Тарас Жовтенко

Сфера наукових інтересів: гібридні загрози та стратегії, інформаційно-психологічні операції, протидія дезінформації, безпекова політика США, НАТО, ЄС, європейська та євроатлантична безпека, воєнна політика і стратегія, геополітика і міжнародна безпека.

Коментарі
Перегляди: 2782
29 вересня 2023

ІПСО росіян про «мирні переговори та ядерний удар» спрямована і на західну аудиторію

Переговори або ядерний удар. Таку ІПСО у соцмережах запустила роспропаганда, стверджуючи, що  4 жовтня буде поворотний момент війни.  Чому Росія говорить про переговори, якщо досі відкидала їх і запевняла, що може перемогти всіх і без них? Чи може це бути сигналом для росіян, що, можливо, їм варто зробити крок назад і подумати про перемовини? Відповіді на ці питання (з 19:03 хв.) дав Тарас Жовтенко, безепековий аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва в етері ток-шоу «На часі» на «Ми-Україна».

За його словами, один з меседжів, який Росія надсилає своїй аудиторії цією ІПСО, полягає в тому, щоб запевнити росіян, вона не хоче цієї війни, не хоче ескалації, не йде шляхом загрози застосування ядерної зброї, в чому її всі звинувачують.

 «Тема перемовин з точки зору логіки російської пропаганди позиціонується так: ми, звичайно, можемо шарахнути ядерною зброєю, але ми гуманісти і не хочемо всіх знищити і почати третю світову війну. Ми могли би це зробити, але ми цього не зробимо з доброї волі і взамін ми хочемо лише переговорів», – пояснює меседж роспропаганди Тарас  Жовтенко.  

Для російської аудиторії це представлено як великий гуманізм їхнього вождя, який не міг віддавати  наказів і стимулювати російських військових до вчинення військових злочинів.  

Є тут і другий вимір, каже Тарас Жовтенко. На перший погляд, ця ІПСО мала би бути спрямована на українську сторону, щоб психологічно вплинути на неї і підштовхнути Україну в бік переговорів.  Однак  російська пропаганди постійно наголошує на тому, що Україні вести перемовини забороняє Байден. Тобто у цьому контексті російська пропаганда позиціонує Україну як таку, що вона готова домовлятися, але  є заручницю  Заходу, який  забороняє  їй вести перемовини.

Тому, на думку аналітика, ця ІПСО  спрямована насамперед  на  західну аудиторію. Адже саме західних партнерів в першу чергу лякає перспектива ядерної війни  як моменту ескалації до третьої світової війни.  Дональд Трамп навіть будує на цьому свою президентську кампанію в Сполучених Штатах Америки.  

«Ця ІПСО  націлена не стільки на нас, скільки на західні аудиторії, на які можна впливати через нас, тому що російська пропаганда чудово розуміє, що з Заходом напряму вона комунікувати вже не може, адже позбавлена довіри і засобів комунікації, але через нас, пробуючи нагнітати страх в українському суспільстві, це абсолютно можливо», – пояснює Тарас Жовтенко.

Щоб правильно подати цей наратив російському населенню, немає абсолютно ніяких перешкод, наголошує він.

«Бо в переважній більшості російське населення – це пластилін. І те, що  ліпить пропаганда і так звані засоби кремлівської масової інформації, такі настрої там і формуються», – підсумував безпековий аналітик.

Останні новини з категорії Коментарі

“Рамштайн” перейде під контроль НАТО: еволюцію формату допомоги Україні проаналізував Жовтенко

Робота Контактної групи з питань оборони України (формат “Рамштайн”) згодом перейде під координацію і контроль НАТО, вважає Тарас Жовтенко
1 травня 2024

Крим і Глобальний Південь: контекст нових викликів

О.Гарань та О.Ашур вважають, що через поняття колоніальної війни, якою є вторгнення Росії до України, ми можемо будувати спільні мости з кра...
1 травня 2024

Тарас Жовтенко назвав головну причину провалу російських ІПСО в Україні

Тарас Жовтенко вважає, що російські інформаційно-психологічні спецоперації проти України до цього часу не мають значного впливу на українськ...
29 квітня 2024

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024