На Сумщині ветеранам дають помічників і забезпечують роботою

Аналітика
Перегляди: 474
31 березня 2024

Сергій Ханін,
журналіст, Сум

 

На третій рік повномасштабної війни для України стали звичним явищем люди у камуфляжі, багато хто – без кінцівок, з різноманітними ушкодженнями, ті, хто, як кажуть, своє вже відвоювали і  здобули статус ветерана. Кожен – зі своїми болями, тривогами, намаганнями після пережитого віднайти себе попереднього. А ось вести мову про буденність появи нових практик для соціалізації таких людей в нашій державі, на жаль, поки що не доводиться.   

Скажімо, якщо говорити про Сумську область, то  обласну комплексну програму підтримки ветеранів затвердили тут лише торік наприкінці грудня, і її відсутність голова обласної військової адміністрації Володимир Артюх називав «неприпустимою».  Документ розраховано на період 2024-2027 років, на його втілення виділено майже 2 мільярди гривень.

Наскільки це велика сума і чи вистачить її для задоволення хоча б  мінімальних потреб ветеранської спільноти, сьогодні сказати складно. Адже наразі не існує точної цифри, скільки осіб потребує тієї чи іншої допомоги. До 24 лютого 2022 року на обліку в органах соціального захисту населення Сумської області  перебувало 14607 учасників бойових дій з числа Захисників і Захисниць України.

Відтоді з міркувань безпеки доступ до реєстру ветеранів було закрито. З квітня 2023 року  за результатами самостійного відвідування та опитування, проведеного  працівниками соцзахисту Сумщини, територіальні громади області взяли на облік 385 військовослужбовців, звільнених з військової служби. Встановлено також 245 членів сімей 203 безвісти зниклих військовослужбовців.

Зрозуміло, це далеко не точні цифри, але навіть вони свідчать про наявність у регіоні величезної кількості осіб, яких потрібно інтегрувати в позавійськове життя, і що далі, то більше і більше їх ставатиме.

Психологи – помічники

І коли ми говоримо про соціалізацію ветеранів, то, насамперед, йдеться про медичну і психологічну допомогу цим людям. Якщо з першою на Сумщині більш-менш гаразд, то з психологічною реабілітацією не все так просто. Адже  її мають надавати фахівці своєї справи, після спілкування з якими ветерани змогли б покращити психологічне самопочуття.  Але саме з такими на Сумщині є проблеми.

За інформацією департаменту з питань соціальної політики, ветеранів та реінтеграції Сумської ОВА,  в той час, як у 43 територіальних громадах області запровадили 48 посад практичних психологів, сьогодні заповнені  лише 23 з них.

Тому, щоб не залишати ветеранів наодинці зі своїми проблемами, Сумщина разом з 8 іншими областями України  вирішила долучитися до пілотного проєкту запровадження у територіальних громадах інституту (сервісу) помічника ветерана як складової системи переходу від військової служби до цивільного життя, який стартував 1 липня 2023 року.

Йдеться про створення фактично нового сервісу для ветеранів та членів їхніх сімей – допомогу штатних працівників зі спеціальною підготовкою, яких називають помічниками ветеранів.

Перші 9 фахівців цього ще неосвоєного напряму роботи на Сумщині отримали сертифікати наприкінці грудня. Кандидати у помічники ветерана на початковому етапі пройшли тестування через додаток «еВетеран» та співбесіду, а після цього вони опанували відповідний курс навчання у Центрі ветеранського розвитку, який відкрито на базі Сумського держуніверситету.

Проте, оскільки ця справа нова, з її втіленням у життя є проблеми.

«Поки що не вистачає законодавчої бази, фінансування і ці питання необхідно швидко залагодити… Бо 9 помічників ветерана пройшли навчання і їх потрібно швидше зараз влаштувати. Проєкт діє за принципом «Рівний – рівному». І помічники ветерана з числа ветеранської спільноти. І мені дуже хотілося б, щоб ця повага і увага була виражена й матеріально. Ми дали слово як держава і воно має бути дотримано», – сказала  під час робочої поїздки на Сумщину наприкінці січня віце-прем’єр-міністр України Ірина Верещук.

Ветерани йдуть у «Бізнес-школу»

Ще одним способом підтримати ветеранів стала реалізація на Сумщині іншого проєкту – з професійної реінтеграції ветеранів, розробленого обласною військовою адміністрацією спільно з місцевим національним аграрним університетом та Державною службою зайнятості. В його межах  учасники бойових дій, особи з інвалідністю, члени їхніх сімей, члени родин військовослужбовців і члени родин загиблих військовослужбовців можуть здобути освіту в СНАУ, де створено «Бізнес-школу». Тут можна безкоштовно отримати знання за чотирма програмами: «Підприємництво та бізнес-планування», «Діджитал-маркетинг, інтернет-маркетинг, СММ-маркетинг, створення інтернет-магазину», «Управління проєктами та підготовка грантових тематик» та  «Фінансова грамотність».

У «Бізнес-школі» можна  пройти як короткотермінові курси, так і навчання на одній із магістерських програм вишу.

Фото: сторінака Facebook Сумської обласної військової адміністрації

«Працюємо над тим, щоб наші військові, які втратили здоров’я, захищаючи країну, мали можливості для самореалізації – опанували нову професію, пройшли перекваліфікацію. Надзвичайно важливо, щоби навчання відбувалось офлайн, адже живе спілкування– важливий чинник соціалізації ветеранів», – наголосив під час відвідин «Бізнес-школи»  Володимир Артюх.

Фото: сторінака Facebook Сумської обласної військової адміністрації

Працевлаштуванню ветеранів сприяє і обласна служба зайнятості.

Однією з її соціально активних програм наразі є надання ветеранам грантів на відкриття власної справи. Ця програма дає можливість отримати кошти у розмірі від 250 тисяч  до 1 мільйона гривень. Особа, що бажає відкрити або розширити свій бізнес, має написати та подати бізнес-план. При цьому, програма поширюється не лише на ветеранів, а й на членів їхніх сімей.

Незалежно від того, чи є ветерани клієнтами служби, чи ні, вони мають право на перенавчання і отримання нової професії безкоштовно. Державна служба зайнятості також компенсує витрати на проїзд до місця навчання і в зворотному напрямку (якщо людина обирає ЦПТО за межами області), проживання у гуртожитку.

Ще одним механізмом у професійній адаптації ветеранів є отримання ваучера для навчання за затвердженим переліком професій і спеціальностей. Максимальна сума ваучера становить 26 840 гривень.

Ветерани Сумщини можуть розраховувати також на міжнародну допомогу. А саме – від програми ПРООН, яка цього року береться реалізувати в громадах Сумщини свій  проєкт з підтримки ветеранів. Загальний бюджет програми – 1,6 млн доларів США, що покривається коштом донора – Уряду Нідерландів.

Проєкт зосереджений на підтримці ветеранів, членів їхніх сімей та ветеранської спільноти, в тому числі, через громаду і громадянське суспільство. Тому низку грантів передбачено спрямувати на допомогу ветеранам, а частину – безпосередньо в громади для організації такої допомоги.

Оскільки компонент міжнародної підтримки має тісно корелюватися із державницькою позицією та нагальними потребами суспільства, цей проєкт  передбачає  роль і місце згаданих вище помічників ветеранів, через яких наразі держава має забезпечувати  комплексну підтримку захисників, що повертаються до цивільного життя.

Найближчим часом Сумська ОВА та ПРООН мають визначитися із переліком 6 громад, де розпочнеться втілення окреслених намірів у життя.

Висновки і перспективи

Тут визначено лише частину  проблем ветеранів і способів, якими їх можна розв’язати. Хоча, знову ж таки, перших набагато більше, ніж других. Третій рік повномасштабної війни дається взнаки. Ветерани та їхні сім’ї, рідні й близькі загиблих – під ці категорії підпадає вже значна кількість українців. Біль втрати, спогади та інші прояви посттравматичного стану заважають воїнам  відчувати життя на повну. Складний емоційний досвід потребує часу на осмислення й прийняття, а повернення до цивільного життя – значної підтримки рідних та суспільства. Тому процес має бути контрольованим, потрібно створити умови, щоб полегшити соціальну адаптацію ветеранів, допомогти їм знайти себе у мирному житті. Зрештою, від того, наскільки ветерани  відчуватимуть себе повноцінними  членами суспільства, багато в чому залежить наша майбутня соціальна стабільність.

Останні новини з категорії Аналітика

Національна безпека і оборона: головні події, процеси, тенденції (січень – березень 2024 рік)

Ситуацію, в якій опинилася Україна у першому кварталі 2024 р., можна охарактеризувати як «ідеальний шторм» - загострення несприятливих зовн...
30 квітня 2024

Евакуація з прикордонних сіл Чернігівщини: хто їде, куди і чому більшість залишається

Про тенденції евакуації з прикордонних територій Чернігівської області - у статті Миколи Кірєєва у співавторстві з Юрієм Горбанем
29 квітня 2024

Григорій Стариков: «Наш спадок робить нас такими, якими ми є, але від нас залежить, якими ми станемо»

Директор АРР Сумській області Григорій Стариков розповів про те, як окрім визначених законодавством повноважень, його відомство здійснює роб...
29 квітня 2024

Харківський художній музей: важкий шлях відновлення

Про те, як колектив Харківського художнього музею веде відчайдушну боротьбу за його відновлення – у фоторепортажі Сергія Бобка
26 квітня 2024