Аналітика
Перегляди: 3130
18 грудня 2019

Громадяни про громадянське суспільство: що змінилося?

Аналітична доповідь «Громадянське суспільство України: політика сприяння та залучення, виклики та трансформації», підготовлена Національним інститутом стратегічних досліджень, містить комплексний аналіз результатів загальнонаціональних опитувань громадської думки щодо сучасного стану розвитку громадянського суспільства в Україні. Зокрема, у доповіді охарактеризовано основні тенденції громадської активності, особливості самоорганізації громадян під час виборчих процесів 2019 року, проаналізовано сучасний стан правової інституалізації місцевої демократії, різні форми громадської участі в об’єднаних територіальних громадах та ін.

Провідні українські аналітики,  у числі яких і директорка Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучерів Ірина Бекешкіна,  дослідили актуальний стан громадянського суспільства в Україні  з якими основними викликами в сфері інституційного розвитку, демократії участі, відносин з різними органами влади воно стикається.

«2019-й увійшов в історію України як рік істотних і непередбачуваних змін, які деякі експерти навіть називають «електоральною революцією»: президентом країни була обрана (причому з великою перевагою) людина, яка доти ніколи не займалася політикою, на 80 % був оновлений склад Верховної Ради України, сформований новий уряд. У суспільстві з’явилися позитивні очікування щодо майбутнього, а перші кроки нової влади отримали високі оцінки громадян»,  -  акцентує у своїй статті  Ірина Бекешкіна.

Про те, як вплинула ця нова ситуація на ставлення громадян до громадянського суспільства, яке раніше, в умовах втрати довіри до майже всіх державних інституцій (за винятком армії), сприймалося як альтернатива владі, як осередок сподівань на кращі зміни,  читайте у розділі соціологині «Громадяни про громадянське суспільство: що змінилося?»

Електронну версію аналітичної доповіді розміщено на: http://niss.gov.ua

Останні новини з категорії Аналітика

Бізнес Чернігівщини через два роки після звільнення: проблеми і перспективи

Про стан бізнесу у Чернігівській області за два роки після від звільнення регіону від російських окупантів - у статті Миколи Кірєєва та Лари...
27 червня 2024

Нова політична епоха в ПАР: чи стане вона проукраїнською?

Про новий політичний розклад у ПАР, позиції основних партій та чи зміниться позиція ПАР щодо України - аналізує Дзвінка Качур
25 червня 2024

Молдова напередодні президентських виборів: ключові актори та точки суспільного напруження

Аналітичний огляд передвиборчої ситуації у Республіці Молдова - у статті Маріанни Присяжнюк
13 червня 2024

«Зелені» мегавати. Як компенсувати збитки від пошкодження української енергосистеми

Про розвиток зеленої енергетики, зокрема на Сумщині, в умовах війни - у статті Сергія Ханіна
4 червня 2024