Майбутнє Донбасу: громадська думка в Україні та регіонах

Опитування
Перегляди: 3995
18 липня 2018
Read this article in English

Загальнонаціональне опитування громадської думки проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з  соціологічною службою Центру Разумкова  з 19 по 25 травня 2018 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2019 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Фінансування опитування здійснене в рамках проекту «Програма сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.

Для порівняння наводяться результати загальнонаціональних опитувань, проведених Фондом «Демократичні  ініціативи» імені Ілька Кучеріва  у співпраці з Центром Разумкова 15–19 грудня 2017 року, а також 11–16 травня 2017 р. та 16–20 грудня 2016 р.

  • Встановлення миру на Донбасі силовим шляхом підтримують лише 17% населення. При цьому найбільше прихильників силового варіанту серед мешканців Заходу (24%) та Центру (19%) і значно менше на Півдні (8%) та Сході (11%).  Водночас і на мир  «за будь-яку ціну»  згодні тільки 20% опитаних. Більшість населення – 50% – вважає, що «заради миру варто погоджуватися на компроміси, але не на всі».
  • Важливими питаннями  реінтеграції є політика держави у сферах соціальної та гуманітарної політики щодо громадян з непідконтрольних територій Донбасу. Фактично кожний з пропонованих до розгляду кроків був підтриманий більшістю населення України. Найбільш підтримуваними кроками в соціальній та гуманітарній сферах виступають передовсім спрощення доступу до навчання в українських освітніх закладах різного рівня для мешканців непідконтрольних територій (67% підтримують і тільки 16% - не підтримують), посилення контролю за здійсненням виплат внутрішньо переміщеним особам з метою уникнення зловживань (64% підтримують, 15% – проти), надання підтримки (фінансової та матеріальної) мешканцям ОРДЛО, що прагнуть виїхати на контрольовані Україною території (60% підтримують, 20% – проти); а також максимальне спрощення отримання будь-яких адміністративних послуг у прифронтових населених пунктах (60% – за, 21% - проти). Разом з тим більш неоднозначною є громадська підтримка таких кроків, як зняття обмежень на соціальні і пенсійні виплати громадянами України, що мешкають в ОРДЛО (40% - підтримують, тоді як 35% виступають проти), максимальне спрощення перетину лінії розмежування, полегшення режиму отримання перепусток (48% - підтримують, 31% - проти), посилення контролю за перетином лінії розмежування (47% - за, 26% - проти) та дозвіл на торгівлю продуктами харчування і товарами першої необхідності з непідконтрольними територіями (46% - за, 29% - проти).
  • Опитування виявило відсутність  одностайності стосовно того, якою повинна бути політика України щодо непідконтрольних територій. Вважають за потрібне офіційно визнати ці території окупованими і припинити будь-яку торгівлю, послуги, виплати  та контакти  (в тому числі переміщення людей з цих територій) – 17%, тримати економічну блокаду, але зберігати гуманітарні відносини (переміщення людей, виплати пенсій, поставки води та електрики)  – 20,5% опитаних; дозволити торгівлю критично важливими товарами (продовольством та товарами повсякденного вжитку з боку України та антрацитом від ОРДЛО) із максимальною підтримкою  гуманітарних зв’язків –  22%,  нарешті, пропозицію  максимально розвивати зв’язки з непідконтрольними  територіями  – як гуманітарні, так і торговельні – підтримують 20% опитаних громадян. А значна частина населення – кожен п’ятий респондент (20%) не визначився зі своїм баченням оптимального варіанту політики України щодо непідконтрольних територій.
  • Серед рішень, які слід ухвалити для встановлення миру на Донбасі, громадяни вважають справді дієвими лише два: міжнародний тиск на Росію з тим, аби вона відмовилась від втручання у конфлікт на Донбасі (32%) та успішну відбудову нормального життя на підконтрольній території Донбасу (31%). Всі інші можливі рішення не вважаються ефективними для встановлення миру: надання «ДНР» та «ЛНР» особливого статусу в межах України вбачають шляхом для встановлення миру 13% населення, проведення законних виборів на територіях, контрольованих «ДНР» та ЛНР» – 13%, введення в Україні федеративного устрою – 9%, надання російській мові статусу другої державної – 6.5%, амністія всім тим, хто брав участь у бойових діях на Донбасі – 7%, припинення фінансування територій, зайнятих «ДНР» та «ЛНР» (виплату пенсій, зарплат тощо) – 7%, відмова України від перспективи членства в НАТО – 7%. Ще 14% опитаних певні, що відновити контроль України над територіями «ДНР» та «ЛНР» можливо лише військовою силою. Ця пропозиція підтримується переважно у Західному (20%) та Центральному (18%) регіонах України.
  • Підтримка ідеї введення на Донбас міжнародного миротворчого контингенту залишається незмінною і становить 60% так само, як і минулого року. Водночас лише кожен п’ятий респондент в Україні (20%) продовжує виступати проти такої ініціативи. Найбільш позитивно ставляться до перспективи введення на Донбас миротворчого контингенту у Західному регіоні (79% підтримують, 3% - ні) та у Центральному (відповідно, 69% і 13%), переважає підтримка й на Півдні (56% проти 29%), а от на Сході думки  діляться: 33.5% підтримують введення миротворчого контингенту, 40% - не підтримують і ще 27% не змогли визначитися.      

    РЕЗУЛЬТАТИ ОПИТУВАННЯ В ТАБЛИЦЯХ

Останні новини з категорії Опитування

Громадська думка українців щодо святкування дати закінчення Другої світової війни у Європі

Пресреліз, підготовлено за результатами опитувань Інституту соціології НАН України, Фонду "Демократичні ініціатви", Центру Разумкова, КМІС...
8 травня 2024

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні – загальнонаціональне опитування

Загальнонаціональне опитування проведено з 21 по 27 березня 2024 року
25 квітня 2024

Джерела інформації про війну

Загальнонаціональне опитування проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разум...
18 квітня 2024

Повоєнне відновлення України та медіаспоживання: загальнонаціональне соціологічне опитування

Загальнонаціональне опитування проведене з 3 по 12 березня 2024 року на замовлення медіамережі «Вікно Відновлення»
28 березня 2024