Тарас Жовтенко

Сфера наукових інтересів: гібридні загрози та стратегії, інформаційно-психологічні операції, протидія дезінформації, безпекова політика США, НАТО, ЄС, європейська та євроатлантична безпека, воєнна політика і стратегія, геополітика і міжнародна безпека.

Коментарі
Перегляди: 2832
29 вересня 2023

ІПСО росіян про «мирні переговори та ядерний удар» спрямована і на західну аудиторію

Переговори або ядерний удар. Таку ІПСО у соцмережах запустила роспропаганда, стверджуючи, що  4 жовтня буде поворотний момент війни.  Чому Росія говорить про переговори, якщо досі відкидала їх і запевняла, що може перемогти всіх і без них? Чи може це бути сигналом для росіян, що, можливо, їм варто зробити крок назад і подумати про перемовини? Відповіді на ці питання (з 19:03 хв.) дав Тарас Жовтенко, безепековий аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва в етері ток-шоу «На часі» на «Ми-Україна».

За його словами, один з меседжів, який Росія надсилає своїй аудиторії цією ІПСО, полягає в тому, щоб запевнити росіян, вона не хоче цієї війни, не хоче ескалації, не йде шляхом загрози застосування ядерної зброї, в чому її всі звинувачують.

 «Тема перемовин з точки зору логіки російської пропаганди позиціонується так: ми, звичайно, можемо шарахнути ядерною зброєю, але ми гуманісти і не хочемо всіх знищити і почати третю світову війну. Ми могли би це зробити, але ми цього не зробимо з доброї волі і взамін ми хочемо лише переговорів», – пояснює меседж роспропаганди Тарас  Жовтенко.  

Для російської аудиторії це представлено як великий гуманізм їхнього вождя, який не міг віддавати  наказів і стимулювати російських військових до вчинення військових злочинів.  

Є тут і другий вимір, каже Тарас Жовтенко. На перший погляд, ця ІПСО мала би бути спрямована на українську сторону, щоб психологічно вплинути на неї і підштовхнути Україну в бік переговорів.  Однак  російська пропаганди постійно наголошує на тому, що Україні вести перемовини забороняє Байден. Тобто у цьому контексті російська пропаганда позиціонує Україну як таку, що вона готова домовлятися, але  є заручницю  Заходу, який  забороняє  їй вести перемовини.

Тому, на думку аналітика, ця ІПСО  спрямована насамперед  на  західну аудиторію. Адже саме західних партнерів в першу чергу лякає перспектива ядерної війни  як моменту ескалації до третьої світової війни.  Дональд Трамп навіть будує на цьому свою президентську кампанію в Сполучених Штатах Америки.  

«Ця ІПСО  націлена не стільки на нас, скільки на західні аудиторії, на які можна впливати через нас, тому що російська пропаганда чудово розуміє, що з Заходом напряму вона комунікувати вже не може, адже позбавлена довіри і засобів комунікації, але через нас, пробуючи нагнітати страх в українському суспільстві, це абсолютно можливо», – пояснює Тарас Жовтенко.

Щоб правильно подати цей наратив російському населенню, немає абсолютно ніяких перешкод, наголошує він.

«Бо в переважній більшості російське населення – це пластилін. І те, що  ліпить пропаганда і так звані засоби кремлівської масової інформації, такі настрої там і формуються», – підсумував безпековий аналітик.

Останні новини з категорії Коментарі

Ні політичних, ні дипломатичних можливостей для заморожування війни я не бачу – Марія Золкіна

Марія Золкіна в інтерв'ю «UKRLIFE з Людмилою Немирею» прокоментувала заяву Зеленського про підготовку до другого Саміту миру і пояснила,...
2 липня 2024

Москва не може прямо кинути виклик Вашингтону, бо Путін знає, яку руйнівну відповідь отримає

Петро Бурковський і Олексій Гарань прокоментували Correio Braziliense, якою може бути відповідь Росії на бомбардування Севастополя
26 червня 2024

Тісні зв'язки Кім Чен Ина та Путіна можуть сигналізувати про ймовірну кризу на Корейському півострові в жовтні – попередження українського аналітика

Петро Бурковський про ймовірні провокації Північної Кореї та Росії на Корейському півострові напередодні виборів у США та яку небезпеку ц...
25 червня 2024

Коли побачать, що Росія ослаблена і ресурси зменшуються, може змінюватися позиція країн, які ми називаємо Глобальним Півднем – Олексій Гарань

Олексій Гарань про те, як трактувати поведінку країн, що не мають стабільної позиції щодо російсько-української війни і що сприятиме зрушенн...
22 червня 2024