Тарас Жовтенко

Сфера наукових інтересів: гібридні загрози та стратегії, інформаційно-психологічні операції, протидія дезінформації, безпекова політика США, НАТО, ЄС, європейська та євроатлантична безпека, воєнна політика і стратегія, геополітика і міжнародна безпека.

Коментарі
Перегляди: 1200
12 липня 2023

НАТО усвідомлено робить кроки щодо наближення України до Альянсу, розуміючи, що це може бути подразником для РФ — Тарас Жовтенко

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що НАТО усвідомлено робить кроки щодо наближення України до Альянсу, розуміючи, що це може бути подразником для РФ. Україна побачила підтримку з боку всіх членів Альянсу щодо прийняття її до НАТО. Про це сьогодні, 12 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів експерт із міжнародної безпеки Фонду “Демократичні ініціативи” ім. Ілька Кучеріва Тарас Жовтенко.

“Єнс Столтенберг сказав, що НАТО усвідомлено робить кроки щодо наближення України до Альянсу, розуміючи, що це може бути подразником для РФ. Будь-яка точка зору з боку РФ абсолютно неприйнятна й абсолютно не братиметься до уваги. Не Росії вирішувати долю України в контексті приєднання або неприєднання до НАТО, і далеко не Росії вирішувати, як, коли й коштом кого НАТО буде розширюватися”, — пояснив він.

Фінальне рішення саміту НАТО у Вільнюсі (Литва) продемонструвало цілеспрямованість Альянсу прийняти Україну до складу, сказав експерт.

“Формулу, як відбуватиметься входження України в НАТО — це саме те, що ми побачили у фінальному рішенні саміту НАТО щодо України. Тобто практично, ми побачили максимальну підтримку всіх країн-членів НАТО одноголосно, так, як це і має бути насправді. І це бачення було закріплено в політичному рішенні, яке дає дорожню карту, що і як буде робитися для того, щоб Україна стала членом Альянсу”, — пояснив він.

Фінальне рішення Вільнюського саміту підтверджує те, що Україна буде прийнята до НАТО без плану дій щодо членства (ПДЧ) і за прискореною процедурою.

“Україні хотілося бачити в цьому політичному рішенні конкретні дати та обставини. Але насправді, воно сформульоване так, щоб країни-члени НАТО могли максимально швидко ухвалити рішення про те, що розпочинається процедура прискореного входження України до Альянсу без ПДЧ, тому що це проговорено і закріплено, знову ж таки, у фінальному рішенні Вільнюського саміту”, — сказав Жовтенко.

Він упевнений, що саме агресивна політика президента Російської Федерації Володимира Путіна тільки підтверджує ефективність НАТО як міжнародного блоку безпеки. Україна має стати членом Альянсу, щоб у майбутньому гарантувати власну безпеку.

“У практичній площині саме Володимир Путін і його агресивна політика унеможливили, щонайменше, входження Фінляндії та Швеції до Альянсу. І з кожним новим актом агресії, тепер уже проти України, нинішній російський режим підтверджує ефективність НАТО як міжнародного безпекового блоку. А також підтверджує те, що Україні необхідне членство в НАТО, щоб гарантувати безпеку власної території від подальшої агресії”, — констатував експерт.

Останні новини з категорії Коментарі

“Рамштайн” перейде під контроль НАТО: еволюцію формату допомоги Україні проаналізував Жовтенко

Робота Контактної групи з питань оборони України (формат “Рамштайн”) згодом перейде під координацію і контроль НАТО, вважає Тарас Жовтенко
1 травня 2024

Крим і Глобальний Південь: контекст нових викликів

О.Гарань та О.Ашур вважають, що через поняття колоніальної війни, якою є вторгнення Росії до України, ми можемо будувати спільні мости з кра...
1 травня 2024

Тарас Жовтенко назвав головну причину провалу російських ІПСО в Україні

Тарас Жовтенко вважає, що російські інформаційно-психологічні спецоперації проти України до цього часу не мають значного впливу на українськ...
29 квітня 2024

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024