Поліна Бондаренко

Сфери інтересів: інституційна спроможність партій, виборчий процес, ґендерна експертиза.

Коментарі
Перегляди: 1348
20 листопада 2023

Кому довіряють мешканці Одещини, як ставляться до мобілізації та чи готові на поступки ворогові задля перемоги – Поліна Бондаренко

Поліна Бондаренко, аналітикиня Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, прокоментувала в етері 7 каналу (Одещина) результати регіонального опитування,  проведеного «Демініціативами» в Одеській області.

Дослідниця зазначила, що опитування для Одеської області було зроблено ексклюзивно:

«Ми вже проводили схоже опитування в Одесі 2021 року, і тепер нам було цікаво з’ясувати динаміку настроїв місцевих жителів під час війни. Адже, по-перше, Одеська область унікальна в тому сенсі, що вона є однією з тих,  куди  дуже сильно була спрямована російська пропаганда – як під час повномасштабного вторгнення, так і до цього. А по-друге,  це одна з областей, яка майже не була  окупована, за винятком острова Зміїний, і це не обмежувало сам  процес опитування на місцях і те, наскільки респонденти  були готові відповідати на запитання».  

За словами Поліни Бондаренко, тенденції, які показало це опитування, були здебільшого очікувані. Якщо порівняти теперішні результати з даними 2021 року, помітним є зростання кількості мешканців Одещини,  які перейшли на українську мову спілкування. Загалом, як і по всій Україні, мешканці Одещини  більше  довіряють Збройним силам України, аніж НАТО.

«Приємно здивувало  ставлення до використання української мови у сфері обслуговування. Результати доволі оптимістичні. Більш ніж половина (59%) опитаних позитивно ставляться до цього», – додала аналітикиня.

Дослідниця звертає увагу й на невтішну тенденцію –  частка респондентів, які зазначили, що мають знайомих, які вживають певних заходів, щоб уникнути мобілізації, є досить високою – 39%. Проте, як зазначила соціологиня, Одеська область не вирізняється надто негативно у цьому питанні. Схожі  цифри показує  і загальнонаціональне опитування, хоча там відсотки дещо нижчі.

«Мотивацією поставити це запитання в опитуванні стала досить велика кількість різних скандалів і відео, у тому числі в Одесі, коли людей мобілізували на вулицях і застосовували фізичну силу, пояснила дослідниця. Тому відповіді респондентів були очікуваними – 90% чули від друзів чи знайомих про випадки вручення повісток представниками ТЦК у громадських місцях», – пояснила Поліна Бондаренко.

Прикметно також, що люди, які чули про такі випадки, мали нижчий рівень довіри до ТЦК, а також до керівників обласних та військово-цивільних адміністрацій. Водночас, ці знання та досвід не вплинули, наприклад, на довіру до Збройних Сил, яка в Одеській області становить 81%.

«Це ще раз підтверджує, що всі ці негативні «картинки» у ЗМІ мають вплив. І добре, що вони поки що не впливають на довіру до Збройних сил.  Тому що тоді ми мали б набагато гіршу картину», – зазначила експертка.

Вона також прокоментувала очікування мешканців Одещини щодо завершення війни –  45% респондентів сказали, що вони готові на продовження війни, якщо це потрібно для перемоги, водночас 37% кажуть, що  хотіли б, щоб війна завершилася якомога швидше і за будь-яку ціну.

«Люди наче як і втомлені від війни, усі хочуть, щоб вона завершилася і кажуть, що готові на все. Проте коли їх запитуєш про поступки ворогові, то на будь-які з них що в масштабах Одеської області, що в масштабах всієї України готові йти лише 6-8%. Вони не готові йти на скорочення чисельності Збройних сил України, не готові на  територіальні поступки і  навіть на такі, здавалось б, більш «м'які» поступки, як відмова від декомунізації чи щоб  російська мова була другою державною. Всі ці поступки мають негативний баланс підтримки», – підсумувала Поліна Бондаренко.

Останні новини з категорії Коментарі

На яку підтримку Катару може сподіватися Україна – Марія Золкіна

Чи достатньо Україна приділяє уваги відносинам з Катаром і на яку підтримку цієї країни можна сподіватися – в інтерв’ю Марії Золкіної
3 травня 2024

“Рамштайн” перейде під контроль НАТО: еволюцію формату допомоги Україні проаналізував Жовтенко

Робота Контактної групи з питань оборони України (формат “Рамштайн”) згодом перейде під координацію і контроль НАТО, вважає Тарас Жовтенко
1 травня 2024

Крим і Глобальний Південь: контекст нових викликів

О.Гарань та О.Ашур вважають, що через поняття колоніальної війни, якою є вторгнення Росії до України, ми можемо будувати спільні мости з кра...
1 травня 2024

Тарас Жовтенко назвав головну причину провалу російських ІПСО в Україні

Тарас Жовтенко вважає, що російські інформаційно-психологічні спецоперації проти України до цього часу не мають значного впливу на українськ...
29 квітня 2024