Події
Перегляди: 1677
20 лютого 2013

Громадський сектор «одобрямсу» – нове дітище влади

Утворення нової Громадської  ради при МЗС було чітко зрежисовано заздалегідь. Організації, які увійшли до цієї громадської інституції,  відібиралися селективно серед нових радників опинились представники кишенькових структур, натомість профільні організації до «двору» не припали. Не увійшли до Ради ані Фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, ані Центр Разумкова, ані УНЦПД та інші маститі й активні члени  громадського суспільства, які впродовж років займалися  міжнародною політикою.

Схожа доля спіткала напередодні й Громадську раду при КМДА. Сценарії писано наче під копірку. Але хто автор? Експерти переконані – влада. Влада здійснює масивний наступ на громадянське суспільство.

Директор Фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна каже, що на переший погляд те, що відбулось з ГР при МЗС, виглядає наче й коректно. Певні організації добре скооперувались і змогли утворити більшість. Така ситуація поставала і минулого року, коли представники Посольства Божого Аделаджі, згуртувавшись, змогли обрати свого голову Громадської ради, якого, щоправда, згодом переобрали. Однак у попередні роки до складу громадських рад могли ввійти всі охочі. Скажімо, торік цю інституцію при МЗС представляло 160 організацій. А проблема кількості учасників вирішувалась сама собою:  прогульники – відсіювались, активісти  – працювали.

Цього року  відбулися дивні речі,  зазначила Ірина Бекешкіна. До Громадської ради при Київраді подалося аж 500 організацій, до МЗС – 360. Надвелика кількість учасників, на думку експерта, знову могла вирішитись природним шляхом відсіву пасивних. Та цього разу сценарій змінився. Більшість раптом проголосувала за скорочення членів рад. До Київраді – до 50 організацій, а до МЗС –  до 75. «Люди, готуючись до участі в ГР, подавали про себе документи, розповідали про свою діяльність у сфері міжнародної політики. Чому їх вирішили використати  одноразово, це питання зацікавило багатьох експертів…», –  зазначила Ірина Бекешкіна.

Відповідь на нього громадський діяч знайшла, проаналізувавши остаточний список Громадської ради  при МЗС.  «Більше половини, тобто  дві третини організацій, пов’язаних з Посольством  Божим,  в остаточний склад Громадської ради не увійшли, – пояснила експерт. – Вони не проголосували за себе, що засвідчило  –  існують певні квоти, за яким формувався склад дорадчої інституції. Причому з порушеннями й фальсифікаціями. Адже в результаті рейтингового голосування якимось чином спливло 414 голосів, тоді як участь у ньому взяло лише 303 особи».

За словами Ірина Бекешкіної, чітко  проявилися такі квотні групи, як бізнес, який, цілком очевидно, лобіюватиме в громадській раді свій інтерес. Друга квота – представники чиновницького апарату. Третя  – люди, безпосередньо пов’язані з Партією регіонів. Четверта – організації, які отримували солідні гранти від урядових структур і навряд чи будуть їм невдячними.  Серед радників МЗС опинились і  об'єднання «Спорт без наркотиків», і дитяча організація «Козаченьки», Асоціація Клубів веселих і кмітливих, Ленінська комуністична спілка молоді України,  а від Посольства Божого Аделаджі аж 18 організацій, серед яких, до речі, і ті, котрих виключали торік із ради за невідвідування... «Очевидно, МЗС буде дуже весело, коли йому почнуть радити кавеенщики", - відзначила Ірина Бекешкіна, яка заявила, що покладає всю відповідальність за проведення ротації на Посольство Боже, яке діяло за допомогою афілійованих організацій.

Такий театр абсурду свідчить, на думку  експерта, лише про єдине – почався процес створення паралельних громадських структур. Сьогодні до громадських рад попроходили навіть такі собі організації, які в західному світі називають  GONGO (Government-Organized Non-Governmental Organization), –  неурядові організації, організовані державою, чиновниками, депутатами. «Це звичайнісінька імітація демократії, і ніяким діалогом, скажімо, між органами влади та чиновниками, які є засновниками громадських  організацій, з громадянським суспільством це назвати не можна», – наголосила громадський діяч.

Щодо Громадської ради при МЗС, яке нині віддаляється від  європейської інтеграції, то така, на думку Ірини Бекешкіної, кишенькова структура вельми знадобиться для загального «одобрямсу» в разі, якщо  курс України зміниться, наприклад, на користь Митного союзу. «На підхваті завжди знайдеться дорадча група, яка може сказати «одобрямс», як утім,  може сказати  «одобрямс» і  будь-чому», – констатувала експерт.

Колишній голова Громадської ради при Міністерстві закордонних справ, президент фонду «Відкрита Політика» Ігор Жданов  переконаний  – влада здійснює чіткий курс на захоплення громадських рад. Експерт нагадав, як наприкінці грудня минулого року, коли Президент України Віктор Янукович вагався  щодо поїздки до Москви,  Громадська рада при МЗС ухвалила категоричну заяву щодо неприпустимості вступу України до Митного союзу і з великими  зусиллями домоглась, аби вона була розміщена на сайті МЗС. «Заява мала широку підтримку в суспільстві. Але  така власна думка представників громадськості не сподобалась владі, тому вона й заходилась створювати керовану громадську раду. Тепер ніхто протестувати не буде», –  зазначив пан Жданов.

Така вакханалія навколо громадських рад зумовлена й  недосконалістю Постанови №996 ("Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики"), вважають експерти. Документ врегульовує на сьогодні створення громадських рад, але не  врегульовує ані їх чисельності, ані  фахових критеріїв формування. Зміна Постанови №996 впирається у висновки Міністерства юстиції щодо неприпустимості обмеження членства НУО в громадських радах за критерієм фаховості, пояснив Ігор Жданов. «От і виходить, що можна завести в громадську раду і 400, і 500,  і навіть 600 організацій…, при цьому, яке вони мають відношення, скажімо, до сфери зовнішньої політики і Міністерства закордонних справ,  нікого не цікавить».  За словами експерта, наразі він не очікує змін до Постанови №996, оскільки цього не допустять ті, кому це невигідно.

 «Держава не зацікавлена у використанні потенційних фахових експертних організацій в сфері зовнішньої політики, – наголосив експерт, – але  ми зацікавлені в тому, щоби українська зовнішня політика була фаховою, професійною і будемо робити все, аби це було досягнуто». Ігор Жданов  відзначив, що експерти ініціюватимуть створення експертної ради з питань зовнішньої політики, куди ввійдуть ті організації, яких позбавили можливості долучитись до роботи ГР при МЗС, і  пообіцяв, що фахівці цієї ради, які мають великий досвід в сфері зовнішньої політики,  уважно стежитимуть за діяльністю новоспеченої дорадчої структури.

Відповідальний  за організаційну роботу ГР при МЗС попереднього складу Ростислав Томанчук нагадав, що багато експертних українських організацій із скепсисом колись сприйняли ініціативу влади щодо інструмента консультації з громадськістю, зокрема  ініційовану урядом Постанову №996. Йшлося тоді про те, що ймовірність подібної співпраці буде мізерною. Насправді налагодити  ефективну і конструктивну співпрацю з відомством громадянам вдалось. «Тим, що ми робили протягом останнього року,  були  задоволені  як експерти, так і громадські організації, і насамперед  Міністерство закордонних справ, яке отримало практичний результат від роботи експертних організацій за багатьма напрямами, – розповідає експерт Інституту системного аналізу громадянського суспільства Ростислав Томанчук. – І  щодо  безвізового режиму, й щодо угоди про асоціацію з ЄС, й щодо головування України в ОБСЄ – з кожного із таких напрямів експерти  видавали по 20-30 різних документів, готували, резолюції, рекомендації тощо».

Тепер же, каже експерт, влада сама хоче на цій постанові поставити крапку, пропонуючи формат не конструктиву, а керованого громадянського суспільства.

 «Я не думаю, що Захід і взагалі міжнародна спільнота з позитивом сприймуть цю ситуацію, – висловив припущення громадський діяч. – Адже це є провалом процесу консультування влади з громадськістю», – підсумував експерт.

Керівник програм розвитку громадянського суспільства Українського національного центру політичних досліджень Юлія Тищенко підтримала колег у тому, що до Постанови № 996 потрібно вносити зміни. Але водночас переконана – коли немає певної політичної волі до діалогу влади з різними організаціями, хоч би які критерії пропонувалися, все одно результат залишатиметься незмінним. «Насправді, мені здається, наші поради не потрібні МЗС, – пояснює свою думку експерт. –   Тобто воно апріорі виставляє свою позицію так, що їм потрібна, скажімо,  квазіструктура, а не повноцінна громадська рада».

Експерт звернула увагу,  що у складі новоствореної  ГР її  більше хвилюють не лобістські бізнес-асоціації і соціально орієнтовані організації, а такі собі організації різних національних меншин і структури, афілійовані до депутата Вадима Колесніченка, автора мовного закону, що «глибоко розколює» Україну. «Саме Вадим Колесніченко писав з тими організаціями, які пройшли до Громадської ради при МЗС, листи до ОБСЄ в такому собі марксистко-ленінському дусі з проханням звільнити  її комісара  Кнута Воллебека з його посади, – зауважує Юлія Тищенко. – Україна цього року головує в ОБСЄ.  Тож можна собі уявити, чого очікувати від складу цієї громадської ради…» Не виключає експерт і  певних доволі провокативних речей, які просто  псуватимуть імідж і демонструватимуть певну недолугість України.

Насамкінець експерти дійшли висновку,  що цьогорічний сценарій  формування  громадських рад може бути такою собі репетицію на наступні роки до президентських виборів, коли знадобляться різноманітні резолюції громадських організацій на підтримку того чи іншого кандидата на посаду президента. Не важко здогадатися, кажуть експерти, кого підтримуватимуть такі громадські ради.

Спостерігаючи певні тенденції до монополізації влади  з боку Партії регіонів, різних її сегментів, зокрема і  «сім’ї», захоплення громадських рад, на думку експертів,   є черговою цеглиною  в цій глобальній монополізації.

 

Представники низки провідних аналітичних центрів 19 лютого оприлюднили відкритий лист президенту Віктору Януковичу, прем'єр-міністру Миколі Азарову та міністру закордонних справ Леоніду Кожарі про "захоплення громадської ради при МЗС представниками церкви "Посольство Боже "Сандея Аделаджі".

Віктору Федоровичу Януковичу

Президенту України

Миколі Яновичу Азарову

Прем’єр-міністру України

 

Леоніду Олександровичу Кожарі

Міністру закордонних справ України

від 15 лютого 2013 року

Заява

 щодо захоплення Громадської ради при Міністерстві закордонних справ України представниками мережі  «Посольство Боже» Сандея Аделаджі.

Ми, представники громадських організацій, члени ініціативної групи з проведення установчих зборів Громадської ради при Міністерстві закордонних справ України та учасники установчих зборів з обрання нового складу Громадської ради при МЗС заявляємо, що 12-го лютого 2013 року під час установчих зборів представники релігійної мережі Посольство Боже, вже вдруге, здійснили спробу захопити контроль над відповідною Громадською радою.

Надіславши, за попередньою змовою, більш ніж 200 делегатів через формально зареєстровані, але фактично не працюючі, громадські організації, представники Посольства Божого забезпечили собі на конференції більшість, яка, з порушеннями чинного законодавства, реалізувала план захоплення Громадської ради.

Членами ініціативної групи було зафіксовано ряд грубих порушень в ході проведення установчих зборів та обрання керівництва ради:

  • членів мандатної комісії не повідомляли про засідання відповідної комісії, членам також були відсутні відповідні протоколи, які підтверджували факт зборів та обрання голови мандатної комісії;
  • були факти, коли члени мандатної комісії видавали мандати без наявності паспорта;
  • зафіксовано 352 підписи на отримання мандатів, що майже на 50 підписів більше, ніж число допущених до зборів організацій;
  • з ініціативною групою не погоджувалось рішення, щодо включення графи для таємного голосування до списків учасників зборів, які були роздані під час засідання;
  • не можливо встановити ні кількість надрукованих та виданих мандатів, ні кількість розданих списків учасників, які були перетворені на бюлетені для голосування;
  • члени мандатної та лічильної комісій були одні й ті ж люди;
  • лічильна комісія, сформована виключно з представників Сандея Аделаджі, здійснювала підрахунок результатів обрання членів Громадської ради протягом чотирьох годин у закритому приміщенні, не допускаючи учасників зборів до спостереження за підрахунком;
  • результати голосувань не були оприлюднені, а було зачитано тільки список 75 осіб які стали членами громадської ради;
  • перше засідання ради, проведене на наступний день після установчих зборів, на якому було обрано керівництво, порушує Постанову КМУ 996, де зазначається, що новообраний склад Громадської ради повинен бути погоджений відповідним ОВВ та оприлюднений на сайті відомства. В даній ситуації новий склад ГР при МЗС без попереднього погодження та оприлюднення не міг обирати керівництво.

 

Громадська рада попереднього скликання протягом своєї роботи продемонструвала ефективну та професійну роботу у співпраці з Міністерством. На 2013 рік складено план консультацій з громадськістю розроблений експертними організаціями, заплановано ряд заходів, проектів напрацювання тематичних рекомендацій та аналітичних документів. Зокрема це стосується: пріоритетних тем головування України в ОБСЄ у всіх трьох вимірах, укладання Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС, виконання Плану дій щодо візової лібералізації, сприяння виконанню Державної програми по співпраці з закордонними українцями.

Враховуючи все вищезазначене, та :

  • беручи до уваги той факт, що жодна авторитетна експертна громадська організація, що профільно займається питаннями міжнародної політики (близько 60 об’єднань), не потрапила до нового складу Громадської ради при МЗС;
  • відзначаючи, що подібна ситуація за участю представників Посольства Божого вже мала місце на попередніх установчих зборах Громадської ради у 2011 році, та зупинити захоплення вдалось лише завдяки спільним діям представників ініціативної групи та керівництва Міністерства закордонних справ України;
  • звертаючи увагу на те, що Посольство Боже систематично здійснює подібні спроби захоплень в громадських радах інших органів державної влади;
  • усвідомлюючи важливість дотримання законності, збалансованого представництва,  та відповідного фахового рівня в роботі Громадської ради; 
  • зважаючи на негативні наслідки такої ситуації для якості роботи та іміджу Міністерства закордонних справ;

Звертаємося до Президента

визнати Постанову 996 такою що не віддзеркалює процедури консультацій влади з громадськістю;

 

Звертаємося до Кабінету Міністрів України

 

внести в Постанову 996 зміни, які не допустять можливість захоплень громадських рад при органах виконавчої влади.

Звертаємося до Міністерства закордонних справ України:

  • не визнавати результатів голосування по обранню нового складу ГР при МЗС у зв'язку з порушенням процедури і фіктивним підрахунком голосів;
  • не легітимізувати підписом новий склад та керівництво Громадської ради;
  • створити нову ініціативну групу по підготовці установчих зборів Громадської ради;
  • розпочати діалог з експертним громадським середовищем стосовно окремого майданчика для співпраці і конструктивної роботи, як приклад, це може бути Експертна рада при МЗС України.

 

Ірина Бекешкіна, Фонд «Демократичні Ініціативи» імені Ілька Кучеріві;

Олександр Сушко, Інститут Євроатлантичного співробітництва

Ігор Жданов, Фонд «Відкрита політика»

Ярослав Матійчик, ГО «Група стратегічних та безпековий студій»

Генадій Максак,  Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень

Юлія Тищенко, Український незалежний центр політичних досліджень

Олександра Матвійчук, ГО «Центр громадянських свобод»

Ростислав Томенчук, ГО «Інститут системного аналізу громадянського суспільства»

Надія Шевченко, МБО Інформаційний центр «Зелене Досьє»

Зоряна Міщук, Всеукраїнська екологічна організація «МАМА-86»

Ірина Сушко, Громадська ініціатива «Європа без Бар’єрів»

Ольга Айвазовська, громадянська мережа «ОПОРА»

Сергій Джердж, ВГО «Демократична дія»

Іван Крулько, ВГО «Молодий народний Рух»

Михайло Пашков, Український центр економічних та політичних досліджень імені О. Разумкова

Вадим Трюхан, Інститут Політично Освіти

Володимир Купрій, Благодійний Фонд «Творчий центр «ТЦК»

Анатолій Король, ВМГО «Молодь Демократичного Алянсу»

Олег Кокошинський, Атлантична Рада України

Вадим Гречанінов, ВГО «Громадська Ліга Україна-НАТО»

Останні новини з категорії Події

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024

Відбулася презентація результатів дослідження впровадження НУШ у 5–6-х класах

Експерти обговорили результати дослідження “Нова українська школа” в 5–6-х класах: виклики впровадження”
15 березня 2024