Надання Україні статусу кандидата в ЄС - звернення

Події
Перегляди: 764
15 червня 2022

Звернення до депутатів Німецького Бундестагу, Національних Зборів Франції, Палати Представників Нідерландів, Палати Депутатів Італійського Парламенту, Національної Ради Австрійського Парламенту, Конгресу Депутатів Іспанії, Асамблеї Португальської Республіки, Грецького Парламенту, Національних Зборів Угорщини

Надання Україні статусу кандидата в ЄС

Київ, 20 травня 2022 року – Ми – представники громадянського суспільства, наукових та культурних спільнот в Україні та країнах ЄС – закликаємо Німецький Бундестаг, Національні Збори Франції, Палату Представників Нідерландів, Палату Депутатів Італійського Парламенту, Національну Раду Австрійського Парламенту, Конгрес Депутатів Іспанії, Асамблею Португальської Республіки, Грецький Парламент, Національні Збори Угорщини схвалити заявку України на отримання статусу кандидата в ЄС та проявити необхідну політичну волю та ентузіазм для реалізації цього статусу. Статус України як кандидата в ЄС може надати Україні величезні переваги: ​​по-перше, він надасть потужний стимул для українців зробити необхідні кроки для досягнення інтеграції; по-друге, це створить інституційну основу для післявоєнної відбудови української економіки. У той же час ЄС отримає кандидата, чиї повноваження були викувані в найскладнішому з горнилів, а саме війні, і перед обличчям того, що колись вважалося непереборними. Отримати такого кандидата означало б оновити весь проект ЄС. Важливо, що такий крок зараз буде проявом впевненості ЄС у тому, що Україна переможе у цій війні та значно посилить спроможність України до опору.

Слід зазначити, що наше звернення не ґрунтується на прийнятті бажаного за дійсне. Як незалежні українські експерти, які професійно контролюють виконання Україною Угоди про асоціацію з 2014 року, ми стали свідками значного прогресу, якого Україна досягла у наближенні свого національного законодавства до acquis ЄС за останні шість років. Україна була надійним та завзятим партнером, який інвестував значний інституційний та політичний капітал у реалізацію УА, включаючи:

  • Розвиток інституційної структури для координації реалізації процесу євроінтеграції. Це включає створення Урядового офісу з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України та призначення в профільних міністерствах заступників міністрів, спеціально відповідальних за європейську інтеграцію.
  • Створення спільноти експертів, юристів та державних службовців, які сприяли наближенню законодавства в рамках виконання Угоди про асоціацію.
  • Досягнення значних результатів у наближенні законодавства України до вимог ЄС. Україна розпочала та просунула процес зближення законодавства практично в усіх розділах Угоди про асоціацію. Ці розділи нагадують розділи процесу переговорів про вступ, що робить Україну більш просунутою, ніж багато колишніх кандидатів на початку процесу.
  • Застосування норм ЄС на практиці у таких секторах, як державні закупівлі, енергетика, трансплантологія та реформа ринкового нагляду.

Ми визнаємо, що потрібно зробити набагато більше: наближення законодавства ЄС є складним завданням для пострадянської країни, особливо якщо воно проводиться без чіткої політичіної мети та лідерства ЄС. Таким чином, надання Україні статусу кандидата в ЄС надішле сильний політичний сигнал українському суспільству, водночас запропонувавши Україні доступ до технічної допомоги та структурних фондів ЄС для впровадження комплексних реформ.

Очевидно, що українське суспільство поділяє європейські цінності – адже українці буквально ризикують своїм життям, щоб їх захистити. Україна протистоїть Росії саме тому, що цінує демократію і рішуче відкидає тиранію чи диктатуру. За даними Всесвітнього дослідження цінностей, проведеного в Україні у 2020 році, майже 80% українців дбають про те, щоб жити в демократичному суспільстві, і ця цифра зросла з 74,1% у 2011 році. Близько 90% українців підтримують вступ своєї країни до ЄС. Двічі українське суспільство виходило на вулиці, щоб захистити свої права та свободи – спочатку під час Помаранчевої революції 2004 року, а потім Революції Гідності 2013 року. Тепер воно твердо стоїть перед спробою Росії знищити його як націю і як демократію.

Історія свідчить, що Союз є мирним проектом – його було створено в 1951 році саме для того, щоб запобігти новій війні в Європі. Цей благородний ідеал – сприяння миру – закріплено в договорах ЄС. Ми знаємо, що членство України в ЄС має сильну політичну та суспільну підтримку. Відповідно до опитування Євробарометру, 66% громадян ЄС підтримують вступ України до ЄС. З цієї причини ми закликаємо депутатів Німецького Бундестагу, Національних Зборів Франції, Палати Представників Нідерландів, Палати Депутатів Італійського Парламенту, Національної Ради Австрійського Парламенту, Конгресу Депутатів Іспанії, Асамблеї Португальської Республіки, Грецького Парламенту, Національних Зборів Угорщини, як представників народу, продовжувати підтримувати цей ідеал, підтримуючи Україну у поданні заявки на отримання статусу кандидата в ЄС 23-24 червня 2022 року, коли Європейська Рада має проголосувати за кандидатуру України.

Це визначальний момент не лише для України, а й для ЄС. Це шанс для України нарешті повернутись до європейської родини. Але це також можливість для ЄС допомогти захистити кордон демократичного світу, де українці, жертвуючи своїм життям, довели свою гідність.

Список підписантів у файлі PDF.

Останні новини з категорії Події

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024