Петро Бурковський

Виконавчий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва

Коментарі
Перегляди: 1188
7 вересня 2023

Новому міністру оборони доведеться серйозно попрацювати з Конгресом США та Пентагоном – Петро Бурковський

Зміна міністра оборони України збіглася у часі з затвердженням  державного бюджету в Конгресі США та зміною міністра оборони Великої Британії. Чи матимуть ці події  вплив на військову  підтримку України і чи слушною є теза, що західна підтримка України не залежить від зміни конкретних посадових осіб в Україні? Про це телеканал «Прямий» поговорив із виконавчим директором Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва Петром Бурковським.

На думку аналітика, Україна переживає  складний період. Він пояснив, що нині у США триває  процес  затвердження  державного бюджету в Конгресі, зокрема  його оборонної частини,  де передбачені кошти й для України. Торік Пентагон  виділив на допомогу Збройним силам України 800 млн доларів. Були також окремі президентські програми, в межах яких було передано велику кількість зброї із  армійських запасів США. В усіх випадках, коли ведуться переговори щодо посилення безпеки України – чи то з Конгресом, чи то з Пентагоном,  ключову роль відіграють  Міністерство оборони України і Генеральний штаб ЗСУ, каже Петро Бурковський.

«Спілкування відбувається на рівні міністрів оборони  і  керівників Генерального штабу. Тому зміни в Міноборони – це завжди виклик для обох сторін.  Новому керівнику потрібно налагодити стосунки зі своїми колегами в США – з конгресменами і сенаторами – і переконати їх, що допомога Україні не повинна бути зменшена. А зараз у США розпочалася виборча кампанія, тривають дебати, і ми бачимо, як прихильники Трампа в Конгресі, в обох палатах, намагаються заблокувати допомогу Україні. Вони  відкрито вимагають, що проголосують за новий державний бюджет лише за умови, якщо серед інших їхніх вимог буде й вимога скоротити або припинити військову допомогу Україні. Тому новому міністру оборони доведеться досить серйозно попрацювати з Конгресом і Пентагоном», – заявив Петро Бурковський.

Він також зазначає, що не варто наводити паралелі між відставкою глави українського оборонного відомства та зміною міністра оборони у Великій Британії,  як це роблять у ЗМІ, мотивуючи, що їм обом доведеться вчитися вибудовувати нові зв’язки.

Відмінність полягає у тому, пояснює аналітик, що Велика Британія не веде війну проти набагато сильнішого суперника.

«Нас не можна порівнювати з Британією. У Британії  сучасний розвинений військово-промисловий комплекс, вони виробляють крилаті ракети, вони будують атомні підводні човни, ядерну зброю і  носії для неї,  вони будують власні літаки  і багато чого іншого  –  бронетехніку і весь набір боєприпасів. У нас такого немає, тому тут роль комунікації з високопосадовцями, з комерційними компаніями  є критично важливою. А головна проблема в тому,  що немає часу вчитися».

За ці  вісімнадцяти місяців війни Україна поступово переходить від радянських стандартів до західних зразків озброєння. Виробляти все це у великих кількостях неможливо,  і  тому країна  критично залежна від своїх західних союзників, насамперед від Сполучених Штатів. За таких умов заслуг попереднього міністра оборони буде замало, переконаний Петро Бурковський.

«Новий міністр оборони має бути гарним комунікатором і професіоналом, розумітися на внутрішньому і  міжнародному праві. Міністерство оборони – складне відомство,  є багато речей, які треба змінювати. Попередньому міністру не все вдалося, є багато проблем із майновим забезпеченням збройних сил. Є багато виробничих, управлінських процесів, які треба налагоджувати. І  якщо людина цього не знає, нам не уникнути помилок. А помилки на війні завжди дорого коштують, бо вимірюються людськими життями. Тому навіть якщо міністр не є фахівцем у всьому, він повинен підібрати команду  заступників, з яких хтось займався би закупівлями, хтось – майновим забезпеченням, хтось – медичним забезпеченням. І всі ці люди повинні бути чесними та непідкупними», – резюмував Петро Бурковський.

Останні новини з категорії Коментарі

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024