На Сумщині ветеранам дають помічників і забезпечують роботою

Аналітика
Перегляди: 553
31 березня 2024

Сергій Ханін,
журналіст, Суми

 

На третій рік повномасштабної війни для України стали звичним явищем люди у камуфляжі, багато хто – без кінцівок, з різноманітними ушкодженнями, ті, хто, як кажуть, своє вже відвоювали і  здобули статус ветерана. Кожен – зі своїми болями, тривогами, намаганнями після пережитого віднайти себе попереднього. А ось вести мову про буденність появи нових практик для соціалізації таких людей в нашій державі, на жаль, поки що не доводиться.   

Скажімо, якщо говорити про Сумську область, то  обласну комплексну програму підтримки ветеранів затвердили тут лише торік наприкінці грудня, і її відсутність голова обласної військової адміністрації Володимир Артюх називав «неприпустимою».  Документ розраховано на період 2024-2027 років, на його втілення виділено майже 2 мільярди гривень.

Наскільки це велика сума і чи вистачить її для задоволення хоча б  мінімальних потреб ветеранської спільноти, сьогодні сказати складно. Адже наразі не існує точної цифри, скільки осіб потребує тієї чи іншої допомоги. До 24 лютого 2022 року на обліку в органах соціального захисту населення Сумської області  перебувало 14607 учасників бойових дій з числа Захисників і Захисниць України.

Відтоді з міркувань безпеки доступ до реєстру ветеранів було закрито. З квітня 2023 року  за результатами самостійного відвідування та опитування, проведеного  працівниками соцзахисту Сумщини, територіальні громади області взяли на облік 385 військовослужбовців, звільнених з військової служби. Встановлено також 245 членів сімей 203 безвісти зниклих військовослужбовців.

Зрозуміло, це далеко не точні цифри, але навіть вони свідчать про наявність у регіоні величезної кількості осіб, яких потрібно інтегрувати в позавійськове життя, і що далі, то більше і більше їх ставатиме.

Психологи – помічники

І коли ми говоримо про соціалізацію ветеранів, то, насамперед, йдеться про медичну і психологічну допомогу цим людям. Якщо з першою на Сумщині більш-менш гаразд, то з психологічною реабілітацією не все так просто. Адже  її мають надавати фахівці своєї справи, після спілкування з якими ветерани змогли б покращити психологічне самопочуття.  Але саме з такими на Сумщині є проблеми.

За інформацією департаменту з питань соціальної політики, ветеранів та реінтеграції Сумської ОВА,  в той час, як у 43 територіальних громадах області запровадили 48 посад практичних психологів, сьогодні заповнені  лише 23 з них.

Тому, щоб не залишати ветеранів наодинці зі своїми проблемами, Сумщина разом з 8 іншими областями України  вирішила долучитися до пілотного проєкту запровадження у територіальних громадах інституту (сервісу) помічника ветерана як складової системи переходу від військової служби до цивільного життя, який стартував 1 липня 2023 року.

Йдеться про створення фактично нового сервісу для ветеранів та членів їхніх сімей – допомогу штатних працівників зі спеціальною підготовкою, яких називають помічниками ветеранів.

Перші 9 фахівців цього ще неосвоєного напряму роботи на Сумщині отримали сертифікати наприкінці грудня. Кандидати у помічники ветерана на початковому етапі пройшли тестування через додаток «еВетеран» та співбесіду, а після цього вони опанували відповідний курс навчання у Центрі ветеранського розвитку, який відкрито на базі Сумського держуніверситету.

Проте, оскільки ця справа нова, з її втіленням у життя є проблеми.

«Поки що не вистачає законодавчої бази, фінансування і ці питання необхідно швидко залагодити… Бо 9 помічників ветерана пройшли навчання і їх потрібно швидше зараз влаштувати. Проєкт діє за принципом «Рівний – рівному». І помічники ветерана з числа ветеранської спільноти. І мені дуже хотілося б, щоб ця повага і увага була виражена й матеріально. Ми дали слово як держава і воно має бути дотримано», – сказала  під час робочої поїздки на Сумщину наприкінці січня віце-прем’єр-міністр України Ірина Верещук.

Ветерани йдуть у «Бізнес-школу»

Ще одним способом підтримати ветеранів стала реалізація на Сумщині іншого проєкту – з професійної реінтеграції ветеранів, розробленого обласною військовою адміністрацією спільно з місцевим національним аграрним університетом та Державною службою зайнятості. В його межах  учасники бойових дій, особи з інвалідністю, члени їхніх сімей, члени родин військовослужбовців і члени родин загиблих військовослужбовців можуть здобути освіту в СНАУ, де створено «Бізнес-школу». Тут можна безкоштовно отримати знання за чотирма програмами: «Підприємництво та бізнес-планування», «Діджитал-маркетинг, інтернет-маркетинг, СММ-маркетинг, створення інтернет-магазину», «Управління проєктами та підготовка грантових тематик» та  «Фінансова грамотність».

У «Бізнес-школі» можна  пройти як короткотермінові курси, так і навчання на одній із магістерських програм вишу.

Фото: сторінака Facebook Сумської обласної військової адміністрації

«Працюємо над тим, щоб наші військові, які втратили здоров’я, захищаючи країну, мали можливості для самореалізації – опанували нову професію, пройшли перекваліфікацію. Надзвичайно важливо, щоби навчання відбувалось офлайн, адже живе спілкування– важливий чинник соціалізації ветеранів», – наголосив під час відвідин «Бізнес-школи»  Володимир Артюх.

Фото: сторінака Facebook Сумської обласної військової адміністрації

Працевлаштуванню ветеранів сприяє і обласна служба зайнятості.

Однією з її соціально активних програм наразі є надання ветеранам грантів на відкриття власної справи. Ця програма дає можливість отримати кошти у розмірі від 250 тисяч  до 1 мільйона гривень. Особа, що бажає відкрити або розширити свій бізнес, має написати та подати бізнес-план. При цьому, програма поширюється не лише на ветеранів, а й на членів їхніх сімей.

Незалежно від того, чи є ветерани клієнтами служби, чи ні, вони мають право на перенавчання і отримання нової професії безкоштовно. Державна служба зайнятості також компенсує витрати на проїзд до місця навчання і в зворотному напрямку (якщо людина обирає ЦПТО за межами області), проживання у гуртожитку.

Ще одним механізмом у професійній адаптації ветеранів є отримання ваучера для навчання за затвердженим переліком професій і спеціальностей. Максимальна сума ваучера становить 26 840 гривень.

Ветерани Сумщини можуть розраховувати також на міжнародну допомогу. А саме – від програми ПРООН, яка цього року береться реалізувати в громадах Сумщини свій  проєкт з підтримки ветеранів. Загальний бюджет програми – 1,6 млн доларів США, що покривається коштом донора – Уряду Нідерландів.

Проєкт зосереджений на підтримці ветеранів, членів їхніх сімей та ветеранської спільноти, в тому числі, через громаду і громадянське суспільство. Тому низку грантів передбачено спрямувати на допомогу ветеранам, а частину – безпосередньо в громади для організації такої допомоги.

Оскільки компонент міжнародної підтримки має тісно корелюватися із державницькою позицією та нагальними потребами суспільства, цей проєкт  передбачає  роль і місце згаданих вище помічників ветеранів, через яких наразі держава має забезпечувати  комплексну підтримку захисників, що повертаються до цивільного життя.

Найближчим часом Сумська ОВА та ПРООН мають визначитися із переліком 6 громад, де розпочнеться втілення окреслених намірів у життя.

Висновки і перспективи

Тут визначено лише частину  проблем ветеранів і способів, якими їх можна розв’язати. Хоча, знову ж таки, перших набагато більше, ніж других. Третій рік повномасштабної війни дається взнаки. Ветерани та їхні сім’ї, рідні й близькі загиблих – під ці категорії підпадає вже значна кількість українців. Біль втрати, спогади та інші прояви посттравматичного стану заважають воїнам  відчувати життя на повну. Складний емоційний досвід потребує часу на осмислення й прийняття, а повернення до цивільного життя – значної підтримки рідних та суспільства. Тому процес має бути контрольованим, потрібно створити умови, щоб полегшити соціальну адаптацію ветеранів, допомогти їм знайти себе у мирному житті. Зрештою, від того, наскільки ветерани  відчуватимуть себе повноцінними  членами суспільства, багато в чому залежить наша майбутня соціальна стабільність.

Останні новини з категорії Аналітика

Бізнес Чернігівщини через два роки після звільнення: проблеми і перспективи

Про стан бізнесу у Чернігівській області за два роки після від звільнення регіону від російських окупантів - у статті Миколи Кірєєва та Лари...
27 червня 2024

Нова політична епоха в ПАР: чи стане вона проукраїнською?

Про новий політичний розклад у ПАР, позиції основних партій та чи зміниться позиція ПАР щодо України - аналізує Дзвінка Качур
25 червня 2024

Молдова напередодні президентських виборів: ключові актори та точки суспільного напруження

Аналітичний огляд передвиборчої ситуації у Республіці Молдова - у статті Маріанни Присяжнюк
13 червня 2024

«Зелені» мегавати. Як компенсувати збитки від пошкодження української енергосистеми

Про розвиток зеленої енергетики, зокрема на Сумщині, в умовах війни - у статті Сергія Ханіна
4 червня 2024