Майбутнє Донбасу: громадська думка в Україні та регіонах

Опитування
Перегляди: 3896
18 липня 2018
Read this article in English

Загальнонаціональне опитування громадської думки проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з  соціологічною службою Центру Разумкова  з 19 по 25 травня 2018 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2019 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Фінансування опитування здійснене в рамках проекту «Програма сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.

Для порівняння наводяться результати загальнонаціональних опитувань, проведених Фондом «Демократичні  ініціативи» імені Ілька Кучеріва  у співпраці з Центром Разумкова 15–19 грудня 2017 року, а також 11–16 травня 2017 р. та 16–20 грудня 2016 р.

  • Встановлення миру на Донбасі силовим шляхом підтримують лише 17% населення. При цьому найбільше прихильників силового варіанту серед мешканців Заходу (24%) та Центру (19%) і значно менше на Півдні (8%) та Сході (11%).  Водночас і на мир  «за будь-яку ціну»  згодні тільки 20% опитаних. Більшість населення – 50% – вважає, що «заради миру варто погоджуватися на компроміси, але не на всі».
  • Важливими питаннями  реінтеграції є політика держави у сферах соціальної та гуманітарної політики щодо громадян з непідконтрольних територій Донбасу. Фактично кожний з пропонованих до розгляду кроків був підтриманий більшістю населення України. Найбільш підтримуваними кроками в соціальній та гуманітарній сферах виступають передовсім спрощення доступу до навчання в українських освітніх закладах різного рівня для мешканців непідконтрольних територій (67% підтримують і тільки 16% - не підтримують), посилення контролю за здійсненням виплат внутрішньо переміщеним особам з метою уникнення зловживань (64% підтримують, 15% – проти), надання підтримки (фінансової та матеріальної) мешканцям ОРДЛО, що прагнуть виїхати на контрольовані Україною території (60% підтримують, 20% – проти); а також максимальне спрощення отримання будь-яких адміністративних послуг у прифронтових населених пунктах (60% – за, 21% - проти). Разом з тим більш неоднозначною є громадська підтримка таких кроків, як зняття обмежень на соціальні і пенсійні виплати громадянами України, що мешкають в ОРДЛО (40% - підтримують, тоді як 35% виступають проти), максимальне спрощення перетину лінії розмежування, полегшення режиму отримання перепусток (48% - підтримують, 31% - проти), посилення контролю за перетином лінії розмежування (47% - за, 26% - проти) та дозвіл на торгівлю продуктами харчування і товарами першої необхідності з непідконтрольними територіями (46% - за, 29% - проти).
  • Опитування виявило відсутність  одностайності стосовно того, якою повинна бути політика України щодо непідконтрольних територій. Вважають за потрібне офіційно визнати ці території окупованими і припинити будь-яку торгівлю, послуги, виплати  та контакти  (в тому числі переміщення людей з цих територій) – 17%, тримати економічну блокаду, але зберігати гуманітарні відносини (переміщення людей, виплати пенсій, поставки води та електрики)  – 20,5% опитаних; дозволити торгівлю критично важливими товарами (продовольством та товарами повсякденного вжитку з боку України та антрацитом від ОРДЛО) із максимальною підтримкою  гуманітарних зв’язків –  22%,  нарешті, пропозицію  максимально розвивати зв’язки з непідконтрольними  територіями  – як гуманітарні, так і торговельні – підтримують 20% опитаних громадян. А значна частина населення – кожен п’ятий респондент (20%) не визначився зі своїм баченням оптимального варіанту політики України щодо непідконтрольних територій.
  • Серед рішень, які слід ухвалити для встановлення миру на Донбасі, громадяни вважають справді дієвими лише два: міжнародний тиск на Росію з тим, аби вона відмовилась від втручання у конфлікт на Донбасі (32%) та успішну відбудову нормального життя на підконтрольній території Донбасу (31%). Всі інші можливі рішення не вважаються ефективними для встановлення миру: надання «ДНР» та «ЛНР» особливого статусу в межах України вбачають шляхом для встановлення миру 13% населення, проведення законних виборів на територіях, контрольованих «ДНР» та ЛНР» – 13%, введення в Україні федеративного устрою – 9%, надання російській мові статусу другої державної – 6.5%, амністія всім тим, хто брав участь у бойових діях на Донбасі – 7%, припинення фінансування територій, зайнятих «ДНР» та «ЛНР» (виплату пенсій, зарплат тощо) – 7%, відмова України від перспективи членства в НАТО – 7%. Ще 14% опитаних певні, що відновити контроль України над територіями «ДНР» та «ЛНР» можливо лише військовою силою. Ця пропозиція підтримується переважно у Західному (20%) та Центральному (18%) регіонах України.
  • Підтримка ідеї введення на Донбас міжнародного миротворчого контингенту залишається незмінною і становить 60% так само, як і минулого року. Водночас лише кожен п’ятий респондент в Україні (20%) продовжує виступати проти такої ініціативи. Найбільш позитивно ставляться до перспективи введення на Донбас миротворчого контингенту у Західному регіоні (79% підтримують, 3% - ні) та у Центральному (відповідно, 69% і 13%), переважає підтримка й на Півдні (56% проти 29%), а от на Сході думки  діляться: 33.5% підтримують введення миротворчого контингенту, 40% - не підтримують і ще 27% не змогли визначитися.      

    РЕЗУЛЬТАТИ ОПИТУВАННЯ В ТАБЛИЦЯХ