Аналітика
Перегляди: 399
26 березня 2024

На Сумщині кошти на відновлення залучають у міжнародних структур

Сергій Ханін,  журналіст,
у співавторстві  з Юрієм Горбанем

 Як і решта українських регіонів, Сумщина сьогодні гостро потребує коштів і на безпековий напрямок, і на відновлення зруйнованої ворогом інфраструктури. Великі надії щодо цього місцева влада покладає на закордонних донорів. Так, у стратегії відновлення та розвитку економіки Сумської області на 2022-2024 роки, яку ухвалили ще до початку повномасштабної війни, а торік зі зрозумілих причин відкоригували, значна частка фінансування цієї роботи припадає саме на міжнародну допомогу. І вона потроху області надається, хоча й повільнішими темпами, ніж хотілося б.

Наприклад, у 2023 році міжнародні партнери надали понад 720 млн грн допомоги на відновлення та розвиток громад Сумської області (https://www.ukrinform.ua/rubric-vidbudova/3833886-torik-miznarodni-partneri-nadali-ponad-720-miljoniv-dla-vidnovlenna-sumsini.html). Вона була спрямована на екстрене гуманітарне реагування, грошові виплати, видачу продуктових наборів, задоволення потреб прикордонних громад у відновленні пошкодженого ворогом житла, допомогу ВПО, їхній правовий та юридичний захист, соціальну та психологічну допомогу тощо.

Одним з прикладів  такого сприяння є  зведення на території Тростянецької міської лікарні нової модульної поліклініки замість зруйнованого ворогом структурного підрозділу медичного закладу.

Її побудували  і ввели в експлуатацію наприкінці листопада 2023 року в межах реалізації проєкту «Програма ЄС Міцні регіони — Спеціальна програма підтримки України», що співфінансується Європейським Союзом  та Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (ВМZ) та виконується GIZ Ukraine.

«Площа модульного закладу – 450 квадратних метрів. Роботи тривали 8 місяців, а їхня вартість сягнула одного мільйона євро. За договором з донором, який будував модульну лікарню та закуповував для неї обладнання, медики мають відпрацювати в ній щонайменше три роки. Але вони кажуть, що готові й довше, якщо приміщення дозволить, адже це все ж тимчасова споруда», – розповідає заступник міського голови Тростянця  Максим Синявін.

За його словами,  будівля  має автономне теплопостачання та підключена до систем водопостачання та водовідведення. Електроживлення  забезпечуватимуть сонячні електростанції, облаштовані на даху лікарні.

В кожному кабінеті, згідно з останніми вимогами МОЗ,  встановлено кондиціонери,  а також рекуператори та іонізатори повітря, що значно покращить мікроклімат як для медиків, так і пацієнтів.

Головний лікар Тростянецької міської лікарні Анатолій Плахтиря розповів, що на сьогодні у модульній поліклініці пацієнтів приймає 11 лікарів за 9 спеціальностями. Тут також є кабінет профілактичних медичних оглядів та маніпуляційний кабінет.


«У модульній поліклініці зручніші й самі кабінети лікарів. Кожен з них  оснащений моніторами пацієнта, де вимірюється тиск, пульс, сатурація. Проєктанти подбали й про побутові приміщення для розміщення документації та  інвентарю. Згідно з проєктом, разом з поліклінікою лікарів забезпечили  також великою кількістю сучасного обладнання. До прикладу, кабінет функціональної діагностики отримав апарати ЕКГ, нейроміографії, електроенцефалограф та бігову доріжку для діагностики серцево-судинних захворювань. Для кабінету отоларинголога отримали аудіометр та синускоп, а офтальмолог — автоматичний цифровий фороптер для підбору лінз і контактної корекції»,– хвалиться А. Плахтиря.

До модульної поліклініки проклали асфальтований під’їзд, будівлю обладнали пандусом для маломобільних пацієнтів. Окрім двох звичайних санітарних кімнат для персоналу та пацієнтів, тут обладнали окрему санітарну кімнату для людей на колісних кріслах.

Від гуманітарки – до проєктів економічної стійкості

Хоча, коли йдеться про понад 720 мільйонів гривень міжнародної допомоги, перший заступник начальника Сумської обласної військової адміністрації Тарас Савченко зазначає, що це, можливо, не повний обсяг отриманої регіоном фінансової підтримки.

«Насправді ж ми знаємо не про всю допомогу, яка надходила в громади, і не всю можливо вирахувати в коштах. Тому, думаємо, що ця сума десь сягає 1 мільярда гривень», заявив Тарас Савченко під час  засідання членів Регіонального офісу міжнародного співробітництва.

Саме на діяльність згаданого офісу, а також створеної у його складі Ради партнерів відновлення та розвитку Сумської області, установче засідання якої відбулося 16 лютого 2024 року, керівництво регіону  покладає великі надії у подальшій роботі із закордонними партнерами. Мета – акумулювати зусилля влади, міжнародних донорів та бізнесу для підтримки і розвитку області, забезпечити ефективну координацію дій та інформаційну взаємодію.

«Засідання зібрало партнерів з 11 міжнародних організацій. Захід було проведено за активної підтримки Офісу Президента України та Офісу Координаторки системи ООН в Україні. З нашими партнерами ми говорили про підтримку Сумської області, про те, як зробити цю підтримку більш серйозною, масштабною, скоординованою та більш ефективною для наших громад», – розповів Тарас Савченко.

Обласна влада сподівається, що в 2024 році міжнародна підтримка Сумщини буде більш прозорою та ефективною. І, що важливо, надаватиметься вона в рамках  стратегії поступового переходу від гуманітарної допомоги до участі в проектах відновлення економічної стійкості регіону. При цьому  декларується обмін інформацією між громадами, обласною військовою адміністрацією та міжнародними донорами.

«Нашим міжнародним партнерам ми надаватимемо інформаційний щомісячний дайджест, в якому коротко буде розміщена актуальна інформація про Сумщину – від безпекової ситуації, до актуальних потреб регіону та новин із життя області. А від них очікуємо щоквартальних звітів, планів та пропозицій щодо подальшої співпраці. Крім того, зараз створюється цифровий веб-портал, який допоможе через єдину цифрову платформу показувати потреби всіх громад та відстежувати проєкти, які міжнародні партнери реалізують у громадах», – наголосив перший заступник начальника Сумської ОВА.

Підтримка ветеранів і запобігання міграції

Сподівання області на закордонні гроші небезпідставні. Зокрема, вона має надію  отримати 2024 року 4,6 мільйона доларів США від Фонду відновлення українських громад на підтримку вразливих громад регіону  у сферах сільського господарства та економічної стійкості жителів. Згаданий фонд є фінансовим інструментом, започаткованим в Україні ООН спільно з Мінвідновлення.  Він забезпечуватиме інвестиції на рівні громад у відбудову житла, енергетичної та соціальної інфраструктури, гуманітарне розмінування, а також розвиток місцевої економіки та створення робочих місць. Ця діяльність поєднуватиметься із заходами, спрямованими на посилення спроможності місцевих органів влади в наданні необхідних послуг населенню та мобілізації громад.

Цього року ПРООН також планує реалізувати в громадах Сумщини проєкт з підтримки ветеранів. Загальний бюджет програми – 1,6 млн доларів США, що покривається коштом донора – Уряду Нідерландів.

Проєкт сконцентрований на підтримці ветеранів, членів їхніх родин та ветеранської спільноти, в тому числі, через громаду і громадянське суспільство. Тому низку грантів передбачено спрямувати на допомогу ветеранам, а частину – безпосередньо в гомади для організації такої допомоги.

Оскільки компонент міжнародної підтримки має тісно корелюватися із державницькою позицією та нагальними потребами суспільства, цей проєкт  передбачає  роль і місце помічників ветеранів, через яких наразі держава забезпечує комплексну підтримку захисників, що повертаються до цивільного життя.

Найближчим часом Сумська ОВА та ПРООН мають визначитися із переліком 6 громад, де розпочнеться втілення окреслених намірів у життя.

Інший новий проєкт міжнародної допомоги Сумщині  реалізовується спільно з Міжнародною організацією з питань міграції. Як зазначається на сайті Департаменту міжнародного співробітництва та економічного розвитку Сумської ОВА його концепція передбачає створення довгострокової основи для покращення гуманітарної ситуації та запобігання вимушеній міграції; надання підтримки для активізації економічної діяльності домогосподарств; зменшення залежності від гуманітарної та державної допомоги; надання допомоги українським домогосподарствам у сільській місцевості, які постраждали від військового конфлікту.

З цією метою домогосподарствам, які постраждали внаслідок бойових дій, будуть надані гранти (безповоротна фінансова допомога) у розмірі, еквівалентному 800 дол. США. Ці гранти отримають 400 реципієнтів.

Кошти будуть спрямовані на відновлення особистих селянських господарств, які займаються сільськогосподарською діяльністю.

Гроші – за «пілотами»

Наведені вище приклади засвідчують бажання обласної влади не тільки продовжити налагоджену співпрацю з міжнародними партнерами,  а й започаткувати в 2024 році нові проєкти, в тому числі як пілотний регіон. Зокрема, йдеться про зведення модульного житла для переселенців, ремонт пошкоджених будинків, допомогу будматеріалами та послугами у відновленні об’єктів соціальної інфраструктури тощо.

Крім того, міжнародні організації разом із керівництвом ОВА визначили низку гуманітарних потреб області на 2024 рік, на розв’язання яких кошти спрямовуватимуть у першу чергу. До цього переліку входять:  допомога у відновленні об'єктів соціальної інфраструктури; підтримка ВПО та місць їхнього тимчасового проживання; забезпечення населення прикордонних громад продуктовими наборами; підтримка дитячих будинків сімейного типу; забезпечення населення прикордонних громад твердим паливом на опалювальний сезон 2024/2025; підтримка соціально вразливого населення грошовою допомогою; потреба у наданні психологічної допомоги населенню; підтримка підприємництва у відновленні та розвитку бізнесу.

Великі надії на залучення іноземних коштів область покладає на вищезгадану Стратегію відновлення та розвитку Сумської області, версія 2.0.

«Документ передбачає 57 технічних завдань, згрупованих за 5-ма напрямками: безпековий регіон, промисловий комплекс, аграрний сектор, міський потенціал, економічні новації. Він надзвичайно важливий для активізації співпраці з міжнародними партнерами. Адже завдяки Стратегії іноземні донори розуміють, якою є Сумщина, куди область рухається і де потрібна їхня підтримка», – пояснив значення цього стратегічного для області документу Тарас Савченко.

 Висновки і перспективи

Наразі одним із головних завдань є напрацювання проєктів, які міжнародні інституції визнають гідними для фінансування. З огляду на це, перш ніж претендувати на допомогу, варто враховувати безпековий аспект, адже європейські партнери навряд чи визнають за доцільне давати сьогодні гроші на те, що завтра  може бути зруйноване у прикордонній області  одним ракетним ударом.  Показовим прикладом цього є Тростянець, який постраждав від російських окупантів і увійшов до переліку 6 українських міст, які мають бути відбудовані за допомогою країн-друзів   за принципом build back better – «Будувати краще, ніж було». Повноцінні роботи за цим проєктом досі не розпочалися, і на це, певно, є причини. Адже по Тростянцю продовжує «прилітати», як це було нещодавно, коли  внаслідок обстрілу значних пошкоджень зазнав місцевий комунальний заклад. Водночас міжнародна допомога має бути спрямована на першочергові потреби людей. З огляду на декларації іноземних партнерів Сум, проблем із цим не повинно виникнути.

Ми створили цей матеріал як учасник Мережі «Вікно Відновлення». Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win.

 

Останні новини з категорії Аналітика

Харківський художній музей: важкий шлях відновлення

Про те, як колектив Харківського художнього музею веде відчайдушну боротьбу за його відновлення – у фоторепортажі Сергія Бобка
26 квітня 2024

Зерновий коридор — дорога життя

Попри ворожі обстріли, Україна продовжує відновлювати знищені об’єкти й шукати можливості експорту своєї продукції на світові ринки. Марку "...
24 квітня 2024

Огляд основних інформаційних загроз для України (січень-березень 2024 року)

Аналіз наративів російської пропаганди в українському інформаційному просторі впродовж першого кварталу 2024 року
23 квітня 2024

Світовий досвід залучення іноземної робочої сили. Як ним може скористатися Україна

Про те, як залучити іноземців до відбудови повоєнної України та який досвід інших країн варто врахувати українській владі, аналізують Ларис...
21 квітня 2024