Петро Бурковський

Виконавчий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва

Коментарі
Перегляди: 564
22 червня 2023

Кремль готує країну до довгої війни – Петро Бурковський

Путін втомився грати в акторську гру, але ситуація змушує  його брехати далі. А що мозок вже важко справляється з цією брехнею,   то пропагандисти Кремля готують  йому меседжі, які хоч і  звучать  для нашого вуха доволі  абсурдно, проте ставлять перед собою іншу мету –  дійти саме  до російської аудиторії, причому до різних її груп. Так виконавчий директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Петро Бурковський прокоментував в інтерв’ю Радіо NV невиразні заяви Путіна, які він озвучив  на зустрічі із так званими російськими  воєнкорами та z-пропагандистами.

За його словами,  меседж Путіна про те, що війна виявила багато «паркетних генералів» і, навпаки,  висунула вперед невійськових людей, які можуть досягати результатів,  чітко повторює в  м’якій формі те,  про що говорить Євгеній Пригожин, який теж критикує  Міноборони та генералів.

«Політтехнологи  з Кремля намагаються вбити одним пострілом двох зайців – і  похвалити Пригожина, тобто апелювати до тієї групи, яка орієнтується на Пригожина. А з  іншого боку, розповісти  про успіхи російської армії, яка з 4 червня знищила цілу танкову бригаду ЗСУ, а отже, армія теж гарно воює і  Шойгу та Герасимова звільняти не будуть. Цей меседж звернений вже до тих людей, які рівняються на генералів. Тобто і вашим, і нашим. Все це робиться з  метою, щоб  показати, що його (Путіна – ред.) рішення почати  війну було правильне,  і  що так  буде й надалі».

Петро Бурковський зазначив, що такі звернення до різних аудиторій свідчать про те, що  Кремль готує країну до довгої війни і  шукає  підходи, яким чином росіян переконати в тому, що тепер війна триватиме вічно,  а з іншого боку – як їх не  налякати. Тому й закидаються тези, що не буде додаткової мобілізації, що на території України буде створена  «санітарна зона», з якої ніхто не зможе  обстрілювати  прикордонні території Росії, що всім росіянам будуть компенсації за зруйноване житло тощо.  

«Тобто кожній аудиторії він якісь меседжі закинув, а насправді  залишається об'єктивна реальність –  нічого в Кремлі не міняється», – акцентував аналітик.

Адже справді  проблемні питання  на зустрічі  не обговорювалися. Не йшлося ні про те, що Росія втратила ініціативу у війні,  ні про те, що робити в разі, якщо український контрнаступ  розвиватиметься  у позитивному для України ключі, ні про те, що забезпечення армії шкутильгає і  що  на фронті все частіше з'являються відомості про так звані загороджувальні загони, які розстрілюють своїх.

«Це була вистава приховати реальні проблеми і нав'язати суспільству свій порядок денний –  що війна іде успішно, а оскільки вона іде успішно, ми будемо її продовжувати на невизначений строк», – каже Петро Бурковський.

А що стосується Пригожина та Міноборони, то це, на думку політолога,   схоже на штучне створення ілюзії вибору –  мовляв, вам не подобається служити в Міноборони,  тоді підпишіть  контракт з приватною  компанією,  яка не підпорядковується Міноборони.

«Але ж вибору по суті немає, – пояснює аналітик. –  Так чи інакше ви потрапите на цю бійню  – когось притягнуть примусово, через мобілізацію, а хтось, одурманений словами про Захід, який розірве Росію на шматки,   може піти добровільно на цю війну.  Вони шукають шляхи, як по оцих засіках, по різних регіонах  Росії знайти дурнів, які захочуть вмирати за Путіна. Ось це і є головна мета кремлівської пропаганди». 

Розбірки Пригожина з Міноборони Петро Бурковський вважає контрольованою виставою Кремля і що сам Пригожин не  схожий на опонента Путіна.  

«За 23 роки, які Путін перебуває при владі, він показав, як знищує опонентів, які роблять хоч якісь натяки  на справді самостійну діяльність  або прямо говорять, що вони хочуть усунути його від влади. Нємцова вбили, Навального майже вбили, він сидить у в'язниці.  Всі решта будь-які помітні особи знаходяться за кордоном. Tе, що ми бачимо в Росії, – це все пальці руки, яку ми називаємо ФСБ.  Пригожин контролюється ФСБ і Кремлем.  Він намагається дещо грати на полі  людей, які орієнтувалися на комуністів, на Жириновського,  на тих людей, які розчарувалися в Путіні, який, на їхню думку, недостатньо жорсткий і послідовний. Ну, ось вам клон Путіна, який більш жорстокий і більш послідовний, молодший і не боїться з'являтися поблизу фронту».

Петро Бурковський переконаний, що як тільки з'явиться щонайменша підозра, що Пригожин думає про усунення Путіна від влади,  через кілька дній його не стане. Цьому посприяє й  «колективний Путін», каже аналітик.

«Люди, які завдяки Путіну прийшли до влади,  не збираються міняти  його на когось нового,  хто не є під їхнім контролем й  у кого є свої майнові  та владні інтереси.  Вони зроблять все, щоб таку неконтрольовану людину не допустити до влади і знищити її», – підсумував Петро Бурковський.

Останні новини з категорії Коментарі

На яку підтримку Катару може сподіватися Україна – Марія Золкіна

Чи достатньо Україна приділяє уваги відносинам з Катаром і на яку підтримку цієї країни можна сподіватися – в інтерв’ю Марії Золкіної
3 травня 2024

“Рамштайн” перейде під контроль НАТО: еволюцію формату допомоги Україні проаналізував Жовтенко

Робота Контактної групи з питань оборони України (формат “Рамштайн”) згодом перейде під координацію і контроль НАТО, вважає Тарас Жовтенко
1 травня 2024

Крим і Глобальний Південь: контекст нових викликів

О.Гарань та О.Ашур вважають, що через поняття колоніальної війни, якою є вторгнення Росії до України, ми можемо будувати спільні мости з кра...
1 травня 2024

Тарас Жовтенко назвав головну причину провалу російських ІПСО в Україні

Тарас Жовтенко вважає, що російські інформаційно-психологічні спецоперації проти України до цього часу не мають значного впливу на українськ...
29 квітня 2024