Коментарі
Перегляди: 1786
7 листопада 2016

Нова декларація як можливий варіант узгодити позицію Європейського Союзу із Нідерландами

Олексій  Гарань, професор політолгії НаУКМА, науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи"

Сторони розглядають як один із варіантів  ратифікації Нідерландами угоди про асоціацію України з Європейським Союзом за умови ухвалення додаткової декларації, в якій би  зазначалося, що ця асоціація не буде першим кроком до повноправного членства України в ЄС.

Науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи», професор політології НаУКМА Олексій Гарань в інтерв’ю на «Громадському радіо» зазначив, що така декларація може бути як  варіант  узгодження  позиції Європейського Cоюзу із Нідерландами щодо угоди про асоціацію України та Європейського Cоюзу.

Олексій Гарань: Всі країни Європейського Cоюзу, у тому числі Нідерланди, ратифікували угоду. Але Нідерланди не встигли передати ратифікаційні грамоти. І тут справді виникла колізія, бо був проведений консультативний референдум, внаслідок чого постало питання про перегляд Нідерландами цього процесу.

Євген Павлюковський: Як оцінюєте ідею створення такої додаткової угоди?

Олексій Гарань: Це не додаткова угода, це декларація. Якщо це буде у варіанті декларації, то це безболісне вирішення цієї проблеми. Відмінність у тому, що додаткова угода вимагає ратифікацію всіма країнами. Якщо декларація, то просто буде прийнята на рівні голів країн Європейського Cоюзу, на їхньому саміті, і залишатиметься у пакеті із діючою угодою про асоціацію.

Наталя Соколенко: Чи відомо,  яка реакція у Нідерландах на спробу європейської спільноти і України, і уряду Нідерландів вийти із такої непростої ситуації?

Олексій Гарань: Уряд Нідерландів міг би проігнорувати  цей консультативний референдум. Проблема у тому, що країна вступає у період передвиборної гонки. Насправді нідерландці мало переймаються цією угодою, і на референдум прийшло всього 30% населення. Тому я думаю, що їхній уряд хоче сказати своїм громадянам: ми дослухались до вашого голосу, ви висловлювали певні застереження, ми прийняли декларацію разом зі всіма країнами ЄС і зафіксували ті пункти, які ви хотіли.

Євген Павлюковський: То це такий певний компроміс?
Олексій Гарань: Це те саме, що й було в угоді, тільки до нього буде зроблено інший дипломатичний пакунок. Нідерландці насправді навіть толком і не знають, що є у цій угоді про асоціацію. Оскільки основні аргументи її противників полягали у тому, що Україна стане членом Європейського Cоюзу, який буде змушений надавати їй військову підтримку і так далі. Тобто, те, про що в угоді про асоціацію з ЄС не йдеться.  

Це такий символічний крок, який каже нідерландським скептикам та суспільству: ми врахували ваші побоювання, ми це зафіксували. Для нас найголовніше, щоб ця угода не була змінена. Ще раз наголошу, що якщо буде узгоджений саме такий шлях виходу із проблеми, яку самі нідерландці створили, то це буде найкраще для нас і не матиме якихось юридичних наслідків.

Євген Павлюковський: Що скажете про російське лобі в Нідерландах? Чи не можуть ці сили якось завадити цій новій декларації?

Олексій Гарань: Насамперед, референдум у Нідерландах виник внаслідок внутрішніх проблем. Тобто ми не маємо переоцінювати російський вплив. Але, безумовно, Кремль цим скористався, і був за кулісами цієї кампанії проти угоди про асоціацію з Україною. Якщо буде справді обрана форма декларації, то у Кремля не буде шансу вплинути на це, бо підписуватимуть цю декларацію на рівні голів країн.

Оригінал: Громадське радіо
https://hromadskeradio.org/programs/hromadska-hvylya/nova-deklaraciya-spryyatyme-ugodi-pro-asociaciyu-ukrayiny-z-yes

Останні новини з категорії Коментарі

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024