав він.

Разом з тим він пояснив, яка користь від миротворчої ініціативи України, якщо основної цілі - прийняття рішення Радою безпеки ООН про відправку миротворців - не вдається досягнути.

«Перше. Ця ініціатива виглядає легітимною, бажаною в очах більшості українців. Йдеться про 60 %, тобто можемо говорити про певну суспільну підтримку цієї мирної ініціативи української верхівки», - сказав він.

За його словами, миротворча ініціатива виглядає «навіть більш легітимною», ніж мінський процес.

«Мінські домовленості схвалюються лише приблизно 12 % українців. 12 % і 60 % - різниця суттєва» - додав Солодкий.

По-друге, зазначив експерт, така ініціатива відповідає очікуванням наших західних партнерів.

«Мені особисто доводилось досить часто чути прохання від колег - аналітиків Німеччини, Франції, які говорили, так, ми розуміємо, що наш арсенал щодо впливу на Росію доволі обмежений, робимо все можливе, але допомагайте нам принаймні виводити Росію на чисту воду, щоб Росія знімали свою маску миротворця і показувала своє справжнє обличчя» - зауважив він.

Фахівець навів приклад подібних кроків України у цьому напрямку, зокрема згода на створення міжнародного трибуналу щодо збитого боїнга.

«Реакція Росії яскраво демонструє навіть без розслідування, хто винний у цій трагедії, тому що Росія - єдина країна світу, яка блокувала цю ініціативу» - сказав Солодкий.

Крім того, він додав, що РФ виступає категорично проти постійної присутності спостерігачів на лінії державного кордону, незважаючи на те, що це зафіксовано у мінському протоколі від вересня 2014 року.

«Тобто такі ініціативи показують, хто агресор і, можливо, французьким чи німецьким політикам не треба це показувати. Але це треба демонструвати громадянам інших країн, де, на жаль, російська пропаганда досі працює» - підкреслив він.

Солодкий наголосив на тому, що миротворча ініціатива України є важливою, тому що «вона показує, що Україна хоче миру». Натомість, відмова Росії демонструє справжній характер політики Кремля.

Тому, за словами експерта, третя функція, яку виконує українська миротворча ініціатива, це викриття агресивного характеру Російської Федерації.

«Те, що Путін перехопив ініціативу України, спотворив її, не переконало наших партнерів на Заході, а показало лише, що Путін і надалі готовий спотворювати реальність, блефувати» - зазначив заст. директора центру «Нова Європа».

Солодкий також висловив думку про те, що російська влада не готова навіть на той формат миротворчої місії, яку сама запропонувала і в подальшому шукатиме додаткові умови, аби звести нанівець навіть цю ініціативу.

«Конфлікти, ініційовані Росією на пострадянському просторі, показують, які миротворці Росію найбільше влаштовують:  російські миротворці. Це, фактично, військова присутність Росії в тій чи іншій зоні конфлікту» - наголосив експерт.

Він зауважив, що у Молдові активізувалася політична еліта щодо реформи нинішньої так званої миротворчої місії у Придністров'ї, тобто заміни російських солдатів на миротворців ООН.

«Відповідні пропозиції від Молдови лунали вже на рівні Організації Об'єднаних Націй, і ми бачимо, що Росії доводиться викручуватись, маневрувати на двох напрямках, і українському, і молдовському» - підсумував експерт.

Оригінал: INTV

Останні новини з категорії Коментарі

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024

В перемогу вірять 83% опитаних українців, проте часові рамки зміщуються – Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував нещодавні результати опитування Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумк...
12 квітня 2024

Чи реально знайти і привезти в Україну 25 систем Patriot та чим їх прикрити – Тарас Жовтенко

Де взяти 25 систем Patriot, чи підійдуть їхні аналоги і як поява F-16 змусить росіян трансформувати свою тактику, прокоментував Тарас Жо...
9 квітня 2024