Опитування
Перегляди: 3150
9 жовтня 2017
Read this article in English

Миротворча місія на Донбасі: Чи бажана? Чи можлива? За яких умов? - опитування експертів

Опитування проведене 27-29 вересня 2017 року Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва за сприяння Громадської ради при МЗС. Загалом опитаний 21 експерт. Для порівняння наводяться дані загальнонаціонального дослідження «Громадська думка стосовно непідконтрольного Донбасу: що змінилось?, яке провели Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та соціологічна служба Центру Разумкова з 9 по 13 червня 2017 року.  Також наводяться дані загальнонаціонального дослідження громадської думки  населення України, яке провів Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з  Київським міжнародним інститутом соціології з 9 по 19 жовтня 2015 року, та дані дослідження Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва й соціологічної служби Центру Разумкова, проведеного з 11 по 16 травня 2016 року.

  • Експерти підтримують введення миротворчого контингенту на окуповані території Донецької та Луганської областей, однак більшість  вважає перспективу  розміщення миротворців з мандатом ООН  малореалістичним сценарієм.
  • Населення також підтримує ідею введення на Донбас міжнародного миротворчого контингенту і ця підтримка продовжує зростати. Тепер вона становить понад 60%, і лише п’ята частина населення виступає проти. Єдиним макрорегіоном, де кількість противників миротворців майже така сама, як і число прихильників, є Південь (38% – проти; 36% – за). Варто відзначити чималу частку респондентів, які не визначились стосовно цього питання – таких на сьогодні 19%, найбільше  – на Півдні (25%).
  • Найоптимальнішим для української сторони, на думку експертів, є участь у миротворчій операції представників Сполученого Королівства, Сполучених Штатів, а також Польщі та країн Балтії (передовсім Литви).
  • Експерти не змогли назвати конкретний перелік країн, приналежність миротворців до яких задовольнить як Росію, так і Україну. Серед названих варіантів дещо частіше згадувалась Німеччина.
  • Основними можливими наслідками миротворчої операції експерти передовсім називають безпекові: припинення військових дій, роззброєння бойовиків, вивід російсько-окупаційних військ, а також встановлення контролю над кордоном. Найбільш ймовірним політичним наслідком експерти називають посилення тиску на Україну в частині виконання політичних пунктів Мінських домовленостей.
  • Експерти радять в жодному разі не погоджуватись на вибори в ОРДЛО без певного перехідного періоду заради введення миротворців, а також на особливий статус ОРДЛО. В той же час, значна частина експертів вважає,  що такі компроміси, як амністія бойовиків та створення змішаних поліцейських сил в ОРДЛО за участю України, місцевих представників, представників сил ООН можна обговорювати і приймати до виконання за певних умов.
  • Саме введення миротворців ще не означатиме  розв’язання конфлікту, а результат залежатиме від складу цих сил та умов, за яких вони будуть розміщені – таку думку поділяють більше половини експертів.    

Останні новини з категорії Опитування

"Нова українська школа" в 5–6-х класах: виклики впровадження

Результати опитування близько 600 педагогів/-инь, які працюють із 5–6-ми класами НУШ, і двох хвиль глибинних інтервʼю, проведених ГО “Смарт...
15 березня 2024

Підсумки 2023 року: громадська думка українців

Загальнонаціональне опитування проведено з 8 по 15 грудня 2023 року
27 грудня 2023

Соціально-економічні проблеми, ставлення до влади, ідентичність: регіональний вимір загальнодержавних викликів на Сумщині та Чернігівщині

Опитування проведено з 11 по 21 вересня 2023 року у Сумській та Чернігівській областях
16 листопада 2023

Демократія, безпека та соціальне становище: думка респондентів в Одеській області у 2023 році

Звіт за результатами регіонального опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Центром політично...
9 листопада 2023