Медіа
Перегляди: 1939
19 липня 2018

Ідея введення миротворців на Донбас. Чи хочуть цього на підконтрольних територіях

17% українців вважають, що владі України слід офіційно визнати території окупованими

Підтримка ідеї введення на Донбас міжнародного миротворчого контингенту залишається незмінною і становить 60% так само, як і минулого року. Водночас лише кожен п'ятий громадянин продовжує виступати проти такої ініціативи, про що свідчать дані опитування фонду Демократичні ініціативи та Центру Разумкова.

При цьому українці вважають: аби встановити мир в регіоні, треба поліпшувати життя в Україні, а також заручатися підтримкою міжнародних партнерів, розповів  професор політології НаУКМА, науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" Олексій Гарань. Він додав, що населення погоджується з продовженням міжнародного тиску на Росію і виступає за відбудову життя Донбасу.

Україна запропонувала розмістити миротворчий контингент під мандатом ООН на всій території Донбасу, включаючи неконтрольовані ділянки кордону з Росією. Київ вважає, що миротворці зможуть стати твердим гарантом досягнення миру.

Що і наскільки підтримують українці

Набільш позитивно до ідеї запуску миротворців ООН ставляться у Західному регіоні. Там цю ідею підтримують майже 80% населення. У центральному 70%, на Півдні - 56%, а от на Сході - 33%. Щодо встановлення миру на Донбасі силовим шляхом, таку ідею підтримують 17%. Найбільше прихильників силового варіанту на Заході  - 24%.

На Півдні і Сході силовий метод заледве підтримує кожен десятий. Єдиної думки щодо політики на підконтрольних територіях у населення немає.

Респонденти з підконтрольних територій стримуються у спілкуванні, уникаючи політичних тем

17% вважають, що українській владі слід офіційно визнати ці території окупованими і припинити будь-які контакти із цим територіями, 20% притримуються думки, що на цих територіях потрібно тримати економічну блокаду.

22% вважають, що Україна має поставляти продовольство, а Донбас у зворотньому напрямку - антрацит. Пропозицію максимально розвивати зв'язки з непідконтрольними територіями торгівельні, а також гуманітарні підтримує кожен п'ятий. На мир за будь-яку ціну згодні тільки 20% опитаних.

Фахівці дослідили громадську думку тих, хто проживає на підконтрольній території Донецької та Луганської областей. Опитування показало, що населення на Донбасі мало довіряє українським ЗМІ, натомість по обидва боки лінії розмежування продовжують підтримуватися міжособистісні зв'язки, зазначає політичний аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" Руслан Кермач.

“Наші респонденти з підконтрольних територій говорять, що переважно у спілкуванні є певна стриманість уникати політичних тем, оцінок ситуації, говорити переважно на якісь теми побутові чи про сімейні справи. Те, що не стосується політики”, - зазначив Кермач.

Опитування проводилося з 19 по 25 травня 2018 року в усіх регіонах України, окрім окупованих росіянами територій. Опитано 2019 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2%.

Оригінал: Новое время