Тарас Жовтенко

Сфера наукових інтересів: гібридні загрози та стратегії, інформаційно-психологічні операції, протидія дезінформації, безпекова політика США, НАТО, ЄС, європейська та євроатлантична безпека, воєнна політика і стратегія, геополітика і міжнародна безпека.

Коментарі
Перегляди: 1301
22 листопада 2023

Китай використовує свої «кишенькові» проксі-режими, щоб підняти ставки у геополітичних переговорах – Тарас Жовтенко

В інтерв'ю The Sun президент Володимир Зеленський наголосив, що війна закінчиться тоді, коли Китай і США почнуть тиснути на Кремль. Тарас Жовтенко, аналітик з питань безпеки Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, прокоментував у студії «Ми – Україна», які аргументи можуть спонукати Китай сказати росії, щоб вона забиралася з української території.

За його словами, Китай використовує низку своїх «кишенькових» проксі-режимів, у тому числі росію, щоб підняти ставки у геополітичних, міжнародних економічних та торговельних переговорах з Європейським Союзом та Сполученими Штатами і отримати вищу ціну. 

Інший принцип, який використовує Китай, полягає в тому, що навіщо робити щось безкоштовно, якщо можна зробити це з вигодою для себе?

«Китай зараз намагається дати зрозуміти, що він має вплив на критичні точки для європейської та близькосхідної безпеки, і, зрештою, для глобальної безпеки. І він говорить, що ми готові пом'якшити кризу, яка відбувається в критичних точках, але що ви готові зробити для нас натомість», – пояснює аналітик.

Такий торг не випадковий, вважає Тарас Жовтенко. Адже Китай розуміє, що його економіка перебуває в дуже поганому стані, і без її пожвавлення та відновлення торгівлі з ЄС та США йому доведеться кілька років працювати за інерцією і може початися внутрішній колапс. Тому у китайської диктатури, як у класичної диктатури, є два шляхи вирішення цієї внутрішньої проблеми: або розпочати війну і таким чином пояснити своїм громадянам, що їм потрібно затягнути паски, або шукати інші альтернативи.

«У своїх стратегічних підходах Китай намагається об'єднати все це в гібридний комплекс і використовувати свій вплив на потенційно агресивні режими, які Китай сам підштовхує до агресії, – зазначає Аналітик. –  Адже політичні реверанси в бік росії спрямовані на те, щоб ще більше роздратувати путінський режим і змусити його повірити, що Китай стоїть за його спиною, щоб він міг піти далі і підняти ставки. Водночас Китай сигналізує колективному Заходу – якщо ви хочете, щоб це припинилося, ми можемо це зупинити, але на умовах, які нас влаштовують».

Тож офіційний Пекін сигналізує Заходу, що  слід розпочати геополітичний діалог про те, яким має бути новий гібридний баланс сил у світі, підсумував Тарас Жовтенко.

Останні новини з категорії Коментарі

“Рамштайн” перейде під контроль НАТО: еволюцію формату допомоги Україні проаналізував Жовтенко

Робота Контактної групи з питань оборони України (формат “Рамштайн”) згодом перейде під координацію і контроль НАТО, вважає Тарас Жовтенко
1 травня 2024

Крим і Глобальний Південь: контекст нових викликів

О.Гарань та О.Ашур вважають, що через поняття колоніальної війни, якою є вторгнення Росії до України, ми можемо будувати спільні мости з кра...
1 травня 2024

Тарас Жовтенко назвав головну причину провалу російських ІПСО в Україні

Тарас Жовтенко вважає, що російські інформаційно-психологічні спецоперації проти України до цього часу не мають значного впливу на українськ...
29 квітня 2024

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024